Konštrukcia umakartoveho jadra

Ahojte. Chystám sa kúpiť byt s umakartovim jadrom. Viem ze najlepšie by to bolo cele zbúrať a vymurovat ale rozpočet je dosť tesný. Tak ma napadlo ci by sa dala využiť stará konštrukcia jadra a po odstránení umakartu na ňu nasrobovat sadrokartónové dosky. Popravde neviem ani ako ta konštrukcia vyzerá keďže nikde na nete som fotky nenašiel. Ďakujem za každú radu.
Odpovedať
Umakartove jadro nemá ziadnu konštrukciou, tie dosky držia jedna o druhú, sú zosrubovane. Ako strop je taka vana zo sklolaminátu.
Odpovedať
@paul2 To máš skade také info, že umakartové jadro nemá konštrukciu??? Ak môžeš tak mi daj nejaké foto BEZ konštrukcie.. 😠 Rozoberal som nie jedno jadro a všade bola konštrukcia... Ja som si z nej napr. si urobil parádne regále do dielne.. 😉 a verím že nie som sám čo tak urobil..
Odpovedať
@keke44 Umakart ako budeš dávať dole je na skrutkách, ktoré, ale veľakrát nepôju ľahko.. Takže flexu /roh.brúska/ a odstrániť hlavičky skrutiek.. Potom použiť ruské nástroje -páčidlá, kladivo...Pod tým sa Ti pekne otvorí nosná konštrukcia, na ktorú môžeš dať hravo SDK...Lenže ja som demontoval a dve steny som využil tak že na tie steny priamo šiel obklad a zvyšné steny som domuroval s YPOROM..
Odpovedať
@technik007 @paul2 ja som tiez daval dole umakartove jadro a je pravda, ze ziadna konstrukcia tam nebola. Jedine dole v podlahe boli Lka kolom dokola.
Odpovedať
My sme v byte v podnajme otapetovali ten umakart. Na chodbe,wc a na jednej casti v kuchyni sme kupili taku peknu vinylovu tapetu s tak strukturou ako byvalu tie "ozdobne" omietky. V kupelni sme dali samolepacie. Stropy sme natreli bielou akrylovou farbou. V kuchyni za linku som tiez nalepila samolepiacu. A vyzeralo to fajn. Aj tak sa to da vyriesit za cas pokial si dosporite. Lebo tie konstrukcie byvaju aj dost krive,tak nech nemas roboty nazvys.
Odpovedať
Profilova fotka
My sme byt tak prerabali pred casom a neviem si predstavit akoby sme to cistili, akoby sme to davali dolu len tie steny aby konstrukcia zostala. Cele to islo prec velmi jednoducho, keby som s tym mal mat viac starosti, tak neviem. Ale konstrukciu by to malo mat. Musi to drzat o nieco.
Odpovedať
Priznám sa, že mi uniká dôvod zachovania tej konštrukcie. Myslel som si, že každý prerába jadro primárne preto aby zmenil jeho dispozíciu aj posunul obvodové konštrukcie. Plus nieje spokojný práve s tým, že to je skladaná konštrukcia s prehlučnosťou a podobne. Meniť umakartové jadro za SDK mi príde zbytočné. Zvaliť všetko a vymurovať. Môj názor. Mali sme umakart, prerobili sme na murované a je to veľký rozdiel. V práci máme komplet SDK predeľovacie konštrukcie a teda ja by som si to domov určite nedal. Počujem aj keď si kolega vo vedľajšej kancelárii grgne 🙂
Odpovedať
@toky1 sadrokarton ked je dobre urobeny tak ma lepsiu zvukovu izolaciu ako daky smiesny 7-10cm ytong. @keke44 pri celkovej cene kupelne su profily na sadrokartonovu stenu fakt lacne. Ked chces tak pohladaj na bazosi ci niekto nepredava zvysky. Ale fakt by som na tom nesetril. Vatu tiez kupis lacno.
