Susedia si prestavili izbu na balkón

Zdravím. Chcela by som sa spytat, pripadne ma niekto podobnu skusenost, ako to riesit. Susedia po nami na 5. poschodi panelaku si “ukrojili” z izby takmer polovicu, pravdepodobne zo spalne a prestavili si to na balkon. V zime maju neustale otvorene okno, pravdepodobne tam susia aj pradlo, ziju tam najomnici, vo vchode balkony v bytoch nemame. V zime nam zdola taha zima, na podlahu na tom mieste sa v zime u nas neda postavit a chvilu postat pretoze je ladova. Na tom mieste (pod oknom) mame radiator, ktory je nam zbytocne vobec pustat pretoze pod nim je zima a nevyhreje nam vobec izbu. Rozumiem tomu celemu, najomnici za to nemozu a ked to maju k dispozicii, vyuzivaju to. Chcem sa spytat, potreboval k tejto uprave majitel bytu stavebne povolenie alebo stacilo mu to len ohlasit? Pracujem s verziou, ze to ma legalne poriesene. Pripadne, potreboval na to suhlas od susedov? Aspon okolitych? Byt sme kupovali pred 2,5 rokom a predavajuci nam neuviedol, ze nieco take schvaloval alebo ze nieco take je pod nimi a (samozrejme) nas na to neupozornil. Chceli sme navstivit susedov, vramci dobrych vztahov, avsak si myslim ze oni nevidia dovod preco by kvoli nam zatvarali “balkon” ked ho maju. Stretli ste sa niekto s takou situaciou? Da sa to nejako vobec riesit? Dakujem za kazdu skusenost.
Odpovedať
Profilova fotka
@lenkapopovic ja si to neviem predstaviť.
Odpovedať
@sandria predstavte si ze zijete v panelaku, a nemate balkon. Tak si ukrojite z nejakej miestnosti, vybudujete si v nej priecku, s balkonovymi dverami a oknom. Lenze ta vasa izba, ktoru ste si dali pol na pol s balkonom, je pod inym bytom a z toho vasho balkona susedom hore ide zima, pretoze okno z fasady na ten balkon mate neustale otvoreny.
Odpovedať
@lenkapopovic skocte za susedmi, alebo im zavolajte, skuste sa dohodnut, ze by "strop" na tom balkone zateplili...
Odpovedať
Na toto by museli mať stavebné povolenie, ktoré by im žiadny stavebný úrad nevydal, takže sa sťažuje na spoločenstve vlastníkov aby podalo podnet na prešetrenie na stavebnom úrade, pretože toto je nezákonné úprava.
Odpovedať
@zita19 to je pravda, aj keby, da sa to mozno nejak riesit, lebo vsetci vieme ako vyzeraju stropy na takychto balkonoch, takze poskodzovanie spolocneho majetku ... ale to bude na dlho ... ale tuto situaciu chapem ... je to len panel ... to uz si mozete urobit dieru do fasady v izbe ...
Odpovedať
Ak spravne chapem.. Cize on ma okna (pohlad z vonku) take, ako bezna izba, do toho predpokaldam nezasahoval, ano? Nevybural stenu, vsak? Len domuroval priecku niekde na priblizne stred izby, a do tej priecky osadil nejake "balkonove dvere" Takto vyrobil balkon? A ochladzuje byty naokolo tym, ze tie original okna nezatvara? @zita19 obavam sa, ze na toto nepotrebuje ziadne povolenie, nezatvaranie okien nie je zakazane.. Priecka stavebny urad nezaujima.. Toto bude este velmi zaujimave.. Ak spravne chapem..
Odpovedať
Pokiaľ tomu správne rozumiem - vonkajší vzhľad sa bytovky nezmenil, oni si len urobili jednu priečku naviac v byte, osadili tam balkónové dvere a voľny priestor využívajú ako balkón, teda v podstate majú vkuse otvorené okno, presunuli radiátor do vnútra.Asi nič s tým neuhrate
Odpovedať
@lenkapopovic tak toto určite nemajú schválené, toto by schválil len idiot alebo skorumpovaný idiot. Nie normálny príčetný pracovník SÚ! No žasnem....
Odpovedať
@zita19 ja si naopak nemyslim ze museli nieco porusit. Jednoducho si predelili izbu prieckou a nechavaju otvorene okno na povodnej stene. Rozumiem ze to moze sposobovat problemy susedom, ale co take porusuju. @lenkapopovic neviem o ziadnej povinnosti ze by bal predavajuci oboznamovat kupujuceho o prerabkach celej bytovky, to su rizika spolocneho byvania....
