Chémia do virivky po dátume spotreby

Ahojte, otázka na tých, ktorí majú vírivky vonku, používali by ste tablety do virivky aj ked uz boli po záruke? My sme kúpili veľké balenie a sa nespotrebovalo.. Datum exspirácie je 2/25... Neviem vi to vyhodiť alebo nechať tak a použiť normálne bez obáv?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od amalka147:

Ahojte, otázka na tých, ktorí majú vírivky vonku,…
@amalka147 minimalna spotreba
Odpovedať
Profilova fotka

@amalka147 pokiaľ boli zabalené a je to len mesiac po záruke, tak sa jedná ako písal rkorba o minimálnu trvanlivosť.
Odpovedať
Najhorsi scenar je, ze bude chemia neucinna. Ziaden predajca nedoda laickej obsluhe chcemiu, ktora by nespravnym pouzitim (s ktorym sa automaticky pocita) mohla ohrozit jeho zdravie.
Odpovedať
Profilova fotka

@amalka147 je viacej možností. 1) výrobca musí uviesť dátum expirácie, aj napriek tomu, že tovar neexpiruje (napr. himalajská soľ). 2) výrobca garantuje, že produkt bude 100% funkčný do dátumu expirácie - potom účinnosť môže klesnúť. Expirácia je zámerne predimenzovaná v prospech spotrebiteľa, takže toto leto by to malo byť skoro ako nové, neskôr môžu tablety strácať účinnosť - v tom prípade použi väčšiu dávku (napr. 2 tablety). Takto to robievam ja..
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od gadefox:

@amalka147 je viacej možností. 1) výrobca musí…
@gadefox kupovala som minulý rok veľké balenie tabletiek a tiež aj vlockovac, tie pripravky +-. Len sa to nespotrebovalo celé tak neviem ci to vôbec používať ci nie.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od dominik_galaba:

@amalka147 pokiaľ boli zabalené a je to len mesia…
@dominik_galaba používali sme to minulý rok už len je skoro cele balenie ešte aj tie prášky ph +- aj tablety. Bolo to dosť drahé, škoda vyhodiť.
Odpovedať

@amalka147 je viacej možností. 1) výrobca musí…
@gadefox Nemusi uviest datum. Napr. na cukor nemusi vyrobca podla platnej legislativy umiestnovat ziaden datum spotreby. Takze ak na niecom datum je, je na to dovod.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od kejsix:

@gadefox Nemusi uviest datum. Napr. na cukor nemu…
@kejsix áno súhlasím, ale aj tak by som tie tablety nevyhadzoval. Riešim to takto napr. v prípade krabicového mlieka. Ak je v chladničke, tak v pohode vydrží 5-6 mesiacov po expirácii (robím kefír, tak kupujem do zásoby). Prášku na pranie po expirácii dávam viac a prádlo je čisté. Na druhej strane nechcem, aby vznikla fáma, že dátum expirácie je zbytočná vec (kvôli niečomu tam je, že), ale netreba to preháňať, myslím.
Odpovedať

@kejsix áno súhlasím, ale aj tak by som tie table…
@gadefox Takže nemusím sa báť a normálne používať tablety aj naďalej? Aj keď su po expirácii?? Aj tie prípravky na zvýšenie a zníženie ph?
Odpovedať

@gadefox Takže nemusím sa báť a normálne používať…
@amalka147 Je to mŕtva chémia, tej nebude nič ani o 5 rokov. Ak, tak sa časom len bude rozpadávať jej mechanická štruktúra, čo ale takisto vôbec nie je na škodu. Ja by som určite nevyhodil, ale využil do poslednej tabletky... A propo: Myslíš, že tabletka vie, že február 2025 bol ešte len "včera" a že už by mala byť nefunkčnou, alebo škodlivou? :-DDD
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od petersd:

@amalka147 Je to mŕtva chémia, tej nebude nič ani…
@petersd týka sa to aj tých práškov na zvýšenie a zníženie ph? Len si chcem byť ista :)
Odpovedať

@petersd týka sa to aj tých práškov na zvýšenie a…
@amalka147 Tak tých "práškov" sa to týka určite ! Lebo oni sú to vlastne len chemicky čisté kyseliny, alebo lúhy,... Kyseliny na zvyšenie kyslosti (aby bolo číslo pH menšie),... a lúhy na zvýšenie zásaditosti vody (aby sa číslo pH zvýšilo).... pH7 to je neutrálny roztok. Neboj sa, kľudne svoju chémiu používaj.
Odpovedať
Profilova fotka

@gadefox Takže nemusím sa báť a normálne používať…
@amalka147 nemusíš sa ničoho báť - použi väčšiu dávku (viac tabliet) pre pokoj duše..
Odpovedať
Profilova fotka
mne tiez ostava z minulej sezony a pouzivam. Pokym to nezamrzne, nenavlhne, a je to spravne skladovane, nie je dovod, aby to pol roka po zaruke zmenilo zrazu chem. strukturu tak, ze to je nepouzitelne alebo skodlive.
Odpovedať
Riesite tu koniny, ked sa toho bojite tak to zahodte, alebo darujte na bazosi a kupte si nove. Znovu len pripomeniem je to uvedena minimalna spotreba...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?