Ako postaviť dom bez zateplenia a ušetriť

  • 09.02.2023

Stabilita, pevnosť, mechanická odolnosť a tvarová stálosť sú vlastnosti, ktoré predurčili pálenú tehlu, aby sa stala najpoužívanejším stavebným materiálom. Stavba rodinného domu z tehly je rýchla, jednoduchá a komplexná. Tradičná pálená tehla obohatená o moderné technológie ponúka zdravú a ekologickú cestu bývania. Jedným z hlavných benefitov je, že vykazuje nadštandardné tepelnoizolačné vlastnosti, vďaka ktorým nie je potrebné zateplenie domu.

ako postaviť dom z tehly bez zateplenia
Zdroj foto: Heluz

Tehla je jedným z najstarších stavebných materiálov, ktoré sa používajú tisícročia. Je fascinujúce, že prvé tehly pochádzajú už z obdobia približne 7000 rokov pred naším letopočtom. Boli objavené na území dnešného Turecka. V starom Egypte sa dokonca zachovali vyobrazenia, ktoré dokumentujú proces ich výroby. Odvtedy prešlo ľudstvo a stavebníctvo obrovský kus cesty a modernizácie. Napriek tomu ostalo verné tehle, ktorá vďaka inováciám kraľuje na pomyselnom piedestáli stavebných materiálov aj v súčasnosti.

Z akej tehly stavať dom?

Súčasným stavebným trendom je stavať moderné rodinné domy z jednovrstvového obvodového muriva. Najvhodnejším materiálom pre jednovrstvové murivo je tehla. Jej použitím vyriešite v jednom technologickom kroku murovanie obvodových stien a zároveň tepelnú izoláciu. Takýto stavebný postup má viacero výhod. Prezradíme vám, ako postaviť dom z tehly bez zateplenia rýchlo, bez stresu a ekologicky.

Aké tehly použiť, ak nechcete zatepľovať

Voľba stavebného systému a technológie stavby samotnej výrazne ovplyvňuje energetickú úspornosť. Zateplenie novostavby v tomto prípade nie je potrebné. Dom z brúsenej tehly HELUZ FAMILY 2in1 vám poskytne viacero benefitov. Označenie „najteplejšej“ európskej tehly nie je náhodné.

Táto tehla má integrovanú tepelnú izoláciu, vďaka ktorej nie je potrebné dodatočné zatepľovanie domu. Brúsené tehly HELUZ FAMILY 2in1 sú plnené patentovanou metódou polystyrénovými guľôčkami, ktoré majú najlepšie tepelnoizolačné vlastnosti na slovenskom trhu. Táto patentovaná metóda umožňuje, aby obvodové murivo z tehál HELUZ FAMILY 2in1 dosiahlo hodnoty súčiniteľa prestupu tepla U = 0,11 W/m²K.

Brúsené tehly HELUZ FAMILY 2in1
Zdroj foto: Heluz

Ďalšie výhody tehly HELUZ FAMILY 2in1

• nahradí až 36 cm tepelnej izolácie

• nahradí až 7 m širokú stenu z plných tehál

• najlepšie tepelnoizolačné vlastnosti na trhu – nie je potrebné zatepľovať

• nadpriemerná pevnosť a odolnosť

• integrovaná izolácia chránená keramikou

• kompletný stavebný systém obálky domu v jednovrstvovej konštrukcii

• spĺňa hodnoty pre pasívne a nulové domy

• masívna a bezpečná konštrukcia

• umožňuje prirodzený prestup vodných pár – murivo dýcha a netvoria sa plesne

Spomínané vyplnenie dutín tehál polystyrénovými guľôčkami, zvýšilo jej tepelnoizolačné vlastnosti až o 40%. Tehly HELUZ FAMILY 2in1 so šírkou 440 mm a 500 mm sú preto vhodné na stavbu domov s takmer nulovou spotrebou energie, rovnako aj pasívnych rodinných domov bez dodatočného zateplenia. Prípadné zateplenie novostavby by bolo úplne zbytočnou časovou a hlavne finančnou investíciou, ktorá by nijakým spôsobom neprispela ku skvalitneniu stavby.

jednovrstvové obvodové murivo výhody
Zdroj foto: Heluz

Jednovrstvové obvodové murivo šetrí čas a financie

netreba zatepľovať – dutiny tehál HELUZ FAMILY 2in1 sú vyplnené  polystyrénovými guľôčkami, ktoré zabezpečia dokonalé tepelnoizolačné vlastnosti jednovrstvového muriva, vďaka ktorým nemusíte zatepľovať.

• šetrí čas – sťahovanie do nového domova až o dva mesiace skôr? S tehlami HELUZ FAMILY 2in1 sa to dá bez vplyvu na kvalitu stavby a bez rizika technologických chýb pri inštalácii dodatočného zatepľovania.

• šetrí peniaze – zbytočne nezatepľovať znamená ušetriť značný obnos peňazí. Nepotrebujete zvyšovať finančné náklady na kúpu zatepľovacích materiálov a platiť za zatepľovacie práce.

