coverphoto
Neaktívny

spinalis

Poslať súkromnú správu
Sledovať
Pridať k priateľom
zaregistrovala sa 15. jún 2020
Aktivita
7 príspevkov vo fotoblogoch
1 príspevok vo fóre
0 inzerátov
Skupiny
coverphoto
Poslať súkromnú správu
Sledovať
Pridať k priateľom

Dobry den, mate skusenost s ovocim "obelisk"? Nasla som taketo obrazky. Je to realne? Mam mensiu zahradu a rada by som mala viac druhov ovocia. Dakujem.

  • zita19su to stlpovite tvary stromov. Skusenosti mam s jablonami, niektore odrody su geneticky stlpovite a zaobidu sa bez strihania. Uroda na nic je, ale vzhladom na velkost stromceka neda sa ocakavat, ze jej bude na metraky. Ani v najlepsich rokoch sme nemali tolko jablk aky byva na obraukoch.
    Ostatne ovocne druhy nie su geneticky stlpovite, v stlpovitom tvare ich treba udrziavat rezom, inac z nich casom narastie strom s beznou, aj ked mensou korunou.
    Mame dva roky vysadenu ceresnu, minuly rok sme sadili slivku, tak uvidime, ale pocitame s udrziavacim rezom.
    Ked vidim tie obrazky, vybrala si si slivky, pri tych je dolezite aby boli bud samoopelive alebo mali vo svojej blizkosti vhadneho opelovaca. Pri vybere odrody treba prihliadat hlavne na to, az potom an vzhladove a chutove vlastnosti odrody.
    Neviem odkial su tie obrazky stiahnute, ale pokial eshop nema plne popisy odrod, vratane toho ci su samosprasne alebo aky je vhodny opelovac, hladala by som inde alebo dohladala na internete dane informacie
    https://zahradnictvoboba.sk/stlpovite-stromy/662-slivka-stlpovita-anja-8586020014156.html
    https://www.zahradnictvoiveta.sk/aprimira-marhula-mirabelka-krizenec
    • spinalis
      AUTOR
      @zita19  Dakujem pekne za vycerpavajucu odpoved. Obrazok som nasla v nahodnom eshope ako ilustracny. Nakoniec dame asi nejake mensie odrody stromov, alebo budeme ucelovo strihat, aby nezabrali vela miesta. Potrebujeme obnovit sad, myslela som, ze usetrim miesto, ale v konecnom dosledku neziskam, kedze nebudu mat bohvieaku urodu. Este raz dakujem. 🙂