Okapový chodník: Ako vsakovacia vrstva?

Ahojte, nie je mi jasná jedna vec....okapovy chodník.....kam vsakuje voda z okapoveho chodnika?? 🤔 Tí, ktorí majú pri základe drenaznu rúru tí sú jasni....cez štrk dole a rúra to odnesie preč. Čo ale tí, ktorí tam rúru nemáte, lebo ste na rovine a nie je kam zviezť tú rúru? Vy čo máte v chodníku a kam to vsakuje?? Dik
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od angel1:

Ahojte, nie je mi jasná jedna vec....okapovy chod…
@angel1 do okoliteho terenu
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od gashtaan:

@angel1 do okoliteho terenu
@gashtaan čiže cez chodník dole....niečo vsiakne zemina okolo domu, niečo k základu a tam ďalej do zeminy...tak?
Odpovedať

Ahojte, nie je mi jasná jedna vec....okapovy chod…
@angel1 Pod ozdobnými kameňmi je makadam a pod ním terén. Voda stečie cez kamene a cez makadam do terénu. https://www.modrastrecha.sk/forum/dla... Úlohou okapového chodníka je zabrániť zašpineniu fasády od zeminy pri daždi. Keď prší, tak sa vytvorí blato a kvapky vody ostriekajú blatom tú stenu. Tomu zabráni to, že vedľa steny nebude zemina - a to buď vybudovaním chodníka alebo okapového chodníka.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od chrobak7:

@angel1 Pod ozdobnými kameňmi je makadam a pod ní…
@chrobak7 rozumiem ale chodník ohranuje obrubník ....čiže popod obrubník (a jeho betónovú časť)?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od chrobak7:

@angel1 Pod ozdobnými kameňmi je makadam a pod ní…
@chrobak7 ja sa v podstate chcem n jak vymotať z rád stavebníkov.... myslím tým stavebné firmy, nie "majstrov" čo robia vykopy....jeden hovorí tak, druhý inak.....
Odpovedať

@chrobak7 rozumiem ale chodník ohranuje obrubník …
@angel1 Nerozumiem otázke, skús ju upresniť. Myslíš, či je makadam aj pod obrubníkom? Áno je, tam je užabovaný makadam. Potom suchý betón, obrubník a medzi tým ďalší makadam. A ako ti hovoria majstri?
Odpovedať

@chrobak7 ja sa v podstate chcem n jak vymotať z …
@angel1 aj v tomto pripade na vodu funguje gravitacia, velka vacsina bude vsakovat smerom dole, do podlozia a potom aj hlbsie. Nieco male vzlinanim vsiakne aj horizontalnym smerom do okolitej zeminy a aj do betonu zakladov, ale ak mas dobre spravenu hydroizolaciu, tak nic sa nedeje
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od zita19:

@angel1 aj v tomto pripade na vodu funguje gravit…
@zita19 aha rozumiem....len som nechápal, že všetci hovoria, že ten chodník slúži na odvod vody od domu. Rozumel by som tomu v prípade starého domu, kde bol polmetrovy betón, po ňom stekala voda dal j od domu. No v prípade štrku to vsakuje len dole....teda aj nabok, avšak popod obrubník. Hydroizolaciu....tak nejaká je, či je dobrá, neviem. V podstate betón bol suchý aj keď ešte nebol poter ani lepenka.....robila sa strecha. A to pršalo, dookola bolo blato a dom suchý.....pod murivom sú dve vrstvy, mimo muriva jedna, niekde teda dve aby sa minula kúpená lepenka. Dom je zdvihnutý 30 cm hore + platna....ono ani po tých DT nevzlinalo. Tak snáď to tak zostane pokiaľ budem živý 🤣
Odpovedať

@angel1 aj v tomto pripade na vodu funguje gravit…
@zita19 ináč to ja mám vždy takúto starosť, keď strašia, že o dva dni nás zaleje 🤦
Odpovedať

@zita19 ináč to ja mám vždy takúto starosť, keď s…
@angel1 kde vsakuje voda z okapoveho chodnika bude tvoj najmensi problem ked pride privalovy dazd a zleje sa voda z kopcov. Alebo pride povoden ked mas dom v zatopovom pasme, tak okapovy chodnik ti je aj tak na dve veci.
Odpovedať

@angel1 kde vsakuje voda z okapoveho chodnika bud…
@zita19 vsak to je jasne....v takom pasme nie som, no uz tu raz bolo, ze sa valila nejaka 30 cm vysoka vlna z kopcov. bolo to ale len raz za 30 rokov, lebo vtedy bola nejaka extremna prietrz. TO sa stava aj tam, kde by to nikto nikdy necakal. Aj ludia na kopci sa mozu zosunut ....aj ich preleje voda......my sme sice 20 cm pod cestou, no za cestou je uz dolina, takze tam by to uz lialo dole. Vchod a terasu mam cca 30 cm nad urovnou terenu. Ale samozrejme, sokel by to mohlo poskodit, obtrhat ....
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?