Stirodur okolo okien & dveri - 2cm alebo 3cm

prosim poradte ci staci okolo okien 2 cm stirodur alebo mame dat 3 cm alebo je to jedno. Dakujem
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
@petra7825 V žiadnom prípade nijaký styrodur ! Vyspraviť maltou ostenia a osadiť okná. Potom vonkajším zateplením prekryť rám okna cca do 2/3 (predpokladám osadenie okien zarovno hrany vonkajšieho muriva).
Odpovedať
@laco17 preco nie? ved to tak davaju koli tepelnym mostom
Odpovedať
Profilova fotka
@petra7825 To, čo je : "veď to tak dávajú" ! Veď aj do studne skáču ... Zateplovať sa má z vonkajšej strany. Keď dáš zateplenie zvnútra, tak posúvaš prienik chladu viac do vnútra konštrukcie steny, a pri určitých okolnostiach ti môže vznikať kondenz pod tým styrodurom nalepeným na vnútorných osteniach. Na výber správnych postupov by si mala mať stavebného dozora, ktorý dohliadne, aby sa nerobili u teba chyby, ktoré robia všetci ostatní okolo teba.
Odpovedať
@laco17 100x sa to tu riesilo je to diskutabilne nikto mi nepovedal preco nie, ja hovorim ze pri styrodure mas vzdy vyssiu povrchovu teplotu steny tym padom nizsie.riziko kondenzacie vody a plesne. Treba to ale pekne spravit predsa kot a pena styrodur paska apu lista malo miesa okolo pantov- prplacka @petra7825
Odpovedať
@laco17 rovnako mi to radil spravit aj majitel firmy co mi dodava okna. Myslim si ze to co pises ma logiku. Aj ked teraz ked pozeram novostavby vacsina z nich ma okenne otvory zateplene. Ja si necham poradit a nezateplim.
Odpovedať
@sysell dakujem za odpisanie - moze Vas poprosit na detailny popis ano to spravit a ci staci ta 2 alrbo 3 ? Nerozumieme presne Tvojej poslednej vete : ''spravit predsa kot a pena styrodur paska apu lista malo miesa okolo pantov''
Odpovedať
Profilova fotka
Hlavne zarovnaj vonkajsi ram okien a dveri s voknajsou stranou muriva. Pred osadenim okien maj ostenia v lepidle a sietke aby sa dali okna opaskovat. Ak stavas z itongu alebo tehly, tak to XPS asi nebude nutnost. Ak stavas z betonu, alebo VPC tvarnic tak by som z XPS spravil obramok v osteni, NO LEN POD RAMOM OKNA, nie po celej ploche ostenia. ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@sysell @petra7825 Tak, mňa naozaj z toho dr..e ! Moja teória podporená v každom manuále montáže okien (všetky firmy !) je vyvrátená niekým, kto sa domnieva, a čo je ešte horšie, je okamžite prijatá ďalším nešťastníkom. Nechcem sa tu rozpisovať a vypočítavať o všetkých procesoch, ktoré treba zohľadniť pri zateplovaní fasády v spojitosti s osadením okien. Neviem teraz nájsť reálne porovnanie dvoch alternatív zateplenia a nezateplenia vnútorného ostenia. Evidentne tam bol posun izotermy ku vnútornému povrchu - až pod styrodur, t.j. možnosť vzniku kondenzu. Už tu bolo o tom tu písané dosť, aj o tých, čo si dali styrodur na vnútorrné ostenie a bol problém. Experimentovaniu zdar !!!
Odpovedať
@abobo musí byť aj sieťka, aby sa dali okná opáskovať? nestačí len lepidlo?
Odpovedať
@petra7825 Konečné rozhodnutie bude len na Tebe. Ten kondenz pod styrodurom môže vzniknúť len vtedy pokiaľ je tam vzduch napriklad pri použití dierovanej tehly. Na druhej strane, pokiaľ vznikne tepelný most na vnútornej špalete okna a táto dosiahne teplotu rosného bodu, tak budeš mať vlhkosť priamo na stene vnútornej špalety a jej plesniveniu sa nevyhneš. Na vnútornej strane špaliet mám tiež EPS , bývam tretiu zimu a žiadny problém s vlhkosťou som nezaznamenal. Niekedy mám pocit, že murári a hlavne oknári to nechcú robiť lebo je to prácnejšie. Okrem toho ten rosný bod v stene bude tak , či tak, či tam bude styrodur alebo nie.
