Mlatový chodník - aké s ním máte skúsenosti?

Chcem sa opýtat, či niekto nemáte mlatový chodník, parkovisko, resp. takúto spevnenú plochu pri dome.. Uvažujem nad touto možnosťou, len zatiaľ som nenašla nikoho s reálnymi skúsenosťami. Díky za odpovede..
Odpovedať
Profilova fotka
Tak toto zaujíma aj mňa.... bola by to pre nás možnosť chodníka medzi vyvýšenými hriadkami ...
Odpovedať
ozaj nikto nic? @lifelike ja som si uz dala aj nacenit ten material, paci sa mi hlavne jednoduchost aplikacie, cenu som sice cakala nizsiu, ale zase je to porovnatelne so zamkovou, ktoru ja ale velmi nechcem..
Odpovedať
@akvi toto aj mňa zaujíma, kde si si to prosím Ťa dala naceniť? Ja som nevedela v lsovenčine ani len nájsť niečo ako mlat... :( Dikes moc.
Odpovedať
Profilova fotka
@jakino chce nejaky taky spevneny chodnik. Radili mu mlatovy. Nech sa vyjadri, ako to poriesil
Odpovedať
@jabadaba tiez som na SK nasla jedinych https://www.ekomlat.sk/
Odpovedať
@kamilka22381 zatiaľ som sa nikam neposunul. Časť budúcej trasy chodníka je ešte zarastená krovím. Realizáciu predpokladám na budúci rok
Odpovedať
@jakino a ides teda robit mlatovy? Lebo my ak do toho pojdeme, tak tiez az buduci rok..len si zhanam nejake info a skusenosti..ale vidim, ze na SK toho asi vela nebude..
Odpovedať
@akvi aj mna to zaujima, aj ked na ralizaciu mame cas este aspon 2 roky, myslim. Prosim ta, nevies, ako sa mlatovy chodnik vola po anglicky? Lebo by som si precitala aj zahranicne zdroje...a mozno mi usetris trochu guglenia :) Dik moc!
Odpovedať
@metele netusim veru..ja som sa snazila praveze najst nieco na SK a CZ, lebo jednak material mi je na prd, ak sa predava len v zahranici a jednak aj klimaticke podmienky - to, co bude fungovat napr. v Britanii, to nebude fungovat u nas.. Ked si vsimam v takych tych reality show o byvani, ktore zvyknem kukat, tak Briti maju na 90% vsetci chodniky a parkoviska s jemneho strku, ktory je u nas ale nepouzitelny, pretoze v zime si ho clovek vyhadze vsetok do prec, Briti sneh velmi nemavaju, takze im je to jedno.. .. Amici su zase cisti betonari :-D Tam som iny ako betonovy chodnik a parkovisko ani nevidela.. A tu zase vsetci len zamkova, zamkova.. :-p
Odpovedať
@akvi tiez sa mi nepacia tie betonove plochy okolo domov. Preto som uvazovala nad zatravnovacou dlazbou. Ale v stekloch prejst po takej dlazbe je vykon :-D Takyto chodnik by mozno tiez nebol zly.
Odpovedať
@wivik no zatravnovacku sme my zamietli hned. Este som nevidela peknu plochu so zatravnovackami, vsade vypelichane miesta v lete, ta trava sa tam neudrzi, zhori pri tom betone..A chodenie nic moc..ja sice v stekloch nechodim, ale aj bez steklov mi to pride nepohodlne..
Odpovedať
lacna nahrada mlatoveho chodnika - zmes makadam 0-4 + cement zatravnovacia dlazba ktora nevypaluje travnik existuje: https://www.aquagarden.sk/obchod/acti... parkovanie mame z kombinacie 0+4 makadam+cement + eura maxi a plni ucel - voda vsakuje, "mlat" sa nevyplavuje auto sa nezabara prijazdova cesta je eura maxi + zem a vysiata datelina (nizka plaziva) - nic sa nevypaluje...treba sadit vhodne suchomilne odrody
Odpovedať
Článok sa načítava...
@akvi ešte som sa nerozhodol. Spomenul som si ale, že v obci je pieskový lom s takým hrubším žltým pieskom, ktorý je pre občanov k dispozícii bezplatne, tak testujem vzorku z neho a celkom sa mi zatiaľ pozdáva :-)
Odpovedať
mlat vo svojej podstate nie je nic ine nez jemna drvina (drveny odpad) http://www.jena.cz/kompostarny/produk... lahko dostupne ako spominany makdamam 0-4 ekomlat pouziva prostriedky na stabilizaciu ktore sa daju nahradit cementom... ekologia tym niako neutrpi a povrch je rovnako kvalitny ziadnu vedu v tom nehladajte... zaklad je ako vsade pripravene podlozie :)
Odpovedať
@tomasb108 no plastovu zatravnovacku uz vobec nie, tu som videla po roku pouzivania, vyzeralo to otrasne.. O.i. my potrebujeme aj nejaku inu plochu, ako travovu, travy mame viac nez dost, toto ma byt jednak parkovisko, jednak miesto, kde viem cokolvek zlozit, ci drevo, ci kopu strku a pod.. Teraz mame v podstate tuto plochu taku skoro mlatovu, lebo je to utlacena vrstva makadamu a piesku, strku, coho prislo..Ale je to jednak krive, jednak miestami je tam blato, ked prsi..proste potrebujeme to nejako zrovnat a skulturnit..
