Hypotéka - ako sa vysporiadať po rozchode s priateľkou?

Zdravím, s priateľkou máme nový dom cca rok, sme spolu už 15r ale problémy začali teraz nedávno z ničoho nič, vyzerá to tak že sa rozídeme, dom máme kúsok od môjho rodičovského domu, okolité pozemky patria mne a mojej rodine a v strede nich mame náš dom, riešim aký bude ďalší postup ohľadom hypotéky, dom vlastníme na pol tak isto aj pozemok na ktorom stojí na hypo sme tiez obaja, ja tam chcem ostať bývať a priateľka chce odisť, hypotéku sme platili len cca rok a pol, aký je teraz postup mal by som priatelke vyplatit polovicu hodnoty domu tzn. ak ma hodnotu 200tisic mam jej dat 100tisic? alebo jej vyplatit len to čo do toho dala ten rok a pol čo tam žijeme (hypo, atd) lebo to by som jej vyplatil tym padom cca 20tisic max ... uvital by som nazor niekoho kto stým ma skusenost aj po pravnej stranke.... padli slova aj o súde atd... diky moc za akukolvek radu
Odpovedať
@martinnitra necháte ohodnotit dům a pozemek, odectete výši hypotéky a zbytek na půl vyplatit
Odpovedať
@artep1987 rozumiem dakujem
Odpovedať
@martinnitra to bylo zjednodušení. Musíte totiž do banky, kde máte hypotéku a zeptat se na podmínky přepisu jen na vás, zda to jde jako součást dane hypotéky nebo budete muset refinancovat. Což znamená vzít si novou hypo na sebe a tím vyplatit starou + plus půlku toho jak je výše (po domluvě spolu), tím se přepíše přítelkyně z katastru a dům a pozemek bude na vás i s hypotékou.
Odpovedať
@martinnitra a najdete si právníka na sepsání smlouvy
Odpovedať
Banka vám dovolí vyňať priateľku z úveru iba v tom prípade, ak sám spĺňate podmienky banky ohľadne výšky zostatku hypotéky a vášho príjmu. Ak chcete vedieť viac, som z Nitry.
Odpovedať
Profilova fotka
@martulka17 akurát ma to napadlo, že ak by mu to vychádzalo, tak by sa to malo dať spraviť aj tak
Odpovedať
Profilova fotka
@martinnitra ako prvé si treba uvedomiť, že sa delia nielen majetky, ale aj dlhy a na to často mnohí zabúdajú. V žiadnom prípade jej nemôžete vyplatiť 100tis., jedine v prípade, že sa bude i naďalej podieľať na splácaní hypotéky xy rokov s Vami, čo je isto nemysliteľné. Čiže postup je nasledovný - treba urobiť znalecký posudok na vysporiadanie majetku. Z tejto hodnoty budete vychádzať a teda berme do úvahy, že bude uvedené, že hodnota majetku je tých 200.000,- Eur Podľa toho, ako píšete, tak Vy v dome chcete ostať a ponechať si ho, čiže logicky preberiete teda aj hypotéku. Otázka tu ešte je, kto splácal hypo od začiatku? Podieľali ste sa na jej splátkach spoločne alebo len jeden z Vás? Ak spoločne, to je ideál a teda vezmete do úvahy aktuálny zostatok hypotéky. Tento zostatok hypotéky odpočítate od hodnoty majetku určenej v znaleckom posudku (ono ani nemusí byť znalecký posudok, ak sa viete na hodnote majetku dohodnúť, no ak neviete, posudok to istí) a dostanete sumu a z tejto sumy má ona nárok na polovicu, aby ste jej vyplatili a následne spíšete spolu dohodu a výplate danej sumy a prepise jej časti domu na Vás a súčasne poriešite aj banku, aby ju vyňala zo spoludlžníckeho záväzku. Pozor ale v prípade banky - Váš príjem musí byť dostatočný na to, aby banka súhlasila s tým, že ostanete v hypo len Vy. Plus treba počítať s poplatkom za zmenu zmluvných podmienok - tj. cca 200,- Eur a to je poplatok, na ktorom sa samozrejme tiež podieľate obaja v rovnakej polovici.
Odpovedať
@andreah25 aj som si myslela, že to tak nejak pôjde. No zaujímalo by ma napríklad, čo v situácii, že by mu príjem nevychádzal. Má potom vôbec nejaké možnosti?
Odpovedať
Profilova fotka
@glopa Ak nebude vychádzať príjem, tak je problém. Musí si zohnať iného spoludlžníka, či ručiteľa.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?