Mám zteplit záhradný domcek z porfixu?

Zdravím vás, prišiel som sa poradiť ohladom zateplenia záhradného domčeka, ktorý si momentálne robím. Spravil som zaklady, obvodové múry mám z porfixu 250cm. Vnútro ma nejakých 20m2. Strechu prídu robiť kazdu chvíľu. No čo ma teraz zaujíma je, či to mám aj zatepliť, alebo nie. Bude to v podstate šopka na náradie, bicykle, veci z dvora. Kúriť tam nebudem, no bol by som najradsej keby mi tam v zime nemrzlo, aby som tam mohol mat aj rôzne ktoré by nemali byt na mraze. Zatepliť to nejakým polystyrénom nie je problém. Ale keby to už robím, mal by som potom už zatepliť aj strop, ale ani to nie je problém. No pomôže mi to, ak vnútri nebudem kúriť? Bude tam nejaký rozdiel keď na ten porfix nalepim polystyrén a na strop rozgúlam vatu, či keď tam nebudem mat zdroj tepla tak tam aj tak cez zimu bude mrznúť? Ak máte niekto podobný domcek a vôbec ste ho nezateplili, napíšte prosím ako tak je cez zimu. Kazdu radu si cením ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@matussvk1 Ty si myslíš, že ak sa v tom domčeku nebude kúpiť a bude zatepleny, že tam nebude mrznúť? Zabudni na to. Aspoň temperovat tam budeš musieť aby tam nemrzí.
Odpovedať
@matussvk1 Ja mám záhradný domček s pivnicou, v ktorej je studňa a čerpadlo. Dom je z tehly, teraz si nepamätám, či 20 alebo 17,5, na tom je EPS 5 cm z 2 dôvodov - jeden bol ten, aby bola vonkajšia ometka rovná a druhý bol dôvod izolácie. V lete chvíľu trvá, kým sa to zohreje. Bez zateplenia by tam bolo hneď horúco. Na strope je 12 cm striekaná pena. V zime prestupuje cez 12 cm podlahu a dvierka teplo z pivnice, takže pokiaľ nie sú treskúce mrazy, tak v búde nemrzne. Pokiaľ ale ty máš len stavbu nad zemou a nemáš tam žiadny zdroj tepla, tak ti tam bude mrznúť, akurát možno o 3 hodiny neskôr. Komplet výstavbu si môžeš pozrieť v mojom fotoblogu.
Odpovedať
Profilova fotka
Mam letnu kuchynu v podlahe 5cm po obvode 5cm vsetko len z dovodu vyronania a nemrzne tam skusam to s flaskou s vodou ;-) ale my sme juhozapad :-)
Odpovedať
@matussvk1 asi nebude, neviem este ake tam mas dvere... tiez neviem ci pomaha okno, juzne ked je velky mraz je sice jasno a su tam nejake zisky ale zas v noci... Mam to overene na mojej garazi ale na velkom velkejhale bez kurenia ze tam nemrzne.
Odpovedať
@wolodymyr len ci to neskusas s flaskou s vodkou :-x
Odpovedať
@matussvk1 no neviem ci to pomoze proti mrazu. Ale zateplenie strechy urcite pomoze v lete
Odpovedať
Profilova fotka
@matussvk1 ide aj o lokalitu, ale skôr by som sa priklonila k tomu, že mrznúť bude, pozri si isto chrobakov fotoblog, má to úžasne urobené a aj my sa tým budeme inšpirovať :)
Odpovedať
@matussvk1 Ja mam nevykurovanu garaz prisadenu jednou stenou k domu (dom je odizolovany v tej stene normalne polystyrenom ako aj z ostatnych stien). Garaz je zateplena z ostatnych 3 stien 10cm polystyrenom. Strecha uz si nepamatam mozno aj cez 20cm. Podlaha nie je odizolovana, pocitalo sa s tym ze garaz bude cerpat aj nejake zostatkove teplo zo zeme. Doska ma svoju hrubku, plus je tam esta 10cm lesteny beton. Zdroj tepla sú 2 male okna otocene na juh a 2 auta ktore tam parkuje cez zimu, a ked sa otvoria dvere do domu. Vsetko zanedbatelne zdroje tepla no aj tak mi teplota neklesla pod 4°C.
Odpovedať
Odpoviem ti presne len neviem ci pre tvoju lokalitu. Ja byvam na JZ. Mam taky isty domcek ako ty. Jednu zimu som mal nezateplene a bolo tam max. -1 na teplomeri. Voda vo flasi nestihla zmrznut. Potom som zateplil strecha 10 cm vata a stena 5cm eps, odvtedy teplota neklesla pod +5C
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?