Povinnosť úhrady za presklenie susedových balkónov

Môže mi niekto pomôcť? Ideme zateplovať bytovku a v rámci zateplovania sa budú prerábať aj balkóny. Splácať sa to bude samozrejme z fondu opráv. Ja balkón nemám. Rozumiem tomu, že nutné opravy a zateplenie vonkajšej strany balkóna budem platiť aj ja nakoľko je to spoločné. Susedia však idú balkóny aj zasklievať a presviedčajú ma, že sa musím aj na tomto finančne podielať. Nikde sa neviem dopátrať či to takto riešia aj iné bytovky.
Odpovedať
1
2
@aktea33 pokial sa plati z fondu oprav tu je §10, kde sa aj platba do fondu zohladnuje, za balkony a lodzie sa plati podla m2, cize oni aj viac by mali platit. Ja osobne by som bola ochotna platit zvysenie do FO ak by som v cene zasklenia balkona dostala nieco ine ( okno, radiator....myslim ze v kazdom byte sa nieco najde) http://www.vyvlastnenie.sk/predpisy/z... o aku sumu sa jedna?
Odpovedať
Profilova fotka
Tí, ktorí nemáte balkóny sa spojte a spoločne požadujte niečo iné zasa pre seba. Bolo by najlepšie, keby ste postupovali spoločne. V dome, kde som bývala 30 rokov, sme tiež rekonštruovali a z 36 bytov len 24 malo loggie. Tí bez loggie si nič nenárokovali, tak nič nedostali navyše. Ale platiť do fondu platia...
Odpovedať
ďakujem :-)..presklenie balkóna vyjde cca 350 Eur na byt..je tam 6 bytov, dva balkóny nemajú..príde mi nefér že naše dva byty vedia prehlasovať, je to podľa všetkého podľa zákona, a ja sa musím spolupodieľať na presklení. Za balkóny by mali podľa všetkého platiť do fondu opráv 25% sumy za m2 z podlahovej plochy bytu..čiže za ten balkón je to cca 1 euro, čo očividne tieto náklady nepokryje.
Odpovedať
@aktea33 tak si pytaj nieco za 350eur .
Odpovedať
Profilova fotka
@lifelike a co keby sa ti s balkonami spojili a pozadovali, aby za balkonovu plochu neplatili neplatili do fondu oprav. Ach jaj. @aktea33 platia za tie balkony do FO? Ak platia, tak tu naozaj nic nie je nefer. To je ako keby sa ten, co byva na prizemi alebo na prvom stazoval, ze musi platit za vytah alebo za osvetlenie schodiska. 1e na meter? Balkon ma kolko? Nech len 2-3m2, aj tak sa na tych 350 eur nazbieraju za menej, ako 10 rokov a predpokladam, ze kazdych 10 rokov nezateplujete ani nezasklievate. Ti ludia si to zaplatili! Tak co je na tom preboha nefer.
Odpovedať
Profilova fotka
@eeffka na mieste tych 4roch majitelov by som jej dala akurat tak po hube.
Odpovedať
@eeffka práve o to ide. Vraj som povinná platiť to z fondu opráv nakoľko balkóny podľa zákona nie sú brané ako súčasť bytu ale patria do spoločných priestorov a sú vedené ako príslušenstvo. Chápala som to tak že vonkajšia časť samozrejme, tá sa predsa zateplí, ale vraj do prerábky spadá aj modernizácia balkónov, čiže presklenie a samozrejme nakoľko sme iba dva byty nepomôžeme si, každopádne nás prehlasujú.
Odpovedať
@maslenka47 ano..cca 1 euro..a ja nemám nič proti zatepleniu ale zasklenie je nadštandard na ktorý si zvyšujeme úver
Odpovedať
Zasklievanie balkonov je sukromna zalezitost, tak isto ako napr. vymena vchodovych dveri na byte,nech si to kazdy plati sam. Ked sa dva byty bez balkona rozhodnu namontovat si hlinikove vonkajse zaluzie na okna, ostatni to zpalatia?