Odpovedať
Profilova fotka
Už keby som mala asi prerábať jadro takýmto spôsobom, že dávať tam SDK tak radšej by som našporila a išla normálne do murovaného, dlhšie to vydrží a pozmeníš aj dospozíciu aby to sedelo.
Odpovedať
@toky1 Súhlasím s Tebou, že miesto SDK dať vymurovať a máš pokoj... Ja som tiež tej zásady, mám SDK iba na stropoch v byte, nakoľko som chcel znížiť strop, kvôli drážkovaniu stropu..Nikde inde nemám SDK...
Odpovedať
@igor256 To mi vravelo už X ľudí, že keď je SDK dobre urobený tak niesu presluchy. Kľúčový v tom je výraz "dobre urobený". S dobre urobeným SDK teda nemám skúsenosť pretože všade kde som zažil SDK priečky boli ozaj výrazné presluchy 🙂
Odpovedať
My sme nemali konstrukciu pod umakartom, teda len na strope a na v zemi. Zvysok bol len poskrutkovany dokopy. Jadro sme robili z SDK, ako to bude odhlucnene zistim az uzivanim, ale kedze medzi kupelnou a najblizsou izbou zostala murovana priecka, je mi to jedno. Hluk bude pocut nanajvys na chodbe alebo v kuchyni, kde to este odhlucnia skrinky a zastena.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@toky1 vsak v pohode,.. my ho mame doma dobre urobeny tak nie je pocut, teda zdielam svoju skusenost. V praci ho mame urobeny celkom OK a tiez tam nie je moc pocut. Doma som steny robil ja, je tam 10cm profil optimalne vyplneny vatou a 2 vrstvy SDK na kazdej strane. Zazil som ale aj to, ze mali ludia vymurovane tenke priecky a cez to vsetko poculi.
Odpovedať
Keď som videla v akom.stave boli tie uholníky, hlavne podlahové, tak som bola rada, že to ide celé von. A to nás nikto často nevytapal.
Odpovedať
@technik007 železná konštrukcia z L-profilov je jedine pod vaňou a v stupackovej časti,kde drzi a fixuje jednotlivé stupakove potrubia, ináč nieje nikde. Jednotlivé umakartove steny sú zosrubovane starými skrutkami do dreva. Tak je to v KE, sídl. Dargovských hrdinov. V iných mestách je to možno ináč.
Odpovedať
Profilova fotka
Boli sme známemu rozoberať a bolo to bez nejakej tej konštrukcie, takže na to by som sa nespoliehal a z pohľadu peňazí, keď nie je konštrukcia, tak myslím, že je to zbytočnosť, že lepšie bude nasporiť a vymurovať.
Odpovedať
@paul2 "Tak je to v KE, sídl. Dargovských hrdinov. V iných mestách je to možno ináč."" Žeby v KE v tom čase "nebolo" na poriadnu konštrukciu???? Kde urobili "súdruhovia" chybu??? 🙂 V NR okrese kde som rozoberal jadrá, boli všade konštrukcie z profilu U... 🤔 Iný kraj, iný mrav 😄
Odpovedať
@adushka_dr takto som to aj ja videl, ze nic nejako speci konstrukcia akoby si niekto mohol mysliet. Na zaciatku som myslel, ze to je nieco take ako ked sa robi konstrukcia na sdk ale to vobec nie.
Odpovedať
@technik007 V KE na sídlisku Ťahanovce sme mali konštrukciu z kovových U profilov. Bytovka postavená v 1988.
Odpovedať
@paul2 presne tak ako pises bolo aj vo veziaku na kvp kde je 5bytov na poschodi, ale zaroven na kvp vo veziaku v ktorom su 4byty na poschodi taka konstrukcia z kovovych profilov, ze bolo co robit a hlavne sroby tak zazrate ze jedine flexa pomohla.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?