Odpovedať
@tomasb108 no bala by som sa ze by to s tym cementom neprepustalo vodu dostatocne.. Ale mozno sa mylim.. Ekomlat odporucaju strk 0-4 na tu vrchnu vrstvu..
Odpovedať
strk urcite nie strk je gulaty a tym padom sa zabarate...skuste sa postavit na kopu strku a potom na kopu makadamu... s cementom je to uplne v pohode... v 17. storoci mlatove chodniky vo Francuzku (Versaille a mnoho inych) asi moc tekutu chemiu na zuslachtenie ploch nepouzivali :) :) samozrejme nemozete zarobit zmes ako na beton :) je to len sucha zmes ktora potom po kropeni vytuhne na povrchu a jemne sa zlepi stale je ale dostatocne porezna... privalove lejaky jej neublizili a nic nesplavili pokial chete plochu ako spominate na vsetko tak sa vam rozpadne casom i betonova dlazba.. pokial tam jazdia auta nie je problem ani s nakladnym... neviem aku plastovu zatravnovaciu dlazbu ste videli, ale tu co som vytiahol po 7dmich rokoch a premiestnil na ine miesto bola bez uhony, nic nepopukane, nic nevybladnute..neviem co na nej vyzera otrasne ked ju neni vidiet :)
Odpovedať
@tomasb108 hej, zle som to napisala, nie strk /ja vsetko nazyvam strkom, ale chapem, ze odborne je to dost rozdiel../ Teda doporucuju doslova - drvené prírodné kamenivo so zrnitosťou od 0/4 až 0/10. To som odkopirovala z ich materialov.. To s tym cementom -nejaky technologicky presny postup by som potrebovala pocut..lebo akoze robit pokus sa mi nechce na 100m2.. Tie zatravnovacky som videla pred jednym domom, ako to kladli a chodim okolo tak vidim, ze ako to vyzera..Ani trava nie je pekna, a su aj popukane a sadnute na niektorych miestach.. Ale ako vravim, ja nechcem travu, takze toto pre mna nie je riesenie..
Odpovedať
technologicky postup jednoduchy - do miesacky dat makadam 0-4 a pol vrecka cementu... robilis me tak 30m2 a problem neni ani s experimentom kedze z jednej miesacky velka plocha nevznika... predsa len mlat nema hrubku 1cm :) na okraj kedze travu nebudete realizovat: zatravnovacky v trave nie je vidiet vobec kedze ich preraste...a to mame travu vysoku 3cm.. chybu treba hladat v realizacii: sadli lebo zle spravili podlozie (ak vobec) a nepekna trava nesuvisi so zatravnovackami ale s druhom travy/udrzbou/polievanim a hnojenim... to iste by mali i bez zatravnovaciek
Odpovedať
Profilova fotka
@tomasb108 vies aj pomer cenent a makadam? A tiez aka by mala byt tato vrstva hruba?
Odpovedať
@wyrky do miesacky som dal cca 12,5kg :D citaj polku vrecka cementu na miesacku plnu makadamu :) objem miesacky netusim..taka ta klasicka zo stavebnin my mame hrubku 4cm
Odpovedať
@tomasb108 mohol by si pridat foto, ako to vyzera? Lebo tvoja verzia je podstatne lacnejsia, ako ta z ekomlatu :-D :-D :-D
Odpovedať
@akvi vďaka za link. Ja som to sledovala u toho Ferdinadna, z Ferdinandových záhrad, veľakrát použil práve mlat na chodníčky. Netušila som ale, že je to finančne náročné...
Odpovedať
@jabadaba no narocne ako narocne.. nie je to drahsie, ako zamkova, ale tiez som cakala, ze to bude lacnejsie..Zacinam normalne uvazovat o tej verzii s cementom :-D No uvidime este..do jari casu dost..
Odpovedať
@akvi fotka ti moc nepomoze...vyzera to ako uvalcovany makadam :) nic ine tam nevidis...cement farbu moc nemeni to je tak vsetko len tym ze sme v svahu tak mame i tie plastove zatravnovaky tot vsio financne narocnejsie ako dlazba to ale pri kombinacii makadam a cement rozhodne nie je...skor vyrazne lacnejsie
Odpovedať
@akvi veď toto - ja som čakala, že je to o dosť lacné než zámková a spol. Takže budeš robiť miešačkové pokusy? :-D
Odpovedať
@tomasb108 a vodu si daval do miesacky, alebo potom polieval? Lebo videopostup co som kukala na ten mlat bol taky, ze polievali po uvalcovani.. @jabadaba asi skusime :-D
Odpovedať
na rovnej ploche pred plotom od ulice som pokusne užaboval drvený štrk 0-22. po prvom užabovaní som povrch mierne pokropil vodou a znova užaboval. s výsledkom som spokojný. tráva sa aj po 4 rokoch od realizície chytá dosť ťažko. povrch je pevný. ani neviem či sa oplatí dávať cement. možno do kopca, ale aj v tom prípade by som najprv spravil skúšobnú malú plochu.
Odpovedať
Profilova fotka
@tomasb108 no foto by aj mna potesilo. aj s tou datelinou aj s tou strkovou vyplnou... ;-)
Odpovedať
@akvi držím teda všetky palce a teším sa na výsledok!
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?