coverphoto
Aktívny

Martin Líška

Ruskur  /  104 rokov
Poslať súkromnú správu
Sledovať
Pridať k priateľom
Pochádzam z Bojníc, pracujem v IT oblasti a s manželkou a malou dcérou žijeme v malom byte v malom Pezinku :)
zaregistroval sa 20. sep 2019
býva v meste Pezinok
Info o bývaní
Stav   Staviam dom
projekt   Dom
Aktivita
12 príspevkov vo fotoblogoch
73 príspevkov vo fóre
0 inzerátov
Kolekcie
  • Plot
  • Dom
  • Izba
  • Kupelna
  • Kuchyna
  • Základy
coverphoto
Poslať súkromnú správu
Sledovať
Pridať k priateľom

Dnes som podpísal zmluvu s architektom. Objednal som architektonickú štúdiu, projekt pre stavebné povolenie a realizačný projekt.

Výber architekta trval približne 2 mesiace. Oslovil som 7 architektov/firiem. Cenové ponuky sa pohybovali 6500EUR-11000EUR. Rozhodoval som sa podľa 1. spôsobu mailovej komunikácie 2. skúsenosťami s NED a pasívnymi domami 3. ochoty poradiť 4. ochoty hľadať riešenie ako sa zmestiť do rozpočtu so zachovaním mojich požiadaviek 5. osobná komunikácia.

Najlepšie to spĺňala ponuka, ktorá bola zároveň najlacnejšia -...

  • zita19Najpevnejsi v akom hladisku?
    Lebo madrac by sa nemal prelezat ale mal by byt prijemny pre pouzivatela (preto nie su dobre duble madrace na manzelske postele ale dva s ohladom na hmotnost spiaceho a jeho preferencie, makky tvrdy, toto riesia partnerske sady madracov) ale aj tak netreba pocitat s tym ze sa bude pouzivat dlhsie ako 10 rokov. Uz po siedmich je v nom tolko potu, prachu, roztocov, bakterii a sporov pliesni, ze je cas na vymenu. Niektori hygienici tvrdia, ze uz po piatich...
    Ja by som napriklad uz nikdy nedala pruzinovy. Mne osobne vadilo ak pruziny "dychali so mnou". A to nebolo hocijaky, proste v istych polohach som ich pocula...
    • zita19prepac, toto nemali byt tu Ak mozes, zmaz. Dik
      • Krby a kachľové pece Bratislava
        PRO
        ...a teraz už aj vieš, aký matrac si do nového domu kúpiš 😃
        • jersi6500€ ? to máš i se základama ne
          • marfushik@jersi  ty zijes v nejakom bajnom lacnom kraji tusim. uz dlhodobo sledujem tvoje reakcie na sumy... my sme pred 5 rokmi platili za toto vsetko 3500, a to sme mali realizacny projekt len na staticku cast.
            odvtedy mali kamosi od rovnakeho architekta ponuku na 5000... toto je uplne normalna cena ak to niekto navrhuje od zakladov, so zohladnenim pozemku a pod. nie ze doniesiem podorys vytlaceny z internetu a tuto mi posunte tieto 2 priecky a len to niekto prekresli. my sme mali v studii 3 uplne rozdielne navrhy, vybrany sa dalej doladoval, uz ani neviem z kolkej verzie sa nakoniec kreslil vysledny projekt
            • jersi@marfushik  
              dobře ale tohle vás přeci nenutí nikdo platit. projekt domu ti muže udělat kdokoli. nato nepotřebuješ žádnou školu. potřebuješ mít jen razítko které potom nestojí tolik.

              pro někoho bude možná navrhnou dům těžké a technické věci mu nejsou jasné, u složitějšího domu zcela jistě. ale u domu okolo 100m2 jednopodlažního ? tak tam moc co vymyslet není. stačí oslovit jakéhokoli studenta stavební školy 3ročník a udělá ti projekt za pár stovek. ty si pak jen seženeš razítko a případně statický posudek pokud tam bude něco takového že by tomu "razítkář" nevěřil