Odpovedať
@maslenka47 a ďalšia vec..tým že sa idú tie balkóny zasklievať, bude sa prerábat aj konštukcia..to sa nabaľujú ďalšie peniaze, v podstate rekonštrukcia bola vyčíslená na 2 000 Eur na jeden balkon..presklenie je tam minimálna suma
Odpovedať
@aktea33 na jeden balkón aby sme sa rozumeli
Odpovedať
Majitela bytov co nemaju balkony zase maju vonkajsi mur, ktory sa tiez musel zateplovat a skladali sa mu na to aj ti co maju balkon. Alebo co potom hornyhch poschodi ti platia rovnako ako pod nimi a dostanu zateplenie strechy, balkona, mali by platit viac? A mimochodom ako bolo hore spomenut ti co maju balkon platia aj viac do fondu oprav kedze zapocitava sa aj podlahova plocha balkona.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@maslenka47 písala som si pre rady nie aby mi tu niekto hovoril že by mi dal po hube..ak sa nevieš normálne baviť budem rada ak sem nebudeš prispievať. Nemám chuť tu čítať nepodstatné veci. Ďakujem za pochopenie
Odpovedať
@palko80 započítava sa im 25% z ceny za m2 za podlahu..takže 2 000 eurová prerábka za euro mesačne? 350 sú iba presklenia ktoré si naozaj nemyslím že patria do prerábky balkóna. Bude sa prerábať konštrukcia, podlaha, nová dlažba, zateplenie celého balkona, čiže aj plochy pod ich oknom čo je tá istá plocha ktorú mám aj ja.
Odpovedať
Profilova fotka
@maslenka47 a @palko80 . za tie loggie do fondu sa platí podla m2, ale ich kompletná rekonštrukcia značne prevyšovala to, čo za tie metre sme platili do FO. Robila som zástupcu vlastníkov, viem o tom dosť. Bola to rekonštrukcia podlahy do holého panelu, nové zábradlia s bezpečnostným sklom ...... Tí, čo tie loggie nemajú, značne prispeli aj na to a sami nič nepýtali. metre štvorcové sú síce pomerne smerodajné, ale nie vždy spravodlivé.
Odpovedať
@aktea33 A ak budete dávať novú strechu, zase budeš kričať, že ty z tej strechy nič nemáš, lebo bývaš na prízemí? Že nech si opravu strechy zaplatia tí, čo bývajú pod strechou? Alebo budeš požadovať, aby tebe dali niečo iné v tej hodnote strechy? Veď aj strecha je tvoja tak isto, ako fasáda. Ak je raz súčasťou rekonštrukcie presklenie balkónov na fasádach, tak to ide zo spoločného fondu. Cítiť z tvojho príspevku určitú závisť, že "oni budú mať presklenú terasu a ja nie". BYtový dom je braný ako jeden celok, nie ako táto časť je moja a táto nie (okrem plochy bytu). Sú určené presné pravidlá, kto ako a koľko prispieva do FO a ako sa z FO čerpajú prostriedky a na čo. Ty prispievaš do FO. Od chvíle, keď peniaze prevedieš do FO už nie sú tvoje. Patria fondu, teda všetkým. Oprava sa hradí z FO. Takže tvrdenie, že to platíš ty je trochu skreslený názor. Keď sa zákonom zaviedlo, že za balkóny a lodžie sa bude tiež platiť do FO, vtedy si nenamietala, že? Úplná spravodlivosť na centy sa v bytovke, kde je podielové spoluvlastníctvo nedá vytvoriť. Tí, čo majú tie lodžie, budú teraz desiatky rokov platiť príspevok podľa plochy lodžie a budú vytvárať FO, ktorý sa možno v budúnosti použije na pokazenú stupačku, ktorá bude v tvojej kúpeľni. A potom majú ostatní kričať, že veď to je stúpačka pre teba a ty si máš opravu zaplatiť? Viem, že ťa nepresvedčím, budeš si tvrdiť svoje. Ale snaž sa pochopiť, že ide o spoluvlastníctvo a tam niekedy názory alebo potreby jednotlivca musia ustúpiť rozhodnutiu väčšiny. Ak si presvedčená, že je to nespravodlivé, mala si možnosť po schválení rozhodnutia na schôdzi podať na súd námietku ako prehlasovaný vlastník. Ale myslím, že s týmto argumentom by si neuspela. Aj u nás v rámci zateplenia bytovky boli robené aj balkóny. Konkrétne sa robila hydroizolácia, nová omietka a nová dlažba na balkóne. Nie každý byt má balkón a niektoré majú aj 2 balkóny, Keby sme sa kvôli tomu rozhádali, tak nezateplíme nikdy. Jednoducho sa to bralo ako súčasť zateplenia a hotovo. Ak sa ti nepáči spôsob nakladania so spoločným majetkom, tak sa treba presťahovať do rodinného domu. Tam budeš pánom len sama sebe. Nikomu sa nebudeš musieť prispôsobovať.
