Ako predať dom

Ahojte. Chcem sa opýtať - máme dom, ktorý sme kúpili takmer pred 5.rokmi. Teraz ho chceme predať. Tak sa chcem opýtať, ako najlepšie predať dom v dnešnej dobe? Realitky pýtajú naozaj nehorázne peniaze, hoci chápem ich snahu nasadenie a mnoho služieb navyše, ale s čím máte vy skúsenosti? Čo je výhodnejšie? Ísť do drahej realitky, ísť do lacnejšej, predať si nehnuteľnosť na vlastnú päsť? No a ešte druhá časť otázky, keďže chceme predať a zároveň kúpiť niečo nové, tak som našla jednu peknú nehnuteľnosť v štádiu hrubej stavby - má múry, strechu a oplotenie klasické, nie sú na dome žiadne okná, ani dvere, kúrenie - proste hrubá stavba. Jedná sa o úžitkovú plochu 148 m2. Koľko cca (viem, že to záleží od rozpočtu a požiadavok klienta) je potrebných na dokončenie domu? Dom stojí 280 000 s pozemkom. Dá sa zmestiť aj do hodnoty 420 000? Určite chcem ale kvalitné okná, ktoré keď zatvorím, tak sa nebude počuť nič a určite hliníkové dvere. Ďakujem za odpovede
Odpovedať
1
2
Počkať s predajom 5 rokov. Kôli daniam. To je asi zásadná vec. Hrubá stavba je asi 1/3 ceny celej stavby domu, bez pozemku. Teda, pokiaľ sa moc nevymýšľa. Ak sa hodne vymýšľa, tak konečná suma môže byť riadne nafúknutá.
Odpovedať
Kks. To uz dnes ide kopa tehiel a betonu po 280? 🤦‍♂️
Odpovedať
@frantisekca 5 rokov ubehne v máji a kým sa dom predá, tak to bude určite máj, ak nie aj neskôr. Cena 280 000 je s veľkým pozemkom, takže pre toto sa pýtam ako to je resp. akú cenu očakávať ako konečnú
Odpovedať
@bigjamajko a veľký pozemok k tomu a strecha
Odpovedať
@rapture Pýtať sa môžeš, ale ceny sú odlišné aj v rámci toho jedného mesta, dediny. Cena je iba o ponuke a dopyte. Čo je pre niekoho veľa, pre iného to môže byť akceptovateľné. Aj dva susedné pozemky, s rovnakou výmerou, tvarom môžu mať o dosť rozdielnu cenu. Neviem čo chceš, to musíš sám vedieť, koľko si schopný a za čo zaplatiť.
Odpovedať
Profilova fotka
Ja by som to nechal na realitku, vies si vybrat predsa podla skusenosti niekoho ineho. Dost to setri cas aj nervy. Neviem no, ja nechavam taketo zalezitosti radsej na tretie strany.
Odpovedať
@rapture Určite si to predaj vo vlastnej réžií, s realitkami sú len trable (ver mi, viem o čom hovorím). Kašlať na realitku a všetkých realiťákov, čo ti budú volať, rovno posielať do Pčka... aj keď napíšeš, že nemáš záujem o realitky, aj tak sa ti budú pchať do riti, niečo ako novinári 😄 Keď prešlo 5 rokov od kúpy, tak do toho choď, v opačnom prípade počkaj, lebo budeš platiť výpalné zdravotnej poisťovni. Môžeš prípadne prečítať môj článok: https://www.modrastrecha.sk/blog/arct... je síce pravda, že moja mamka robí na katastri a tak mi zmluvu skontrolovala tak, aby prešla na prvý šup, ale nie je to až také zložité, ako by sa mohlo zdať. Často krát vracajú vklady realitkám a dokonca aj právnikom... tomu ver! Takže ak je nehnuteľnosť tvoja, že tam bývaš a môžeš hocikedy záujemcom poukazovať a pod... tak by som sa na realitku vykašľal. Realitka má význam, ak sa zbavuješ nehnuteľnosti 150km od teba, ktorá je neobývaná, že dáš realiťakovi kľúče a nech to rieši, ukazuje, obhliada...