              ve finále je totiž úplně jedno kdo ti projekt dělal nebo kolik stál podstatné je kdo a jak ti ten dům postaví. utrácet za projekt kde budeš mít umístění každé zásuvky mi přijde úplně zbytečné když se toho pak stejně nedržíš.
              • jersijá zkrátka jako manuálně pracující člověk odmítám platit takové sumy za papíry a lidi co vlastně nic nevykonají, a to teď nemyslím jen projektanta ale všechnu tu byrokracii okolo stavění..
                jsem zato že je lepší ty peníze dát člověku který vám ten dům postaví se svědomím a odborně tak aby když ho potkáte za 10let ho rádi uvidíme a pozvete na kávu.
                • mignonet@jersi  trochu proletarsky pristup
                  • marfushik@jersi  ano, pre manualne pracujucich su vsetci dusevne pracujuci len kancelarske krysy, co sedia na riti a nic nerobia. niekomu to mozno stoji za tie peniaze, aby mohol dat ten projekt, kde je zakresleny kazdy detail, firme, ktora podla toho robi a nemusi sa s nimi potom dotahovat o kazdej blbosti a stracat cas vysvetlovanim, ako to chcel a kto to ako pochopil.
                    • pavka139@jersi  plne súhlasím. ale niektorí ľudia to berú inak a sú ochotní platiť za veci, ktoré ja nikdy nepochopím..a tak je to vlastne dobre, lebo nie sme všetci rovnakí. my sme nemali ani len vizualizáciu domu a ani sme ju nepotrebovali(pre niektorých ľudí je to nepredstaviteľné). niekto si naopak navrhne kompletnú dispozíciu a rozloženie detailov v interiéri. vždy to závisí od toho, do čoho chceme investovať. my sme s manželom typické kancelárske typy (ako to tu niekto napísal), ktoré si dom postavili svojpomocne-- a som s tým uplne OK. hadam sú si tym OK aj kancelárske typy, ktoré si zaplatia realizačné projekty a najmú si na stavbu firmu. v konečnom dôsledku je to vždy otázka toho, ako chcem svoje peniaze (čas) zhodnotiť.
                      • Martin Líška
                        AUTOR
                        Chcel by som zakladat na plavajucej zakl. doske, mury robit z VPC tvarnic (potreba dobre premysliet IS), podlahove kurenie, stropne chladenie, rekuperacia, tepelne cerpadlo so zemnym registrom, zumpa, studna, atd. - chcem aby to niekto dal vsetko dokopy tak, aby to aj davalo zmysel. 😃 Podrobny realizacny projekt mi ma pomoct aj, ako tu uz bolo spomenute, pri komunikacii s jednotlivymi firmami. Ano, sedim v office na riti a prave preto, ze si svojpomocne sam tazko nieco urobim, potrebujem dobre projekty a objednavat / kontrolovat podla nich... 🙂
                        • jersi@marfushik   netvrdím že práce za PC nemá žádnou hodnotu ale právě jak píšeš že někdo dá spoustu peněz za projekt do detailu není zárukou toho že to bude správně nebo že se nebudou muset na něco ptát, jednak protože každý má své postupy, a hlavně projektanti mají často velice malé praktické zkušenosti.

                          @ruskur  "podlahove kurenie, stropne chladenie, rekuperacia, tepelne cerpadlo so zemnym registrom"
                          už tohle celé nedává smysl. 100m2 domeček nepotřebuje tepelné čerpadlo, a ani stropní chlazení když máš plovoucí desku. ale tohle ti projektanti nebudou vymlouvat pro ně to jen další papíry na kreslení a učtování 😉
                          • Martin Líška
                            AUTOR
                            @jersi  to je mozne, architekti navrhovali riesit teplo v lete aj iba tienenim, ale neviem si to zatial predstavit. V Bratislave je v lete celkom hic, a ani nechcem mat cely den zatiahnute zaluzie a neotvarat dvere 😃 Klima v office je dostatocny trest, nepotrebujem to mat aj doma. Na kurenie by mozno stacilo nejake elektricke podlahove, ale ked uz budem riesit chladenie cerpadlom, preco to rovno nevybavit naraz (zaliat jedno do dosky a druhe do stropu by nemuselo byt take nakladne)...
                            • jersichladit a topit se dá jedním systémem trubek. a můžeš využít například studnu kde dáš jen vyměník a do podlahy si tak pustit 18-20 stupnů to bohatě na ty 3-4tydny v roce kdy jsou pekla stačí.
                              • tana85@ruskur  akoby si pisal o nas. tie systemy po dlhom studovani a zvazovani vybral aj manzel, dm mame 150m2 a dali sme si vypracovat profesionalmi s architektonickym vzdelanim. clovek, ktory planuje domy dlhsie vie premyslat v suvislostiach a poradi riesenia, ktore mne ako laikovi vobec nenapadli.