Dočasne zotrvanie pôvodných majiteľov bytu po jeho predaji. Ako to ošetriť v zmluve?

Ideme cez hypoteku v Tatrabanke kupovat byt od majitelov ktori chcu sumu ktoru obdrzia pri predaji, pouzit na nakup dalsej nehnutelnosti kam pojdu byvat. Problem je, ze proces hladania a kupy im moze chvilu trvat. Predavajuci tvrdi ze tato doba moze trvat max. 4 mesiace (co su ochotni uviest v Zmluve o buducej zmluve) s cim mame ale problem kedze by sme platili podnajom v byte ktorom teraz zijeme + zacali by sme splacat hypo na byt ktory sme sice kupili, ale majitelia v nom este zotrvavaju lebo si riesia kupu nehnutelnosti do ktorej sa prestahuju. Ak by toto prechodne obdobie trvalo mesiac-dva, dokazeme to prezit, ale ako to uz v Zmluve o buducej zmluve osetrit tak aby sa tato doba neprimerane nenatiahla? Predavajuci chce mat takuto poistku z dovodu ze nechcu po predaji ich bytu zostat na ulici kym sa prestahuju do novej nehnutelnosti. My zas chceme mat istotu ze nam taketo obdobie nesposobi dlhym trvanim nejake neprimerane financne naklady. Stretli ste sa s podobnym pripadom? Ako takuto zalezitost vhodne zmluvne osetrit? Dakujem za kazdy tip :)
Odpovedať
@smee007 nestretol som sa s tym a ani sa v tyhcto veciach nevyznam, ale co keby si predavajucni nieco nasli, uzatvorili zmluvu o buducuje zmluve a az na zaklade tej zmluvy by ste ju uzavreli vy? Potom oni uz mali nieco zabezpecene a bola by to ,,len,, otazka presunu penazi a podpisovania zmluv v tomto kolotoci, ale cas by sa zbytocne nenatahoval a vam by to bolo najidealnejsie. Do zmluvy o buducej zmluve si dajte aj sankcie ak by sa predaj nehnutelnosti neuskutocnil do vopred dohodnutej doby. Napriklad ze po 4 mesiacoxh ak nic nenajdu, tak vam platiti kazdy mesiac sumu, ktora vam pokryje aspon naklady na splatku, pripadne na terajsi podnajom. Je to trosku krute voci druhej strane ale bude to istota ze sa cas nebude natahovat a ak by aj ano, tak to mas financne vyriesene. Myslim, ze vsetko je to o dohode a dobrej zmluve.
Odpovedať
@smee007 bud tak ako pise @spiderhst - spravit zmluvu o buducej zmluve a peniaze uvolnit, az ked si oni najdu novu nehnutelnost alebo byt kupit a okrem kupno-predajnej zmluvy spravit aj najomnu a oni vam budu platit najom za - vtedy uz vas - byt. v oboch pripadoch musia byt uvedene konkretne terminy, do kedy si musia zohnat novu nehnutelnost a vystahovat sa + pripadne penale za kazdy den/mesiac omeskania
Odpovedať
Vsetko treba uviest v zmluvach,my sme takto vymenili byt za pozemok a v zmluve mame ze v byte mozeme zostat 6mesiacov s tym ze vsetky naklady do 400€ znasa novy majitel ako kompenzaciu za cenu,kedze byt ma vyssiu hodnotu,tiez mame v zmluvach dodatok ze ak to niektora strana porusi plati 5000€ pokutu,pre vymene sme odpisali stavy meracov,podpisali obe strany u dodavatelov,,,
Odpovedať
No standardne byva 30 dni.Aj my sme to mali v zmluve.Akurat,ze bordel po predchadzajucich majiteloch nam ostal na dvore a uz od oktobra si ho chodia brat.Dnes by si ho konecne mali prist zobrat.Uz to riesi aj realitka.