Odpovedať
Ak spravne chapem.. Tak ten sused udrzuje znacne nizsiu teplotu v tom priestore "balkon" a tym napriklad posunul rosny bod, cize sa bude rosit panel (vasa podlaha) v tej polovici izby.. Ved to mu musi aj omietka opadat, mas nejake info ako to tam vyzera? Ak ma okno otvorene, mas kameru a lanko? Toto by som riesil ale velmi urgentne, nedal by som sa odbit, nejaky domovy dovernik o tomto vie? Spravca o tomto vie? Nerosi sa ta podlaha nad balkonom? Aku ma teplotu ta podlaha? (IR teplomer za cca 20eur alebo obycajny teplomer a prekryt ho niecim poriadne zateplujucim, aspon 20cm na vysku a 50cm okolo toho teplomeru, bublinkova folia napriklad) On by to teoreticky mohol zateplit, ale to by musel vsetkych 6 stien (no dobre, tu svoju nemusi, ale cez nu sa chlad dostane do stropu tiez, takze musi).. Ale ak niekto chce balkon, tam kde nebol, tak nech si laskavo kupi iny byt, alebo postavi svoj dom, ktory bude nicit.. Minulu zimu to bolo ake? Bola zima? Ako sa ta podlaha spravala ?
Odpovedať
čo by ste robili keby ten nájomník mal stále otvorené okno? je to to isté , nikto ťa nedonúti ho zavrieť, niekedy ked sa veľa kúrilo tak vetral takmer každý , to bolo teplo za babku, drahšie by bolo vymieňať ventil, ktorý by časom tiekol ak sa denne otvára -zatvára
Odpovedať
@nicearty akože čo porušujú? To sa vážne pýtaš?! Veď susedom vznikla škoda - kto im preplatí náklady na zvýšenú potrebu vykurovania, keďže byt je neustále ochladzovaný? Ak tam neboli balkóny, tak tam nemajú čo hľadať! Celá stavba má predsa náväznosti, to nie je len tak, že zmyslím si niekde balkón! Ak sa balkóny projektujú, tak s ohľadom na ostatné súvisiace priestory. Vrátane vykurovania...ako fakt mi hlava neberie, že sa ešte nájde niekto, komu toto pripadá v poriadku. Apropo prerábka - to odkedy je normál prerábať celkovú stavbu bytovky?! Lebo vraziť balkón niekde, kde ani nebol projektovaný - to je totálna zmena baráku! Ak chce niekto balkón, nech sa páči. plná prdel s prepáčením je bytových domov s balkónmi... Susedia zakladateľky zrejme budú z tých jednoduchších.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@dusantt ano presne takto to je. Tym, ze rusili radiator a presuvali ho, nam radiator v tej miestnosti kuri najhorsie. V lete sme v tej izbe davali podlahu, kvoli tejto situacii sme ju museli davat na povodnu, aby sme viac spalnu zaizolovali, ale nemalo to ziadny efekt.
Odpovedať
@jabadaba vdaka za pochopenie. Budeme sa musiet obratit na bytove druzstvo. Chceli sme to riesit co najpriatelskejsim sposobom, ale prave teraz ked som prichadzala domov, videla som, ze susedia ani nie su doma a vonkajsie okna maju otvorene naplno. Dufam, ze to nerobia naschval, ale nedokazu si uvedomit, a este v takejto situacii, kedy cena tepla stupa do enormnej vysky a mame setrit este viac, co sposobuju. Vyhadzujeme peniaze za teplo von oknom. Doslova.
Odpovedať
@duzu neviem vam na to odpovedat. Co by ste robili vy, keby mali byty okolo vas neustale otvorene okna? V dobe kedy je potrebne viac setrit kvoli cenam? Mam povypninat kurenie v celom byte a preckat zimu?
Odpovedať
@dusantt nas dovernik o tom mozno vie, mozno nie. Nezije tu. Zastavi sa raz do roka, odpisat vodu…komunikacia je na cisle 0. To je na inu diskusiu 🙂 Teplotu podlahy sme zatial neskusali merat teplomerom, je to vsak velky rozdiel aj ked prejdeme v ponozkach po celej izbe. Citite, ze nieco nie je pod vami v poriadku. Minulu zimu to bolo to iste, v lete sme to chceli vyriesit zmenou podlahy, co som popisala v komentari vyssie. Ale nevyriesili sme to. Vlhkost v zime sme mali sialenu, rano sme sa budili na to, ako nam voda z okien kvapka z parapety na zem. Kupili sme odvlhcovac, ale prisli sme na to, ze vlhkost v izbe mame v poriadku, akurat ten rosny bod bude problem. Stale sme sa snazili najst riesenie, ktore stoji vlastne len nas rozpocet. Preto som pridala tento prispevok.
Odpovedať
@nicearty kupujuci nepotrebuje informacie ohladom celej bytovky. Stacia tie, ktore sa bezprostredne tykaju predmetneho bytu. Ale je pochopitelne, ze sa taketo veci zo strany predajcu nespominaju.
Odpovedať
Profilova fotka
@lenkapopovic a čo susedia pod nimi ? Veď keď oni pod tým balkónom majú izbu tak im tam musí pri dažďoch možno aj zatekať ! Inak pochybujem že toto spravili legalne
Odpovedať
@jabadaba este raz si v klude precitaj co som napisal. Vyjadril som pochybnost ze nieco porusili, pretoze si myslim ze prerabka nebola ziadana na lodziu ak bola vobec predmetom stavebneho povolenia. Zakladatelka moze tvrdit ze to je lodzia, majitel zasa ze len predelena izba. Dalej som suhlasil ze to moze sposobovat susedom problemy, len si neviem predstavit ako chces niekomu prikazat zatvarat okna na svojom byte. Iba ak sa pokusit dohodnut a dufat ze to pochopia.