Odpovedať
@rapture Neexistuje overený a zaručený postup na predaj nehnuteľnosti. Keď som pred 5 rokmi predával byt, stačilo, že to manželka spomenula pri stretnutí niektorým susedkám. Do týždňa sa nám ozval jeden sused, že by byt kúpil pre syna. Takže ani len inzerát som nedával. Ja by som na tvojom mieste postupoval takto: Pofoť a na najznámejšie inzertné portály nehnuteľností nahoď inzerát. Cenu si musíš určiť ty - podľa cenovej hladiny domov v okolí. Ak nevieš, aká je cena, daj si spraviť znalecký posudok, ten ťa ale bude stáť 200 - 300 €. Uvidíš, či sa nejaký záujemca ozve. Medzi nimi ti budú volať aj realitní makléri a budú sa ťa snažiť zlomiť na exkluzívnu zmluvu s nimi. Nechaj si na nich kontakt a zatiaľ neuzatváraj s nimi zmluvu. Ak sa ti do nejakého mesiaca nepodarí predať dom, lebo sa nikto okrem realitiek neozve, tak si asi dal vysokú cenu a bude treba ísť s cenou dole. Ak ani tak nenájdeš záujemcu, tak buď budeš ďalej čakať, alebo to necháš na niektorú realitku. Vypočuj si ich ponuky, porovnaj - najmä či chcú exklizivitu, aký majú poplatok za sprostredkovanie a pod. Po porovnaní si môžeš vybrať buď jednu alebo aj viac. Ak budeš predávať sám, tak musíš rátať s tým, že vypracovanie zmluvy ťa bude niečo stáť. Realitka by to mala mať v cene. Podrobný postup s realitkou sa nedá napísať, lebo spolupráca sa môže vyvíjať rôznymi spôsobmi.
Odpovedať
Do tych 5 rokov je podla mna dobre pockat, aby zbytocne ste nemuseli platit dan, to bez debaty, co sa tyka toho ci s realitkou ci bez, to je tazko povedat, my mame aj s realitkou dobru skusenost. Pretoze predavajuci realitke vlastne neplati nic, oni si svoju sumu pripocitaju k sume ktoru chces ty dostat, takze to sme vobec neriesili a nechali to na nich a nemuseli sme sa o nic starat, prisli, nafotili, dali na net, vybavili obhliadky.
Odpovedať
asi tak nejak s predajom by som sa neponahlala, lebo ta dan, to by vam mohlo, teda skor isto chybalo. no neviem, sama by som to nepredavala, skor by som si na to niekoho nasla
Odpovedať
@silwii asi tak, ono tie obhliadky, to je to najmenej by som povedal, však ukázať dom záujemcom nie je problém. Ale potom riešiť tie všetky papierovačky a behačky a nebodaj, keby ešte kupca bol nejaký nerozhodný a naťahovať sa s ním, no neviem, to radšej prenechám niekomu inému.
Odpovedať
@siengo presne toto aj ja zvažujem, hlavne som taký ľudomil a toto je najhoršie lebo prídu bárs akí mudrlanti a špekulanti a napokon nehnuteľnosť, ktorá má svoju cenu môžu naozaj dať o dosť dole, ale neviem do akej reality ísť. Iba pre info, v Máji nám končí 5 ročné "väzenie" od štátu, takže myslím si, že za jeden deň dom nepredáme a ak by sme náhodou aj našli kupcu, tak skôr ako v máji by len ťažko prebehol prepis, keďže aj samotné schvaľovanie hypo v banke niečo trvá a ak by bol náhodou nejaký hotovostný klient, tak to sú už veci, ktoré sa dajú nejako vymyslieť.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@rapture Ked das inzerat,ako prvi sa ti zacnu ozyvat realitaci,Ked nehnutelnost ma zaujat.tak zaujme aj bez realitky.Neviem aku hodnotu ma tvoja nehnutelnost a aka by bola provizia,ty musis zvazit ci predavat sam,alebo cez realitku.Co urobi realitka pri predaji ine ako ty?Nafoti a da na inzertne portaly.Zmluvu das vypracovat pravnikovy.Ak nie,na nete su zmluvy.Ja som kupoval nehnutelnosti vzdy bez realitky a zmluva z netu a vzdy to bolo ok.Nastav realnu cenu a jemne ju navys,aby bolo z coho spustat.Kazdy kto sa ti ozve,bude chciet znizit cenu,s tym musis pocitat.V rodine predavaju teraz byt cez realitku a ani tie inzeraty niesu vidno.V realitke nastavili cenu vysoko,nebol zaujem.Potom sa vyhovarali,ze v zime sa nepredava,potom prisli vysoke uroky v bankach.Cenu na ziadost rodiny stiahli,tak uvidime ako to bude pokracovat.Kazdy kto dnes chce nieco kupit,tak denno denne sleduje inzeraty a nemoze mu teda ujst tvoj inzerat.
