Jesenné polievky, ktoré zahrejú: Recepty na krémové, sýte aj tradičné dobroty
Jesenné polievky dokážu vytvoriť tú pravú domácu atmosféru a zároveň príjemne zahriať. Jeseň je obdobím keď sa radi zabalíme do deky a vychutnáme si teplú polievku ktorá zasýti aj poteší. Vôňa pečenej zeleniny korenín a čerstvých byliniek je neodolateľná a tieto recepty sú ideálne na chladné dni.

Krémová mrkvová polievka so zázvorom
Ingrediencie:
- 500 g mrkvy
- 1 cibuľa
- 1 menší zázvor
- 1 l zeleninového vývaru
- smotana na zjemnenie
- soľ, korenie
Postup:
Mrkvu a cibuľu nakrájajte a opečte na oleji. Pridajte nastrúhaný zázvor, zalejte vývarom a varte, kým je zelenina mäkká. Rozmixujte dohladka a dochuťte soľou a korením. Pred podávaním môžete pridať lyžicu smotany a posypať čerstvými bylinkami.
Tekvicová polievka s kokosovým mliekom
Ingrediencie:
- 1 menšia hokkaido tekvica
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 500 ml zeleninového vývaru
- 200 ml kokosového mlieka
- soľ, korenie, muškátový oriešok
Postup:
Tekvicu nakrájajte na kocky, cibuľu a cesnak opečte na oleji. Pridajte tekvicu, zalejte vývarom a varte do zmäknutia. Rozmixujte, pridajte kokosové mlieko a dochuťte muškátovým orieškom. Skvele chutí s opečenými krutónmi alebo tekvicovými semienkami.

Tieto recepty patria medzi najobľúbenejšie jesenné polievky v mnohých domácnostiach.
🍲 Tradičná šošovicová polievka
Ingrediencie:
- 250 g červenej alebo hnedej šošovice
- 1 cibuľa
- 2 mrkvy
- 2 zemiaky
- 1 l vývaru
- bobkový list, soľ, korenie
Postup:
Na oleji opražte cibuľu, pridajte nakrájanú zeleninu a šošovicu. Zalejte vývarom a varte, kým je všetko mäkké. Dochutíte bobkovým listom, soľou a korením. Podávajte s chlebom alebo posypané petržlenovou vňaťou.

Silná cesnačka so syrom a krutónmi
Ingrediencie:
- 1 hlávka cesnaku
- 1,5 l zeleninového alebo kuracieho vývaru
- 3–4 zemiaky
- 1 cibuľa
- olivový olej alebo maslo
- soľ, čierne korenie
- strúhaný syr (napr. eidam, parmezán)
- domáce krutóny z pečiva
Postup:
Na masle alebo oleji orestujte nasekanú cibuľu a cesnak. Pridajte na kocky nakrájané zemiaky, zalejte vývarom a varte, kým zemiaky nezmäknú. Následne polievku čiastočne rozmixujte – nechajte v nej aj kúsky pre hustejšiu konzistenciu. Podávajte so strúhaným syrom, ktorý sa krásne roztopí, a s chrumkavými krutónmi. V chladný jesenný večer je to doslova liek na dušu aj imunitu.
Aj táto sýta dobrotka sa výborne hodí medzi jednoduché jesenné polievky ktoré zasýtia aj zahrejú.

Mohlo by vás zaujímať:
Sezónne recepty: Varte s jesennými surovinami a prineste do kuchyne teplo jesene
Tieto polievky sú nielen chutné, ale aj plné vitamínov, ktoré na jeseň potrebujeme viac než inokedy. Či už máte chuť na niečo krémové, exotické alebo tradičné, určite si nájdete svoju obľúbenú.
Autor článku: Lucia Tobiš
Zdroj foto: iStock




Gaštany sú neodmysliteľnou súčasťou jesene.🍁 Ja ich zbožňujem v pečenej podobe.😍…