• dlhá životnosť – jednovrstvové murivo z tehál má podstatne dlhšiu životnosť ako samotný zatepľovací systém, ktorý je navyše nutné po istej dobe vymeniť.

• zdravé bývanie – tehly HELUZ FAMILY 2in1 sú paropriepustné. Z tohto dôvodu nehrozí riziko, že by sa vodná para hromadila v konštrukcii domu a spôsobovala zdraviu škodlivé plesne. Naopak, pary dokážu uniknúť na povrch stavby. V dome z tehly je príjemná klíma, aj preto je bývanie v takom dome zdravšie.

• ekologické bývanie – jednovrstvové obvodové murivo z týchto tehál je vhodné na stavbu nízkoenergetických a pasívnych domov, ktoré majú minimálny dosah na životné prostredie. V súčasnosti prechádza životné prostredie veľkou ekologickou záťažou. Preto je aj v našom vlastnom záujme stavať ekologicky, udržateľne a tak, aby mala stavba dlhú životnosť. To všetko je možné práve s jednovrstvovou konštrukciou domu. Zatepľovací systém je nutné po čase vymeniť. Tým vzniká ďalší zbytočný odpad, s ktorým sa musí životné prostredie vysporiadať.

• odolnosť voči mechanickým poškodeniam – tehlové murivo je v porovnaní so zatepľovacím systémom oveľa viac odolnejšie voči rôznym mechanickým poškodeniam.

• optimálne fyzikálne vlastnosti – akustika, odolnosť voči požiaru, nízka tepelná vodivosť či prirodzená priepustnosť vodných pár.

• šetrí energie – tehly HELUZ FAMILY 2in1 sú vhodné na stavbu pasívnych domov so známkou A, ktoré v porovnaní s klasickými stavbami dokážu ušetriť 70 – 90% energie. Správnym výberom stavebných materiálov obvodového plášťa môžete významne ovplyvniť vaše budúce výdaje za energie.

• hodnotné dedičstvo – rodinný dom z tehly je výhodnou finančnou investíciou v prípade predaja nehnuteľnosti, ale najmä hodnotným dedičstvom pre vaše budúce generácie. Stavať z najlacnejšej alternatívy bez ohľadu na ekologické a ekonomické aspekty, je preto krátkozrakým riešením.

V priemere sa domy postavené z tehly predávajú za výrazne vyššie sumy, ako domy postavené z alternatívnych konštrukcií. Montované domy sa vyrábajú z materiálov s oveľa kratšou životnosťou. To výrazne ovplyvňuje nielen cenu, hodnotu, ale aj udržateľnosť takejto stavby.

pasívny rodinný dom z tehly
Zdroj foto: Heluz

Vedeli ste, že…

Už v roku 2012 realizovala práve spoločnosť HELUZ ako prvá v Českej republike vzorový pasívny rodinný dom technológiou jednovrstvového obvodového muriva z tehál?

Dotácia na novostavbu

Hoci v súčasnosti Ministerstvo dopravy a výstavby SR pozastavilo dotácie na novostavby s nízkou energetickou náročnosťou, je možné požiadať o príspevok na obnoviteľný zdroj energie. Výhodou dotácií je, že môžete súčasne požiadať o podporu na zabezpečenie viacerých druhov zariadení.

Keďže tehly HELUZ FAMILY 2in1 sú vhodné na stavbu, ktorá znižuje energetickú náročnosť domu, je potrebná menšia investícia do obnoviteľných zdrojov energie. Samozrejme, vhodne zvoleným obnoviteľným zdrojom energie môžete prispieť k celkovému znižovaniu energetickej náročnosti vášho domu.

Na aké obnoviteľné zdroje energie môžete získať dotáciu?

• tepelné čerpadlá – hodnota príspevku od 272 € – 3 400 €

fotovoltaické panely – hodnota príspevku od 500 € – 1 500 €

slnečné kolektory – hodnota príspevku od 400 € – 1 750 €

• kotly na biomasu – hodnota príspevku od 80 € – 1 500 €

tepelné čerpadlo
Foto: iStock

Kto môže žiadať o dotáciu na obnoviteľné zdroje energie?

• fyzická osoba, ktorá je vlastníkom domu

• pri solárnych zariadeniach fyzická osoba, ktorá je vlastníkom domu, ale na adrese, kde sa budú solárne zariadenia inštalovať, sa nesmie podnikať

• dotácie sa vzťahujú len pre rodinného domy mimo Bratislavského samosprávneho kraja

Potrebné dokumenty, podmienky, návod a elektronickú žiadosť o dotáciu môžete podať elektronicky prostredníctvom webovej stránky programu Zelená domácnostiam.

Článok bol pripravený v spolupráci s HELUZ.

Autor článku: redakcia Modrej strechy (Dana Račko)

Zdroj foto: Heluz

Diskusie na tému článku