Odpovedať
@chrobak7 strecha je spoločná, nie som idiot. O závisti tu nie je reči. Zateplenie je nacenené zvlášť, prerábky balkónov, nie opravy, sú tiež nacenené zvlášť a sú to peniaze navyše. Nie som proti zatepleniu a opravám balkónov, možno by bolo dobré čítať čo píšem pred tým než sa niekoho snažíš uraziť. Presklenie balkóna mi už ale nepríde ako súčasť zateplovania alebo opravy.
Odpovedať
@lifelike U nas to bolo tak ze byty ktore maju jeden balkon maju 58m2 + 3,5m2 balkon a byty ktore maju 2 balkony maju 77m2 + 2x3,5m2 balkon. Takze v nasom pripade skutocne ti co maju 2xbalkon platia do fondu oprav cca 40perc. oproti tim co maju len jeden balkon. Suhlasim ze treba pristupi individualne lebo v teorerickom najhorsom pripade ze mam 2 typy bytov: 1 byt 60m2 bez balkon (fond oprav 500eur/rok) , 2 byt 60m2 s balkon (fond oprav 500eur/rok + balkon 30eur/rok). 1 byt zateplenie len fasady odhadom naklady 1500eur, 2 byt fasada (2/3 odhad) a balkon + zasklenie = 1000+ 2000eur + 350eur = 3350. Tak uz to nemusi byt fair s tym zasklenim. Je to na dohode potom aby naozaj tie byty s balkon prispeli viac - treba si to ale odsuhlasit.
Odpovedať
@aktea33 Ciastocne som s tebou suhlasim v predchadzajucom prispevku. Ale skus dat cisla , konkretne: 1.Kolko platia rocne do fondu oprav byt-1 bez balkona + kolko m2? 2.Kolko platia rocne do fodnu oprav byt-2 s balkon + kolko ma m2? 3. Ake su naklady na zateplenie fasady + podiel na splocnych priestoproch/strecha na byt c.1 4. Ake su naklady na zateplenie fasady + podiel na splocnych priestoroch/strecha na byt c.2 + zateplenie balkonu? Zasklenie nech si kazdy plati indivudalne - jednoducho treba dat o tom hlasovat.
Odpovedať
u nas ked sa isla rekonstruovat bytovka (56 bytov...z toho 8 bez balkona), tak sa zo spolocneho robila aj rekonstrukcia balkonov, no zasklievanie si kazdy hradil sam - lebo bolo viac druhov na vyber a niektori ho vobec nechceli
Odpovedať
@aktea33 Písala si, že je tam aj rekonštrukcia balkónov. Takže asi je potrebné ich aj opraviť. A konštrukcia balkónov je spoločným vlastníctvom - je to súčasťou fasády. Takže ak idete niečo robiť aj so stenou či fasádou, tak to ide zo spoločného. Ale dobre, pozrieme sa na to z tvojho pohľadu. Presklenie teda nie je súčasťou zatepľovania. Bolo to schválené na schôdzi? Namietala si vtedy? Prehlasovali ťa? Môžeš zvolať schôdzu vlastníkov, kde navrhneš, aby si aspoň zasklenie hradili vlastníci lodžií sami. Píšeš ale, že ste malá bytovka, asi ťa znovu prehlasujú. V tom prípade môžeš dať na súd námietku voči hlasovaniu. Ak presvedčíš súd, môžeš dosiahnuť svoje. Inak si nepomôžeš. Zatiaľ si prehlasovaná väčšinou. A ešte otázka - idete zvyšovať príspevok do FO? Lebo ak nie, tak nechápem v čom je problém. FO je už vytvorený, niečo sa z neho vyčerpá na zateplenie a opravu ... no dobre, aj na presklenie. A budete ho tvoriť ďalej.
Odpovedať
@palko80 o to ale ide, väčšina ťa prehlasuje a nepomôžeš si. Áno namietala som, väčšina prehlasovala. Súdne nič nezískam, to už som zisťovala na nete.
