Jesenné polievky, ktoré zahrejú: Recepty na krémové, sýte aj tradičné dobroty

  • 28.11.2025

Jesenné polievky dokážu vytvoriť tú pravú domácu atmosféru a zároveň príjemne zahriať. Jeseň je obdobím keď sa radi zabalíme do deky a vychutnáme si teplú polievku ktorá zasýti aj poteší. Vôňa pečenej zeleniny korenín a čerstvých byliniek je neodolateľná a tieto recepty sú ideálne na chladné dni.

Krémová cesnačka s krutónmi ako tip na chutné jesenné polievky
Zdroj: iStock

Krémová mrkvová polievka so zázvorom

Ingrediencie:

  • 500 g mrkvy
  • 1 cibuľa
  • 1 menší zázvor 
  • 1 l zeleninového vývaru
  • smotana na zjemnenie
  • soľ, korenie

Postup:
Mrkvu a cibuľu nakrájajte a opečte na oleji. Pridajte nastrúhaný zázvor, zalejte vývarom a varte, kým je zelenina mäkká. Rozmixujte dohladka a dochuťte soľou a korením. Pred podávaním môžete pridať lyžicu smotany a posypať čerstvými bylinkami.

Tekvicová polievka s kokosovým mliekom

Ingrediencie:

  • 1 menšia hokkaido tekvica
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 200 ml kokosového mlieka
  • soľ, korenie, muškátový oriešok

Postup:
Tekvicu nakrájajte na kocky, cibuľu a cesnak opečte na oleji. Pridajte tekvicu, zalejte vývarom a varte do zmäknutia. Rozmixujte, pridajte kokosové mlieko a dochuťte muškátovým orieškom. Skvele chutí s opečenými krutónmi alebo tekvicovými semienkami.

Tekvicová polievka s kokosovým mliekom podávaná v miske zohrievanej v rukách
Zdroj: iStock

Tieto recepty patria medzi najobľúbenejšie jesenné polievky v mnohých domácnostiach.

🍲 Tradičná šošovicová polievka

Ingrediencie:

  • 250 g červenej alebo hnedej šošovice
  • 1 cibuľa
  • 2 mrkvy
  • 2 zemiaky
  • 1 l vývaru
  • bobkový list, soľ, korenie

Postup:
Na oleji opražte cibuľu, pridajte nakrájanú zeleninu a šošovicu. Zalejte vývarom a varte, kým je všetko mäkké. Dochutíte bobkovým listom, soľou a korením. Podávajte s chlebom alebo posypané petržlenovou vňaťou.

Tradičná šošovicová polievka s mrkvou a zemiakmi podávaná s čerstvým chlebom
Zdroj: iStock

Silná cesnačka so syrom a krutónmi

Ingrediencie:

  • 1 hlávka cesnaku
  • 1,5 l zeleninového alebo kuracieho vývaru
  • 3–4 zemiaky
  • 1 cibuľa
  • olivový olej alebo maslo
  • soľ, čierne korenie
  • strúhaný syr (napr. eidam, parmezán)
  • domáce krutóny z pečiva

Postup:
Na masle alebo oleji orestujte nasekanú cibuľu a cesnak. Pridajte na kocky nakrájané zemiaky, zalejte vývarom a varte, kým zemiaky nezmäknú. Následne polievku čiastočne rozmixujte – nechajte v nej aj kúsky pre hustejšiu konzistenciu. Podávajte so strúhaným syrom, ktorý sa krásne roztopí, a s chrumkavými krutónmi. V chladný jesenný večer je to doslova liek na dušu aj imunitu.

Aj táto sýta dobrotka sa výborne hodí medzi jednoduché jesenné polievky ktoré zasýtia aj zahrejú.

Tieto polievky sú nielen chutné, ale aj plné vitamínov, ktoré na jeseň potrebujeme viac než inokedy. Či už máte chuť na niečo krémové, exotické alebo tradičné, určite si nájdete svoju obľúbenú.


Autor článku: Lucia Tobiš
Zdroj foto: iStock

Diskusie na tému článku