Odpovedať
A ten radiator, to presunuli oficialne/legalne? Zohrieva vobec ten radiator nieco vo vasom byte? To by ma zaujimalo, ako presunuli ten radiator, ci dali nejake Tcko k rozvodom, alebo ich nejak priskrtili, susedia nad vami necitia ubytok tepla z radiatoru? inak tu kameru s lankom som myslel nie ako vtip, normalne na nejaky mobil, dokonale pevne aby za ziadnych okolnosti nespadol dole, idealne pouzit postradatelne zariadenie a pozriet sa, co tam maju, lebo toto naozaj vybocuje z normalu.. Zaujimalo by ma, ako ten radiator presunuli a ci im neopadava ta farba, lebo ak by niekto vetral obycajnu izbu s obycajnou vnutornou omietkou a farbou, to uz musi vyzerat velmi zaujimavo... Asi by som sa najskor opytal susedov, ci o tomto vedia, a co si o tom myslia, ako dlho to mal prechadzajuci majitel a co uviedol ako dovod predaja? Mozno nahoda, no veru byvat nad takymi ludmi musi byt peklo 😞 Nechcem strasit, ono je to asi len o tych nakladoch za kurenie, a tu je hromada sikovnych ludi na fore, podla mna by aj poradili, ako to docasne vyriesit (izolovat podlahu vo vasom byte nejakou napr 3cm PIR izolaciou, ale to zas zvysi vysku podlahy v danej izbe, znacne zlozita vec, ktora problem aj tak nevyriesi) Podla mna toto uz hranici, resp balansuje na hrane zakona, a v pravnom civilizovanom state by nemalo byt mozne taketo zaskodnictvo, lebo inak to nazvat neviem... Preto by som mozno oslovil aj nejakeho pravnika.. Idealne kamarata ak taky je, lebo pravnici su drahi... Take akutne riesenie mi napada im tam vyliat vodu cez okno, gravitacia je super vec, mozno si uvedomia, ze okna sa maju zatvarat, len hovorim - ake pozicaj, take vrat...
Odpovedať
Profilova fotka
@lenkapopovic našla som síce starší článok ale myslim, ze v tej veci sa nezmenilo nič. Oni urobili prístavbu keď dali novú priečku a zmenili aj rozvody radiatora čiže na to potrebovali povolenie stavebného úradu a taktiež súhlas susedov. Ja by som asi išla prvé na stavebný úrad a predostrela situáciu, čo na to povedia. https://uzitocna.pravda.sk/reality/cl...
Odpovedať
@lenkapopovic nemáš za čo, toto určite riešte, pretože to nie je v poriadku. V rukavičkách s ohľadom na susedské vzťahy by ste mohli riešiť drobnosti, nie takýto zásadný zásah do stavby - tu ide o izoláciu, ktorá bola výrazne narušená.
Odpovedať
@nicearty už len to, že po prerábke presunuli radiátor úplne inde, kde bol projektovaný a projektovaný bol v súlade s celou stavbou. Fakt, že majú imrvere rozcapené okno, že pod ním zrušili vykurovacie teleso... fakt stále nedochádza, že porušili toho až až? Toto čo spravili susedia zakladateľky témy sa nedeje snáď ani v rómskych osadách a suseda je potrebné riešiť. Lebo normálny nie je.
Odpovedať
Ak chceš dobré susedské vzťahy, tak by som napísal vysvetlijúci list majiteľovi a navrhol by som mu riešenie situacie, že by ste zateplili strop jeho balkónu aspoň 5cm polystyrenu (alebo PIR doskou) zatiahli by ste to raz lepidlom so sieťkou, prípadne sa to ešte nafarbí nejakou farbou a hotovo. Zvládnete to aj sami a bude to aj lacnejsie ako meniť podlahu atd. Ani po zateplení 5cm izolantom to stále nebude ideálne, ale istotne príde k výraznému zlepšeniu. Ak by som mal hotove toto, tak asi az potom by som skusil cestu bytového družstva atd. Lebo to je neistá cesta a aj keby bola úspešná, tak je to otazka skor rokov.
Odpovedať
Kamaratovi takto volali z bytoveho, ze nech si pozatvara okna, ze volali susedia, ze maju kvoli nemu chladno doma. Akoze ina skusenost, ale to tym chcem povedat, ze skus to tiez takto riesit cez niekoho, cez domovnika, bytove a vyssie.
Odpovedať
Profilova fotka
@megs8 to ked toto uz susedia riesili, ze kvoli vetrackam bolo chladno, tak si nechcem ani predstavit, aka musi byt zima od toho balkona. Ze to vobec niekomu napadne.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?