Odpovedať
@rapture tak to ešte keď si takáto nátura, tak to bude asi ozaj lepšie, keď sa budeš od toho dištancovať, že komu by sa to predalo. Tak ono zase ten máj nie je tak ďaleko, na predaj sa to môže kľudne aj teraz hodiť by som povedal. Na tom sa už dohodne potom, kedy by sťahovať atď.
Odpovedať
@siengo ano, mam taku skusenost cez sestru, ta mala take nervy ked predavala byt, aj sa s niekym dohodla, potom to odvolali, neprisli ako sa dohodli, no proste stale nieco a dobre je, ze realitka si vezme nejaku zalohu a potom ten zaujemca uz len tak necukne
Odpovedať
@viktorbeniak No však my sme tak isto skoro skončili pod mostom. Napokon to vypalilo tak, že sme kupili lacnejšie iny dom vo vedľajšej dedine. No a tak akurat musime prerabať, ale sme šťastní, lebo je to lepší dom ako bol tamten "ževraj prerobeny" 🙂
Odpovedať
Ak by si sa rozhodla pre realitky, dávaj pozor na exkluzívnu zmluvu, Aj keď ťa na ňu budú lámať. Ak ju uzavrieš a medzitým si náhodou nájdeš kupca, má smolu. Musí to riešiť cez realitku. Ja by som odporučil si nájsť právnika, ktorý s tým má skúsenosti a riešiť to s ním po vlastnej línii. Vyjde ťa to niečo, ale ďaleko menej ako realitka.
Odpovedať
@ralf364 a tam je aky problem? Ked si najdem kupcu alebo by mi niekto zavolal by som mu povedal, ze to mam v realitke nech to riesi s nimi a vybavena vec, vobec by som sa tym dalej netrapil.
Odpovedať
@ralf364 a este k tomu, ze ho to vyjde menej, tak vacsinou realitku zaplati kupujuci, nie predajca.
Odpovedať
Profilova fotka
@rapture Uz pockat, ono ano moze sa to natahovat, ale poznam aj take pripady, ze to bolo vsetko velice rychlo vybavene a dokonca ani nie na hypoteku ale na hotovost, v dnesnej dobe je ozaj mozne uz kadeco. Ale teda som v tomto pripade skor za to aby si to dal realitke a je bez starosti. Len to tiez zalezi na koho v nej narazis.
Odpovedať
Jednoznačne cez dobrú realitku - úspora času, nervov a v konečnom dôsledku aj lacnejšie. Aby ste sem potom neprišli vyplakávať, že vás niekto podviedol.
Odpovedať
@petiar to je fakt, len vela ludi ma obavu z toho, ze ako predavajuci budu musiet platit nejake peniaze realitke, ale pritom to funguje uplne inak. tiez sme byt po starych rodicoch predavali cez realitku a bolo to bez starosti, bez behaciek.
