Sezónne recepty: Varte s jesennými surovinami a prineste do kuchyne teplo jesene

  • 28.10.2025

Jeseň je obdobím, keď sa príroda oblieka do teplých farieb a kuchyňa rozvoniava po čerstvo upečených koláčoch, tekvicovej polievke či po dusenej koreňovej zelenine. Jesenné recepty sú plné bohatých chutí, ktoré nielen zasýtia, ale aj potešia dušu. Tekvica, jablká, hrušky, mrkva, cvikla či lesné huby. Všetky tieto poklady jesene ponúkajú nekonečné možnosti na varenie aj pečenie.

Jesenné recepty – krémová hubová polievka s bylinkami a opekaným chlebom
Zdroj: iStock

Polievky, ktoré zahrejú aj v sychravom počasí

Krémové polievky z tekvice alebo hokkaida sú klasikou jesene. Jemná sladkosť tekvice v kombinácii so sezónnymi bylinkami, ako je tymián či rozmarín, dokáže rozvoňať celú domácnosť. Skúste aj mrkvovo-zázvorový krém alebo klasickú hubovú polievku, ktoré zahrejú telo i dušu. Polievky sú nielen rýchle a jednoduché, ale zároveň dokážu využívať čerstvé sezónne ingrediencie naplno.

Ovocné dezerty a koláče – sladká teplá pohoda

Jablká a hrušky patria k jeseni neodmysliteľne. Pripravte si napríklad jablkový koláč s škoricou, hruškový crumble alebo perníkové muffiny s orieškami. Sladké dezerty z jesenného ovocia nie sú len chutné, ale aj aromatické. Ich vôňa vám vytvorí pocit tepla a útulnosti aj počas sychravých dní. Navyše, domáce pečenie je ideálnou aktivitou, do ktorej môžete zapojiť aj deti.

Jesenné recepty – cestoviny s tekvicovou omáčkou, syrom a bazalkou
Zdroj: iStock

Farebné šaláty a ľahké jedlá

Jesenná kuchyňa však nie je len o sladkom. Skúste šaláty s pečenou cviklou, orechami a kozím syrom, alebo kombináciu tekvice s quinoou a sezónnou zeleninou. Sladkosť koreňovej zeleniny v kombinácii so slanosťou syra či orieškov vytvára dokonalú chuťovú harmóniu. Takéto jedlá sú navyše zdravé a ľahko stráviteľné, čo je pri jesennom poklese energie veľmi vítané.

Medzi jesenné recepty, ktoré vám spríjemnia chladnejšie dni, patria aj hokkaido cestoviny so syrovou omáčkou alebo cestoviny s hubami a tekvicou.

Hokkaido cestoviny so syrovou omáčkou

Ingrediencie:

  • 250 g cestovín
  • 200 g hokkaido tekvice
  • 150 ml smotany na varenie
  • 100 g strúhaného syra (napr. gouda alebo eidam)
  • 1 cibuľa
  • Soľ, korenie, muškátový oriešok

Postup:

  1. Cestoviny uvarte podľa návodu.
  2. Tekvicu ošúpte, nakrájajte na menšie kocky a opečte na troche oleja s nadrobno nakrájanou cibuľou, kým zmäkne.
  3. Pridajte smotanu, syr a dochuťte soľou, korením a muškátovým orieškom. Vznikne krémová omáčka.
  4. Zmiešajte s uvarenými cestovinami a podávajte teplé.
Jesenné recepty – tekvicové cestoviny s orechmi a semienkami na tmavom tanieri
Zdroj: iStock

Jesenné cestoviny s hubami a tekvicou

Ingrediencie:

  • 250 g tagliatelle alebo iných cestovín
  • 150 g čerstvých húb (napr. šampiňóny, hliva)
  • 150 g hokkaido tekvice
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 150 ml smotany na varenie
  • 2 lyžice olivového oleja
  • Soľ, čierne korenie, čerstvá petržlenová vňať

Postup:

  1. Cestoviny uvarte podľa návodu.
  2. Tekvicu nakrájajte na malé kocky a opečte na olivovom oleji spolu s nakrájanými hubami a cesnakom, kým zmäknú a získajú jemnú farbu.
  3. Prilejte smotanu, dochuťte soľou, korením a krátko povarte, aby vznikla krémová omáčka.
  4. Zmiešajte s uvarenými cestovinami a posypte nasekanou petržlenovou vňaťou.
  5. Podávajte teplé, ideálne s nastrúhaným syrom podľa chuti.

Jesenné varenie ako rituál

Varenie s jesennými surovinami je nielen praktické, ale aj relaxačné. Je to čas, kedy môžete experimentovať s novými kombináciami chutí, zapojiť deti do prípravy jedál, alebo jednoducho relaxovať pri vôni čerstvých byliniek a pečenej zeleniny. Jesenné recepty prinášajú do domova pocit tepla, útulnosti a radosti, a to nielen prostredníctvom chuti, ale aj vône a farieb na tanieri.


Autor článku: Lucia Tobiš
Zdroj foto: iStock

Diskusie na tému článku