Odpoveď na príspevok od kario:
Dobry den, chcel by som vykopat na zahrade za dom… @kario Ak máš na mysli TC pre bazény, čo sa všeobecne predávajú, tak si najskôr pozri jejich prevádzkové teploty... Ak máš na mysli TC, čo sa montujú napríklad do domu na kúrenie a ohrev TÚV, tak pre svoj bazén si vyčleň aspoň 30 000€. Partizánske není až tak teplá lokalita...Odpoveď na príspevok od kario:
Dobry den, chcel by som vykopat na zahrade za dom… @kario TC nemozes dat do uzatvoreneho priestranstva! Ked das dost soli a bazen bude prestreseny, tak by to lahke zimy vydrzalo bez ujmy.Odpoveď na príspevok od kejsix:
18 stupnov voda v bazene zo solaru cez tepelko v … @kejsix kedze autor uz FVE ma, tak pravdepodobne vie aku ma vyrobu v decembri a januari. Predpokladam ze chce cerpat z VB. Moderne TC k bazenu vedia pracovať aj v minusovych teplotach, samozrejme dramaticky klesa COP. Najvacsi problem vidim v uniku tepla ktore do bazena dodas. Mam TC a udrzat vodu na 25 stupnoch zacina byt problem uz okolo polovice oktobra ked su noci dlhsie a chladnejsie. Obvykle vtedy bazen zazimujem. Jedine riesenie vidim v extremnom zatepleni bazena (roleta na hladinu plus prekrytie) a zaroven totalnom predimenzovani TC (povedzme 40kW tepelko).Odpoveď na príspevok od zacik:
@kejsix kedze autor uz FVE ma, tak pravdepodobne … @zacik Nenapisal, takze dohady. VB iluzia sa uz pomalicky zacina rozpustat, pohoda. Bazen 8*4m bude tak 45-50m3 vody, v januari na 18 stupnov... Aj keby to bolo 10kWp fve s VB, nevyrobis za rok tolko, aby si to bez riadnej izolacie udrzal v zime aspon na 10 stupnov, prestresenie je nic, proste utopia... To vlastne ani nemusim ratat.Odpoveď na príspevok od kario:
Dobry den, chcel by som vykopat na zahrade za dom… @kario ked nechces bazen v zime vypustat tak tam treba zabezpecit aj veci okolo toho, napr. izolaciu stien a dna, ochrana potrubi a technologie pred mrazom a vyhrievana technicka sachta(alebo automaticka).Odpoveď na príspevok od zacik:
@kejsix kedze autor uz FVE ma, tak pravdepodobne … @zacik treba poriadne citat. Zadavatel si VIE PREDSTAVIT napajat ho celorocne "lebo ma panely" ake vyvodil doterajsie zavery ohladom reality fungovania fve v zime za minule obdobie je na povazenie. Mozno je to cerstvy majitel fv s klapkami na ociach. Virtualna bateria sa bude rucat ako domcek z karat. bolo treba rozdrbat status quo co sa tyka energii a este sa nabalit na ongridovych menicoch. sleduj postupne zmeny v programoch a platbach za virtualnu bateriuOdpoveď na príspevok od branodusek:
Bazén sa dá bez problémov aj v zime ohrievať tepe… @branodusek len zo zaujimavosti, kolko cca minies elektriky mesacne na ohrev bazena v zime na nejaku pouzitelnu teplotu? Tipoval by som niekde medzi 1MWh a 2MWh mesacneOdpoveď na príspevok od tomasjur:
Tak to si teda neviem predstaviť prevádzkovať tak… @tomasjur Tak ale do penazi ide aj napustanie noveho 😅Odpoveď na príspevok od silkacka:
@tomasjur Tak ale do penazi ide aj napustanie nov… @silkacka napustenie a uvodna úprava vody môjho 60m3 bazena stoji menej ako jednodňová navsteva akehokolvek kupaliska. P.S. Samozrejme napustam zo studneOdpoveď na príspevok od kario:
Dobry den, chcel by som vykopat na zahrade za dom… @kario Ahoj, skusim poskytnut moju relanu skusenost a pripadne mozno nejake rady, navrhy. Mam bazen 6x3 laminat, zatepleny 5cm XPS steny + podlaha, zastresenie, vypln to plexisklo, neviem aky to ma presne nazov, uz som zabudol, robil som ho v roku 2020. Vyzera to lepsie ako lexan, je to priehladne, ale nema to take izolacne vlastnosti ako lexan. Bazen napustam cca april-maj, ked su vonkajsie teploty okolo 25st a jasno, tak do tyzdna ma voda 28-30st, napustam statnou vodou. Druhy rok mame solinator, je velmi podstatne postup pri napustani bazena ( najprv zmakcit vodu, potom PH, potom chlor ). Bazen ja osobne vyuzivam tak do konca Oktobra na kupanie, voda ma vtedy tak 25st, kedze mame male deti, tak tie ho vyuzivaju tak do septembra ked ma voda okolo 30st. Tuto zimu mi voda v bazene vobec nezamrzla, pominule roky som sa v nom otuzoval a ked som meral teplotu tak najnizsia bola okolo 6st, som z okolia TO, takze zimy mame cca rovnake. No a teraz k tomu ohrevu pocas zimy. Konstatnu teplotu vody okolo 18st neudrzis pocas zimy, lebo ked su noci chladne tak to ide rychlo dolu, v pripade, ked si ho nechas napusteny pocas zimy tak mozno nejake vikendove kupanie, ale bez spiraly tam asi viac ako 15st nespravis. Kazdopadne potrebujes mat filtraciu + technologiu niekded kde nemrzne a najlepsie je tam taka teplota na aku chces vykurit vodu v bazene cez zimu, lebo aj v tej nadobe s pieskom sa velmi rychlo ochladi a samozrejme rozvody zaizolovat, ja som ich izoloval tymi sedymi penami na potrubie, rozvody maju priemer 50mm, takze to nie je problem. Podla mojho nazoru najefektivnejsie zohriatie vody je cez nejaky vymennik na tuhe palivo, avsak neviem ci to za tu namahu stoji sa okupat parkrat v zime v bazene.