Odpovedať
@dam768 Ale veď platíš za služby. To aj keď idú k holičovi tak sa boja, že budú musieť platiť peniaze? Každý tu sockuje a potom sa sťažuje, že je niečo nekvalitné, že nie je v záruke, bez faktúry, že ho oklamali, no tak ti treba. Ja vôbec nemám veľa peňazí, ale práve preto nebudem riskovať. Keby som predával dom za desiatky, či dokonca stovky tisíc, tak pár (tisíc) eur za odborný dohľad nad touto transakciou je dobrý deal. Samozrejme, že aj realitka môže byť kadejaká, preto som zdôraznil, že dobrá realitka. Referencie sú dnes kade tade. Ja som kupoval dom cez realitku a finančného poradcu a bol som veľmi spokojný. Oni sa medzi sebou dohodli, spravili zmluvy, vybavili hypotéku, ja som prišiel dať pár podpisov a zobrať kľúče.
Odpovedať
Profilova fotka
@hosmanikova tak kadejaki ludia uz su aj v realitkach to je fakt, najma ked si myslia, ze nad nich nie je, uz s kadecim som sa aj ja stretol. Je to o tom aj o realitke si zistit, pozriet aku maju prezentaciu, ako komunikuju, to su podstatne veci.
Odpovedať
moj nazor 1. 20% najlepsich nehnutelnosti sa predava bez toho aby bolo potrebne riesit realitky/inzeraty. Ak mas top nehnutelnosti, tak staci ze to spomenies par susedom/znamym a on sa uz niekto najde 2. su realitky a "realitky". Pri dome za 400tis, moze byt provizia kludne 20tis (5%), takze tuto opatrne. Neviem ako rychlo zarobis 20tis, ale skusit to sam by mi stalo minimalne za skusku 3. realitka ma jedinu pridanu hodnotu a to su klienti, ktorych maju v zalohe. Mozno ma realitka XYZ klienta ktory hlada prave vas dom. Fotky a inzerat vie spravit priemerne zrucny clovek sam. 4. exkluzivita je vyhodna len a len pre realitku. Cim viac inzeratov/realitiek bude mat tvoju nehnutelnost v ponuke, tym viac potencialnych kupujucich oslovis. 5.. vybavenie hypo je v dnesnej dobe otazkou 2 dni (banky maju 10x menej ziadosti ako pred rokom), takze opatrne s terminom. Treba hned transparentne komunikovat ze termin predaja moze byt az Maj vela stastia pri predaji, doba momentalne praje kupujucim
Odpovedať
Profilova fotka
ak je to pekny dom, podari sa vam ho predat aj bez realitky, no zalezi to od stavu ceny a lokality. osobne vyskusala by som to najskor bez nej a ked uz nic, tak asi nic ineho ako realitka neostane
Odpovedať
@petiar je rozdiel holič a realitka. Jasné, je lepší a je horší holič, no tu sa bavíme o niekoľkých tisíckach. Väčšina realitiek dnes berie 3% z ceny nehnuteľnosti. Pri nehnuteľnosti za 120 kašľať na to, ale ozaj pri nehnuteľnosti 400tis je to niekoľko tisíc eur, tak to už nie je len taký zanedbateľný peniaz. Môžu mať aj najlepšie služby, ale niekedy je to tiež len zbytočne prikrášľovanie reality a človek príde do reálnej nehnuteľnosti a tam na neho čaká búďa...aj také prípady sú
Odpovedať
@zacik Suhlasim,ale k bodu 3 dodam,ze to,ze ma realitka v zalohe nejakeho klienta nieje az tak podstatne.Ked chcem kupit nehnutelnost,tak sledujem inzertne portaly na dennej baze niekedy aj niekolko mesiacov a teda ci mi rano zavola realitka o osmej ze ma pre mna dom,alebo si to najdem v inzerate o deviatej,tak to je uz jedno.Proste mi dana nehnutelnost neunikne.Donedavna bolo komicke vidiet jednu nehnutelnost vo viacerych realitkach a vsade s inou cenou.Ved nekupujem rozky ze niekde je o cent drahsi ako inde a ja to neriesim,ale rozdiel v hodnote niekolko tisic uz ano.Zazil som,ze realitka predavala pozemok kde sa da okamzite stavat,ale bola tam stavebna uzavera z dovodu zosuvu pody.A realitak to fakt nevedel a po mojom upozorneni,stiahol inzerat z ponuky.Ak by som taky pozemok kupil kto by niesol zodpovednost za to,ze sa tam vlastne neda stavat?Alebo dalsi pozemok,kde bol vstup z obecnej cesty,ale este tam bol metrovy pas v sukromnom vlastnictve ineho cloveka.Ked by ma potom vydieral s pristupom na pozemok,kto by niesol zodpovednost realitka?Nemyslim.Vsetko si musi clovek zistit sam a preto je pre mna realitka strata casu.Ale niekomu to moze vyhovovat,ten pocit ze realitka vsetko vybavi...
