Kombinácia polystyrén a minerálna vlna.

Zatepľujem dom 20cm EPS. Chcel by som prednú stenu od cesty zatepliť 20cm minerálnou vlnou namiesto EPS kvôli lepšiemu odhlučneniu. Štít nad vecnom by som chcel dať znova do EPS. Je možná takáto kombinácia? Hrozí praskanie fasády na prechode EPS a vlna? - na štíte resp spoj EPS a vlna bude aj na rohoch prednej steny... Má s tym niekto skúsenosť? Ďakujem za radu.
Odpovedať
o kolko lepsie odhlucnenie ocakavas ? :) lebo, vsetci to tvrdia, lepsie akusticke vlastnosti ... ale realne ? alebo o kolko ci to stoji za tu cenu ?
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od shadowmilan:

o kolko lepsie odhlucnenie ocakavas ? :) lebo, vs…
@shadowmilan To asi nikto nevie povedať. Dalo by sa zistiť, keby ten istý dom bol zateplený EPS a potom minerálnou vlnou. Jedno ale viem, že keď som zateploval ja (vlna 12 cm) je v dome tichšie od hluku cesty ako pred tým. A keď som nahodil Hliníkové rolety pred okná s trojsklom, tiež je to úplne iné.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od rives:

Zatepľujem dom 20cm EPS. Chcel by som prednú sten…
@rives keď to porovnám že sokel býva z xps a nad to ide vlna, tak býva bežne takýto mix materiálov a nerobí to problémy.
Odpovedať
re: hluk - je to pocut. o to viac ak mate steny z ytongu
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od prirodokochac:

@shadowmilan To asi nikto nevie povedať. Dalo by …
@foobar tak ale ono to hlavne ovplyvnuje material stien ... riesit toto zateplenim je uz take platanie ... - je to ako mysliet si, ze vyriesim zvuk iba instalaciu samotnej "protihluk sdk dosky" ... @prirodokochac - tak ako, aj u mna, len samotna vymena okien za 3skla je rozdiel ... kazdopadne, sak ako ked ste o tom presvedceny a ste ochotny do toho investovat, preco nie, na tu jednu stenu to nebude asi o tolko viac ... a pre ten pocit
Odpovedať
Profilova fotka
my mame na starom dome z nepalenej tehly drevovlaknitu doskovu izolaciu, na nadstavbe z ytongu je mineralna vlna. Zatial nepraska. Je to presietkovane a tak zatiahnute. Tusim zu presli 2 roky od zateplenia. Tak snad uz nepopraska.
Odpovedať
Keď zatepľovali činžiaky po okolí - na niektorých kombinovali polystyrén a vlnu. Rohy a priestor medzi schodišťovými oknami vlna. zvyšné plochy polystyrén. Nevidno že by to niekde prasklo. Zrejme závisí kto a ako to spraví.
Odpovedať
Profilova fotka

@rives predpokladám, že použijete rohovník so sieťkou, tak by nemal byť problém. Btw. aj si si zistil, o koľko dB sa zlepší zvuková izolácia a či to číslo má nejaký zmysel alebo lebo "toto je v móde"? ,)
Odpovedať
Profilova fotka

@rives striedanie materiálov nie je problém. Spoj sa extra presieťkuje.
Odpovedať
tu po dedine, co maju este nastresaky na elektriku a prechody cez mury, davali tabulu vaty, nevyzera zeby stym bol problem aj ked sa len "vymeni" jedna tabula :)
Odpovedať
@shadowmilan Mur je z dutej tehly Heluz. 3skla mám. hluk nie je teraz a preto by som bol nerád aby sa to zmenilo. bočné steny som už dal do EPS a pocitovo by som povedal že to je horšie ako bez EPS. Záleží aj od toho aký zvuk. Nie každú frekvenciu prenáša izolant rovnako. Cenovo to je cca raz tak drahé ale keďže sa mi jedná o nejakých 25m2 to ma nezabije. A naozaj nerád by som bol aby sa zvýšil hluk. Nestojí mi to za ten risk. Určite to s vstou bude tichšie ako s EPS. @gadefox Je v podstate nemožné zistiť aký to bude mať efekt. Po polystyréne sa asi hluk šíri viac ako cez vatu. Keď len poklopeš po EPS tak duní, po vate sa neozýva nič. Neviem žeby to bolo v móde osobne som nevidel nikde takto kombinovať materiál preto sa pýtam či má niekto reálnu skúsenosť. @starysomar podla normy sa podla výšky obytných budov musia vkladať protipožiarne predelenia do EPS a tuším od 22m výšky musí byť všetko vata... Tu je asi jediný článok čo som našiel k tejto problematike. https://stavba.tzb-info.cz/zateplovac...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od prirodokochac:

@shadowmilan To asi nikto nevie povedať. Dalo by …
@prirodokochac zateploval si tou vatou novostavbu? aké bolo murivo? dik.
Odpovedať
Profilova fotka

@shadowmilan Mur je z dutej tehly Heluz. 3skla m…
@rives nehádam sa, ani to nebola provokácia, ba dokonca odpoveď nepoznám. Len premýšľam nahlas, či to nie je clickbait typu "tento zázračný liek zvýši dvojnásobne pravdepodobnosť, že sa vyliečite z rakoviny!!!" - v skutočnosti z 1% na 2% :)
Odpovedať

@shadowmilan Mur je z dutej tehly Heluz. 3skla m…
@rives na bytovkach v casoch zateplovacieho boomu to bolo uplne bezne. Totizto z protipoziarneho hladiska tusim ze od 4 poschodia ak si to dobre pamatam nie je pripustny polystyren. Kedze je ale lacnejsi bezne v procese zateplovania si videl bytov do 4 poschodia biele a od neho zlte (polys/vata).
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od gadefox:

@rives nehádam sa, ani to nebola provokácia, ba d…
@gadefox v pohode...neberiem ako provokáciu, tiež uvažujem či to má význam reálny...EPS mám, MW musím kúpiť...atd atd...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od sousedekovci89:

@rives na bytovkach v casoch zateplovacieho boomu…
@sousedekovci89 tak nejak by to malo byť.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka

@prirodokochac zateploval si tou vatou novostavbu…
@rives Nie, stavba je z roku 1972 dierkovaná tehla.
Odpovedať

@sousedekovci89 tak nejak by to malo byť.
@rives ano ta tretia moznost su vlasne pasy s cielom retardacie horenia. Co som vsak videl ja bolo ze to vyzeralo ako keby si tu bytovku uplne napravo postavil na tu druhu v poradi. Neviem ako je dlho v platnosti tento predpis ale viem ze sa to vtedy robilo tak ako pisem. Protipoziarnym zalezitostiam sa uz dlhsi cas nevenujem a pochopitelne nemam uz prehlad ako kedysi.
Odpovedať
Pridávam informácie čo som našiel ohľadom hlučnosti a zateplenia od Isover Saint Gobain. Podľa toho materiálu na dutej tehle jednostranne omietnutej je vzduchová nepriezvučnosť vyššia pri MW ako pri EPS. V podstate pri hrubke izolantu 120mm EPS nezlepší ani nezhorší akustické vlastnosti a MW ich zlepší. Obrázky nižšie z ich brožury.
Odpovedať
Info z Weber Saint Gobain brožúry
Odpovedať
Tu je ta brožurka v plnej kvalite. str.29-31 https://www.isover.sk/sites/mac3.isov...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?