Odpovedať
Profilova fotka
@petra7825 hlavne ich dajte na kraj muriva, to xps nema velky zmysel lebo v tom mieste bude tak ci tak pena , len si zmensujete otvor takze zmensujete okno. a ked uz okna su vymerane tak len zmensujete hrubku peny nic viac nic menej
Odpovedať
@petra7825 malo tam byt kotva.. Ja som nedaval styrodur do celeho ostenia, okno som nemal zarovno s murivom. Keby bol cely otvor na okno oblozeny tak potom je mozno problem s tym ako upevnit kotvu do steny, predsa by to slo cez relativne makky polystyren. Da sa s tym vyhrat orezat apod ale je to uz fakt prplacka. Mam styrodur len zvnutra oprety o ram okna. okno je na pene kotvene do muriva, kovova kotva je pod styrodurom. Dosiahol som co som poteboval, prekryt penu a kotvu, zarovnatr spaletu, povrch steny bude teply.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@sysell tak mas tam hned par chyb. Prva je ze okno je vhodne zarovnat s vonkajsou hranou muriva AK SA POCITA SO ZATEPLENIM MURIVA. Podruhe tym ze si zateplil len spaletu od interieru po ram si sposoobil ze stena v mieste otvoru je v danom mieste chladnejsia a nie teplejsia. ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@zesaw nutne asi nie, zalezi od hrubky lepidla, ale sietka stoji prd, takze ju tam pekne daj a bude to iste lepsie :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@petra7825 Pozri môj fotoblog : http://www.modrastrecha.sk/blog/laco1... Robil som to po zhrnutí všetkých dostupných informácií o montáži okien, s prihliadnutím na úsporu, ale nie za cenu zníženia kvality.
Odpovedať
Profilova fotka
my nemame styrodur, iba okolo pivnicneho okna..
Odpovedať
@abobo mam 3275 mm na hranu by to bolo moc, viem ale je to tak cize nepodstatne teraz. ´Mna ale nezaujima aku teplotu ma stena vnutri, mna zaujima aka je povrchova teplota steny v blizkosti okna ta je ak je podklad styrodutr ovela vyssia.
Odpovedať
Profilova fotka
@sysell tomu ciselnemu udaju nerozumiem... Malo by ta zaujimat aku ma teplotu stena aj vo vnutri, lebo vodna para ti dokaze kondenzovat aj vnutri muriva. A tymto tvojim riesenim si strenu OCHLADIL, lebo jej nedovolujes ohrievat sa plnohodnotne koli tomu XPS zvnutra.... ;-)
Odpovedať
@laco17 :) Presne toto, videl som to robiť všetkých naokolo a tak sa pýtam, aký je na to dôvod? Odpoveď: Všetci to tak robia! A to normálne ľudia, ktorých stavbárčina živí :)..., všetci doradu :)..., teraz už len zistiť, kto s tým začal, možno ten by vedel, prečo to robia ostatní :))).
Odpovedať
@abobo Ta stena hlavne neni uplne zaizolovana zvnutra takze nejako extra ochladena neni, ked skondenzuje vovnutri to mi je srdecne jedno. horsie je ked skondenzuje aj na povrchu okolo okien.
Odpovedať
@laco17 skoda nieco pisat, ked !ved vsetci to tak robia." zacali to robit aby mali pekne zarovnane ostenia, potom sa z toho vykluilo ved aby tam nevznikol tepelny most. no ale vsetci to tak robia tak to spravme aj my :-) skocme do studne. ale aby sa niekto pozrel napr po illbruck i3 a pod a spravil si to ako to ma byt, tak to naco, to je zbytocne drahe ved styrodur 2 alebo 3cm mas za par eur a "nemas tepelne mosty", nevadi ze to tam bude kondenzovat a vlastne nebude ked to tak vsetci robia :-D ach joooo vole
Odpovedať
Profilova fotka
@sysell extra ochladena neni, ale je chladnejsia ako keby to tam nebolo ;-)
Odpovedať
@abobo ANo ale chapes ze zvnutra sa moze klude oteplovat, ,moze nasavat odovzdavat paru uplne vpohode. Vnutri plesen neuvidis ale na poverchu ano. Ja neviem ci ej to dobre riesenie, teraz dost problemov poriesi aj rekuperacia ale rozhodne si nemyslim ze by to bolo nejake zle riesenie, skor ti to myslim pomoze ako uskodi
Odpovedať
Profilova fotka
neni to systemovo spravne riesenie
Odpovedať
no dobre ale ak je otvor o 6cm širší ako má byť (mimo 3cm na penu) a okná vyrobené tak čo už teraz ?
Odpovedať
Profilova fotka
@tino2 Omietni nahrubo, koľko treba.
Odpovedať
@laco17 rozmýšlal som to tak urobiť, len sa bojím tej hrubej omietky a kotviť potom cez hrubú omietku ? 3cm omietky + ak tam bude náhodou zub tehly + 2cm k tomu styrodur vyrežu a budú kotviť do tehly.
Odpovedať
tu je to pekne vysvetlené: http://www.modrastrecha.sk/forum/zate... 100x obohraná pesnička :-D tak ako majú kapsu na umiestnenie XPS pre rám okna tehlové systémy je OK, akurát nemyslia na tú najlepšiu pozíciu okna - na vonkajšom okraji múru
Odpovedať
Tema je o oknach a dverach ,ale moja otazka je na garazovu branu :-) Kolko by ste dali styroduru, ked zateplenie betonovych tvarnic bude 5cm? Jedna sa o zahradny domcek ;-)
Odpovedať
@rkorba to je zahradny domcek, ktory sluzi ako garaz? Ten styrodur myslite na zateplenie podlahy, alebo garazovej brany?
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?