Odpovedať
dajte si konkretne do zmluvy ze predavajuci sa vystahuje do 60/90/120 (to uz je na Vas) dni. Ak sa tak nestane, za kazdy den omeskania bude mat zmluvunu pokutu tolko a tolko, splatnu dnom omeskania. Presne takto me to mali uvedene my, predavajuci mal 21 dni na vystahovanie, zmluvnu pokutu za nevystahovanie 35 eur na den (presne tolko nam vychadzali na den vydaje spojene s hypotekou + najmom za byt, v kt. smeh byvali, pretoze sme cakali na nastahovanie...). A hlavne si osetrite v zmluve co i vystahuje a co nie, aby vam tam neostal bordel. + my sme mali presne tento problem - hypoteka v TB, najom, a cakanie na vystahovaie, predavajuci tiez argumentoval ze si musi pohladat novy dom...a chcel 2 mesiace, ale hold to su pre nas dost vysoke vydaje, platit navyse najom 2 mesiace, takze sme mu povedali, ze kym sa vybavi hypoteka, prepisy na katastroch a podobne, uz vtedy si moze nieco zacat hladat, lebo sme presne vedeli ku ktoremu dnu dostane na ucet peniaze...cele toto trvalo asi 5 tyzdnov + 3 tyzdne na vystahovanie su presne tie jeho 2 mesiacweg :) a dohodli sme sa. 3 az 4 mesiace su strasne vela, po bytoch sa moze zacat pozerat uz teraz...
Odpovedať
Profilova fotka
my sme mali v zmluve, že treba byť odovzdať vysťahovaný do... a dátum
Odpovedať
nech tam bývajú aj rok ale nech platia riadne prenájom, ktorý si stanovte vo výške mesačnej splátky na hypo a uvidíš ako rýchlo si nájdu nové bývanie, mňa by vôbec nezaujímalo kam pôjdu, ak ty nemáš kde bývať alebo musíš platiť podnájom a ešte aj hypo za niečo čo nevyužívaš tak to je už troška sila.
Odpovedať
Tak, ako vy bývate v prenájme a máte s tým náklady, môže si prenájom nájsť aj on a byt vám uvoľniť. Ale ako ústupok (aby sa nemusel 2x sťahovať), by som mu navrhol, že tam môže zostať do konkrétneho dátumu uvedeného v zmluve, ak: - vám bude platiť vaše náklady (vaše nájomné + niečo naviac za to, že musíte čakať), - v zmluve bude pokuta za omeškanie s vysťahovaním (ako píše capter). Ak s tým nesúhlasí, tak sa vysťahuje do pár dní po predaji, alebo kúpite iný byt. Nie je vašou povinnosťou čakať mesiace, kým sa vysťahuje. Samozrejme treba mať v zmluve, že predávajúci si nenárokuje náhradné bývanie.
Odpovedať
Profilova fotka
u nas v cinziaku tak prave predali jeden byt, majitelia potrebuju peniaze na stavbu domu a tak samozrejme sa oni vystahovali do ineho podnajmu a za ten cas, kym sa dom nespravi budu byvat v podnajme. a dalsi priklad, nasi susedia tak min rok predali byt, peniaze potrebovali na kupu a prerabku inej nehnutelnosti, takze sa dohodli a zazmluvnili, ze sa do dvoch mesiacov od zaplatenia vystahuju. aj to samozrejme splnili, novi majitelia boli ochotni zaplatit takto vopred. a treti priklad: moj svagor tiez predal byt a uz sa mu dom dokoncieval a nechceli ist na dva-tri mesiace do podnajmu kvoli logistickym dovodom a dohodol sa s novou majitelkou jeho bytu, ze ak byt neuvolni do 2mesiacov, tak potom jej bude platit normalny podnajom, za kazdy mesiac navyse.ona suhlasila, byt velmi chcela a bola ochotna cakat. nakoniec sa to ale neudialo, vystahovali sa podla dohody, dom stihli dokoncit nacas. takze myslim, ze je to vec dohody a kompromisu, ako velmi chcete nehnutelnos a ake ustupky mozete urobit, samozrejme vsetko osetrit "na papieri"
Odpovedať
Nepristúpiť na takéto riešenie. Dostanú peniaze ku dňu uvoľnenia bytu a nech idú na 4 mesiace do podnájmu.
Odpovedať
vyhodit ich len tak nemozes tak sa zariad nech idu do podnajmu priklanam sa k nazorumahulenky87 peniaze sa daju zavinkulovat
Odpovedať
my sme takto nechali byvať po kupe a vyplatení predchadzajúcich majiteľov 4 mesiace. 2 mesiace vlastne zadarmo, teda za 1 € (platili si len náklady spojené s bývaním) a potom dalšie dva mesiace za určité nájomné (bolo nižšie ako je normálne nájomné na trhu za takúto nehnuteľnosť, ale bolo) a takto sme ich motivovali, aby sa presťahovali čím skor, lebo im sa tiež neoplatilo nám platiť nájom. Bolo to ošetrené nájomnou zmluvou, ktorú sme podpísali vlastne súčasne s kupnopredajnou, pričom však tam bola odkladacia podmienka, že nájomná zmluva začne byť učinna až od dátumu kedy dojde k zavkladovaniu nehnuteľnosti na katastri v náš prospech.
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?