Ahojte,
Rekonštruujem dom, ešte nebývame ale už kúrim a z vonku je všetko hotove.
Mam aj zateplenu poval, tak, že podlahu, teda škvárobetón som nafúkal Supafilom. Pod ním je doskový záklop a pod ním trámy, pod kotrými je SDK.
Mám to druhý rok, 40cm Supafilu.
Keď som vyšiel hore na poval, zbadal som na povrchu chodníčky myší, zopár vyústení tunelov a dve miesta s natrúsenou potravou.
Som z toho zdesený...ako bojovať s myšami v Supafile?
Bojím sa že nech sa ho akokolvek dotknem tak ho postláčam a tým pádom zničím.
Taktiež sa obávam že ho buď ušlapú alebo vychodia v ňom chodníčky tie myši.
Pripájam zopár fotiek pre predstavu ako poval vyzerá...
Čo navrhujete?
Krovári dali aj ten dierovaný profil na latovanie a tvrdili že hore sa nič nedostane....no neviem teda lebo tunely sú aj pri krovkách v napojení na pomúrnicu.
Supafil tým, že v ňom myši chodia, nezničia izoláciu ako takú. Áno, urobia si chodníčky, ale tepelný odpor sa dramaticky nezhorší (nie je to polystyrén), 40 cm vrstvy máte veľkú rezervu.
Krátkodobé ušliapanie povrchu nevadí. Supafil je sypký, ale pružný – lokálne stlačenie hore neznamená kolaps celej vrstvy. Problém nie je Supafil, problém je, že myši majú prístup a dôvod tam byť (teplo, pokoj).
Myš prelezie cez štrbinu 10–12 mm. Napojenie:
-pomúrnica – krov
-pomúrnica – fasáda
-prestupy (elektro, hromozvod)
-odvetranie strechy
sú klasické vstupy, hlavne ak dom ešte nie je plne obývaný. Dierovaný profil nie je myšotesný prvok.
doporuceny postup:
1) zastavit = Treba fyzicky uzavrieť všetky potenciálne vstupy:
okolo pomúrnice: nerezová alebo pozinkovaná sieťka (oko max. 5×5 mm),
zatlačiť do škár + PUR pena / tmel,
prestupy: PUR pena + sieťka,
odvetranie: osadiť ventilačné mriežky so sieťkou (nie len plast).
2) Aktívny boj – ale nie jed priamo do Supafilu - Nedávajte jed priamo do izolácie. uhynú v Supafile → zápach,roznesú ho ďalej,problém sa len presunie.
Správny postup: Na povale, na pevné podložky / chodníky, dať:klasické mechanické pasce (nie lepiace), prípadne uzavreté deratizačné staničky. Ak mate macku, obcas ju nechat prenocovat na povale (100percentne tam nesmie byt potom ani jed ani pasce). Obcas pomozu "plasice", dalsia moznost je kovove sito s mriezkou 5x5mm. Ja som na povale na vatu polozil cetrisove dosky s odvetranim (na roste), a do lepidla dal kovovu mriezku.
Isto sa dostali dnu zvonku po fasade po strome.
Mhe tak liezli po orechu a plus bolo ze aj potrava bola a to bol rachot.
Ako sa tu pisalo skontrolovat mozne vstupy a tuto zimu pretrpet a na jar opravit.
Vidím správne, že tam nemáte uzatvorený otvor do komína? Ak áno, je to jedna z možných ciest. Skúste aj plašič na hlodavce, ja mám dobre skúseností so značkou Deramax. Na chytenie je najlepšie lepidlo, nie jed.