Sezónne recepty: Varte s jesennými surovinami a prineste do kuchyne teplo jesene
Jeseň je obdobím, keď sa príroda oblieka do teplých farieb a kuchyňa rozvoniava po čerstvo upečených koláčoch, tekvicovej polievke či po dusenej koreňovej zelenine. Jesenné recepty sú plné bohatých chutí, ktoré nielen zasýtia, ale aj potešia dušu. Tekvica, jablká, hrušky, mrkva, cvikla či lesné huby. Všetky tieto poklady jesene ponúkajú nekonečné možnosti na varenie aj pečenie.

Polievky, ktoré zahrejú aj v sychravom počasí
Krémové polievky z tekvice alebo hokkaida sú klasikou jesene. Jemná sladkosť tekvice v kombinácii so sezónnymi bylinkami, ako je tymián či rozmarín, dokáže rozvoňať celú domácnosť. Skúste aj mrkvovo-zázvorový krém alebo klasickú hubovú polievku, ktoré zahrejú telo i dušu. Polievky sú nielen rýchle a jednoduché, ale zároveň dokážu využívať čerstvé sezónne ingrediencie naplno.
Ovocné dezerty a koláče – sladká teplá pohoda
Jablká a hrušky patria k jeseni neodmysliteľne. Pripravte si napríklad jablkový koláč s škoricou, hruškový crumble alebo perníkové muffiny s orieškami. Sladké dezerty z jesenného ovocia nie sú len chutné, ale aj aromatické. Ich vôňa vám vytvorí pocit tepla a útulnosti aj počas sychravých dní. Navyše, domáce pečenie je ideálnou aktivitou, do ktorej môžete zapojiť aj deti.

Farebné šaláty a ľahké jedlá
Jesenná kuchyňa však nie je len o sladkom. Skúste šaláty s pečenou cviklou, orechami a kozím syrom, alebo kombináciu tekvice s quinoou a sezónnou zeleninou. Sladkosť koreňovej zeleniny v kombinácii so slanosťou syra či orieškov vytvára dokonalú chuťovú harmóniu. Takéto jedlá sú navyše zdravé a ľahko stráviteľné, čo je pri jesennom poklese energie veľmi vítané.
Medzi jesenné recepty, ktoré vám spríjemnia chladnejšie dni, patria aj hokkaido cestoviny so syrovou omáčkou alebo cestoviny s hubami a tekvicou.
Hokkaido cestoviny so syrovou omáčkou
Ingrediencie:
- 250 g cestovín
- 200 g hokkaido tekvice
- 150 ml smotany na varenie
- 100 g strúhaného syra (napr. gouda alebo eidam)
- 1 cibuľa
- Soľ, korenie, muškátový oriešok
Postup:
- Cestoviny uvarte podľa návodu.
- Tekvicu ošúpte, nakrájajte na menšie kocky a opečte na troche oleja s nadrobno nakrájanou cibuľou, kým zmäkne.
- Pridajte smotanu, syr a dochuťte soľou, korením a muškátovým orieškom. Vznikne krémová omáčka.
- Zmiešajte s uvarenými cestovinami a podávajte teplé.

Jesenné cestoviny s hubami a tekvicou
Ingrediencie:
- 250 g tagliatelle alebo iných cestovín
- 150 g čerstvých húb (napr. šampiňóny, hliva)
- 150 g hokkaido tekvice
- 2 strúčiky cesnaku
- 150 ml smotany na varenie
- 2 lyžice olivového oleja
- Soľ, čierne korenie, čerstvá petržlenová vňať
Postup:
- Cestoviny uvarte podľa návodu.
- Tekvicu nakrájajte na malé kocky a opečte na olivovom oleji spolu s nakrájanými hubami a cesnakom, kým zmäknú a získajú jemnú farbu.
- Prilejte smotanu, dochuťte soľou, korením a krátko povarte, aby vznikla krémová omáčka.
- Zmiešajte s uvarenými cestovinami a posypte nasekanou petržlenovou vňaťou.
- Podávajte teplé, ideálne s nastrúhaným syrom podľa chuti.

Mohlo by vás zaujímať:
Jesenné dekorácie pre váš domov: Kreatívne nápady na výzdobu interiéru aj exteriéru
Jesenné varenie ako rituál
Varenie s jesennými surovinami je nielen praktické, ale aj relaxačné. Je to čas, kedy môžete experimentovať s novými kombináciami chutí, zapojiť deti do prípravy jedál, alebo jednoducho relaxovať pri vôni čerstvých byliniek a pečenej zeleniny. Jesenné recepty prinášajú do domova pocit tepla, útulnosti a radosti, a to nielen prostredníctvom chuti, ale aj vône a farieb na tanieri.
Autor článku: Lucia Tobiš
Zdroj foto: iStock




Gaštany sú neodmysliteľnou súčasťou jesene.🍁 Ja ich zbožňujem v pečenej podobe.😍…