Odpovedať
@aktea33 Bohuzial neda sa inac. :-( o tom je byvanie v bytovke. Mozno trebalo zvazit kupu bytu s balkom resp. predat a ist byvat niekam inam, v krajnom pripade. A skus napisat aspon plochy v m2 bytov nech vieme pomer platieb do fondu kolko platis ty bez balkona a oni s balkonom.
Odpovedať
@palko80 , samozrejme že platby do FO sú podľa metrov štvorcových, tak to funguje všade, tým že má niekto menší byt tak má aj menšiu plochu. To by ale platili aj keby nemali balkón a som si istá že by v tom prípade reagovali rovnako ako ja. Ide o to presklenie, to je celé. Okno na balkóne je to isté. Presklený balkón je podľa mňa už nad štandard.
Odpovedať
ano,musis sa podielat,hoci nemas balkon
Odpovedať
Ak by boli vlastníci bytov, ktorí majú balkóny naozaj seriózni, urobili si mimoriadny vklad do FOÚaP (predpokladám,že by sa vedeli dohodnúť s dodávateľom aj na vysplátkovaní presklenia). Ide o to, že presklenie je jednoznačne nadštandard, ktorý nie je nevyhnutný pre funkčnosť balkóna, ktorý bol a je súčasťou stavby-domu, ale doteraz bez presklenia. Nanešťastie, pokiaľ je väčšina týchto vlastníkov, pravdepodobne budete prehlasovaní a nič iné vám ani nezostane. Ide tu o charakter a postoj tých, ktorí balkón majú.
Odpovedať
Profilova fotka
@tata35 Musim suhlasit ide tu tochu aj ferovost voci tym co balkn nemaju. Resp by mohli urobit ustupok ze aspon to zasklenie by si mohli hradit z vlastneho. @aktea33 alebo vy pozadujte nieco v tej hodnote. Napr u nas nema balkon nik. Ale zasa niektori vlastnici bytov maju aj dve velikanske pivnice. A nemyslim tym kamrliky o rozhlohe 2 m2 :-)
Odpovedať
@chrobak7 oprava strechy a presklenie balkona je dost rozdiel. Presklenie nech si kazdy plati sam. To nieje funkcna a nevyhnutna vec, Ako pisem, to by ona mohla ziadat nove bezpecnostne dvere do bytu , nech jej preplatia z fondu oprav. Presklenie balkonov do oprav nespada.
Odpovedať
Momentalne sa daju urobit zavesne balkony.Dajte si urobit 2 kusy a budu mat vsetky byty balkon.Vo vranove je jedna takato firma,urobia projekt,statiku,montaz.
Odpovedať
Profilova fotka
ja nechapem co sa do nej navazate, ona predsa nema nic proti oprave balkonov ako takych, ale uprimne, zasklenie balkona je proste nadstandard... to je proste fakt. U nas sa toto poriesilo stylom, ze tym, kto balkon nemal, sa proste balkon pristavil. A kedze niektori mali povodne dva balkony, a aby sa nepristavovali dva balkony ku kazdemu bytu zase, tak ti, co maju tie balkony dva, uznali svoj dlh voci spolocenstvu vo vyske cca 7.000 eur - co je hodnota zodpovedajuca vystavbe jedneho balkona.. No a my ostatni sme im to umoznili splacat splatkami 40 eur mesacne, zas aby to pre tie rodiny nebolo likvidacne..... je to o ludoch. @aktea33 ja si naopak myslim, ze na sude by si uspela -- avsak tam mas nejake dva mesiace ci kolko na napadnutie tej zapisnice, ak si to uz presvihla, mas fakt smolu, ak si nepresvihla, urcite to napadni v style ze ziadas aby presklenie hradene zo spolocnych penazi nebolo pretoze je to neekonomicke a je to nadstandard. na druhu stranu... mate 4 balkony, bavime sa o ciastke 1.400 eur.... ak sa to podeli na 6 bytov, ty im prispejes 233 eur z vlastnych penazi...... ok, je to dost... ale je to dost na to aby si sa s nimi tahala roky po sudoch a totalne si vsetkych v bytovne voci sebe znepriatelila??????? skusila by som to cestou pristavby balkona ci terasy pre teba.... takato moznost nenapadla nikoho??
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?