Odpovedať
@kuracinarez mne sa už tak raz stalo, že sa mi zapáčila nehnuteľnosť, zaplatila sa záloha vo výške 1000 eur a začala sa riešiť hypo. Po 3 týždňoch čakania prišla odpoveď, že mi hypo nemôžu uznať z viacerých dôvodov, išlo o dosť závažné veci, o ktorých som ja ako kupujúci nemohol mať šajnu. Zavolali sme teda späť realiťákovi, že hypotéka sa na túto nehnuteľnosť nikdy nepustí pre dôvody, ktoré oni zamlčali. Realiťák povedal, že on s tým nič nemá a vrátiť zálohu nechcel. Nakoniec sme zatlačili, tak vrátil aspoň polku zo zálohy, ale áno, súhlasím. Je množstvo vecí, o ktorých nevie ani len samotný realiťák a za prípadné trenice neponesie zodpovednosť realitná kancelária, keďže každá jedna kancelária má svojho právnika, takže toto je druhá strana mince a práve pre toto zvažujem, ale ako som písal, som človek ľuďomil a toto je problém v súčasnej dobe, kedy je príšerne veľa špekulantov
Odpovedať
Neries realitku, nedaju Ti ziadnu pridanu hodnotu ktora by stala za to. Vyuzi rozne inzertne portaly, ak najdes kupca a dohodnete sa na cene a zbehnete ku notarovi u ktoreho sa spise kupnopredajna zmluva. Notarska zapisnica ma DALEKO vyssiu pravnu silu ako nejaka kupnopredajna zmluva zabezpecena realitkou cez nejakeho "pravnika" a usetris 90% nakladov oproti realitke. U notara mas zabezpecene ze vsetko bude prebiehat zakonne. Citujem nejake vyhody, podotykam nie som notar. • pri nehnuteľnostiach je poplatok za vklad na kataster 66€. Ak využijete služby notára a jeho elektronický podpis, viete si túto sumu znížiť na 33€ • ak je vklad na kataster podaný notárom, lehota sa skráti z 30 na 20 dní • notár overuje totožnosť účastníkov zmluvy, čo je dôležité v prípade snahy účastníka o podvod falošnou identitou • zmluva sa uloží do notárskeho centrálneho registra listín a je možné ju kedykoľvek porovnať napr. v prípade falšovania jej znenia • keďže sa jedná o verejnú listinu, ktorá má vyššiu dôkaznú silu a dôjde k súdnemu pojednávaniu, neplatnosť zmluvy musí jednoznačne preukázať ten kto ju spochybňuje • vzhľadom na silu verejnej listiny je odmena zanedbateľná, najmä ak sa jedná o vysoké hodnoty majetku v zmluve • možnosť zmluvných strán dohodnúť sa na exekučnom titule, t.j. pri neplnení zmluvných záväzkov má notárska zápisnica rovnocennú silu, ako súdne rozhodnutie a je teda možné si pohľadávku vymáhať priamo exekútorom • notár pôsobí ako nestranný arbiter dohôd a je teda povinný dbať o to, aby zmluva nebola jednostranne výhodná len pre jednu zmluvnú stranu • notár Vás zastupuje pri katastrálnom konaní a vybaví všetky úkony s tým spojené • notár je povinne poistený a zodpovedný za škody, ktoré zmluvným stranám môžu vzniknúť napr. podvodom. Zároveň, za ním možnú spôsobenú škodu ručí aj štát • notár je právnikom a je teda viazaný mlčanlivosťou
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?