Ako riešiť prievan v dome?

Ahojte, prosim potrebujem poradit ci je normalne aby sme v novom zateplenom dome mali prievan ked kurime tak ze sa potime ale zaroven na nas odniekal stale taha chlad. Mame male dieta. Potrebujeme sa rozhodnut do par dni. Kupili sme postavany novy bungalov, stena 30cm porotherm profi Zateplenie 10cm polystyren stena, 30 cm mineralna vata strop Dom zatial nie je omietnuty SDK strop Elektricke podlahove kurenie, plavajuca podlaha Okna 6 komorove 3 sklo, profil Rehau Miestnost (obyvacka spojena s kuchynou, 4x francuzske okno + 1x normalne okno) Na termostate je nastavenych 23 stupnov. Momentalnu teplotu ukazuje 23,3. Vonkajsia teplota -2. Zistene ?anomalie? (alebo bezna vec): od okennych ramov sa siri chlad, teploty vo vyske 160cm: na okennych ramoch 17 kusok od okna 18 - 20 stupnov smerom do miestnosti v urcitych prudoch (vid obr.) 20-21,5 vacsina miestnosti 22-24 sadrokarton strop 22 spoj sadrokartonu a muriva po obvode dome 17,5-18,5 spoj sadrokartonu a muriva v rohoch 15,5-17 spoj sadrokartonu a vnutornych priecok 19,5 z elektrickych zasuviek po obvodovom mure sala chlad Prikladam obrazky: nakres miestnosti + rozmiestnenie nabytku a namerane teploty (digitalnym teplomerom pri opakovanych meraniach) skladba stropu (na obrazku cervenym preskrtnuta chybajuca izolacia ktoru z povale nie je vidiet cize tam nie je (reklamujeme), podbytie osb doskami planujeme v buducnosti) Otazka: Su zle okna alebo je to normalne? Su normalne teploty na spojoch SDK stropu a muriva alebo vdaka nedodrzanemu projektu podfukuje/prechadza chlad cez spoj stropu a obvodovych murov ? Je normalne aby z elektrickych zasuviek salal chlad ? (pri minusovych vonkajsich teplotach dost vyrazny) Kedze je v dome podla nas neznesitelny prievan (pocitovy) (a to este nie je vonku -10 - 15 stupnov) da sa to nejak rychlo a spolahlivo vyriesit (v ramci reklamacie) alebo lepsie zobrat nohy na plecia a odist (predavajuci vrati peniaze) V inych miestnostach problem rovnaky (teplo, ale prievan od okien + nizke teploty na spojoch sdk a muriva, niekde len 12 stupnov v rohoch) Vopred dakujem za vsetky prispevky.
Odpovedať
@rarach__ Ahoj , áno je to normálne ( odfláknuté) ak stavia firma dom a nedáva si záležať na detailoch. Sám som také veci odstraňoval ...ak budem mať čas sa rozpíšem viac. Dom z tehly cez ktorú oveľa viac môže prefukovať tam sa dajú narobiť chyby ... Vôbec nie je izolácia niekde ??? to znamená 0cm nie tých 30 ? to je ako keby 1 apríl
Odpovedať
Ahoj. Chyba polystyren za pomurnicou ktory podla projektu mal byt az po strechu. Vata tam je ale len do vysky pomurnice. Udajne 30cm vrstva. Prosim dopln viac ked budes mat cas. Mame par dni na to aby sme sa rozhodli ci odstupujeme od zmluvy.
Odpovedať
Len taka otazka, nemate na oknach nastaveny letny rezim? My sme mali tieto iste problemy a potom sme zistili ze okna boli v letnom rezime... ked otvoris okno, tak na boku toho otvaracieho kridla sme mali take akoby gombiky a tie sme mali v opacnej polohe. Po tomto zisteni bol problem odstraneny v priebehu pol hodiny. @rarach__
Odpovedať
Celé zlé. Čo za novostavba s tak malou izoláciou. To budú pekné položky za elektrinu. Okná sú pravdepodobne zle založené. Alebo zlé. Je tam kopu tepelných mostov. Nám fúka v byte v kvázi novostavbe medzi rámom a krídlom franc. okna. Jedno už sme menili. Na druhé kaslem, nakoľko do roka sa snáď odstahujeme. Toto budete do nekonečna reklamovat, znechutí Vás to, nakoniec sa s tým naučíte žiť aj keď Vás to bude stále srať. Ak je možnosť odstúpiť od zmluvy a hľadať niečo iné.
Odpovedať
@rarach__ 80 % nedostatkov , prefukovanie , zásuvky , doloženie izolácie sa dá odstrániť aj pri bývaní ...tepelné mosty ...veniec rovno nad oknami ... už sa nedá zmeniť ... len ho riadne prikryť vatou z vrchu ... 12 stupňov je už kritické ... môže vznikať rosný bod vlhnutie a pleseň.... tiež som mal taký problém ..ale bolo to mojou odfláknutou robotou že som slabo zakryl vatou roh domu venca ...lebo ten mi siaha beton 15cm do miestnosti.
Odpovedať
@dedian Je to mozne. Okna slubili oknari prist dostelovat. Zatial sa neukazali. Snad to pomoze. Je mi jasne ze cez akekolvek okno okolo ramu pojde aspon trosku chlad ale aby som 2m od okna v noci citil prievan na hlave ked kurim na 21-22 stupnov?
Odpovedať
@leilak1 Vlhke rohy uz boli. Zacali sme viac vetrat a kurit. V niektorych rohoch ale stale citim vlhkost (aj ked ju uz nie je vidiet). Prave prekrytie vatou od vrchu navrhuje predavajuci poriesit len ci to naozaj pomoze? Nebola by lepsia fukana izolacia? (ze by sa lepsie dostala do spar kedze je tam zo strechy velmi zly pristup a v podstate si neviem predstavit ako tam zamyslaju tu vatu pchat tak aby bola dobre dotlacena)
Odpovedať
@rarach__ Teraz som si všimol to podlahové kúrenie na elektriku no moj Bože :-| tak taký dom by som veru nechcel ... tam sú straty ako sviňa ...jujha ... ak by šlo o kúrenie kondenzačným kotlom čert to verm ..... Lebo na elektriku je izolácia smiešna ... snáď nechcete platiť 180 -200 eur za elektriku mesačne ....
Odpovedať
@rarach__ Už tu veľa žien sa takto prihlásilo kúpili takýto podobný dom ako ty .... ešte neviem koľko má tvoj m2 ...a potom sa pýtali či je to normálne že sa im krúti elektromer ako ventilátor ...a riešili či niekto neni na nich na čierno napojený a kradne im elektriku .... :-) Mi to príde tí čo to stavajú a dajú lacné el. kúrenie ako keby príde hlúpy čo to kúpy .... Prepáč ak si sa tešila na ten dom, nové bývanie ...že takto píšem ...
Odpovedať
@leilak1 Dom 100m2 obytnych, obyvacka s kuchynou 38m + nie su dvere ani do chodby... (odtial to ale podla mojich merani netahalo). Kut obyvacky ma pripravu na krb takze na cca 3m nie je podlahovka vobec ale stale je tam teplejsie ako pri oknach.. V pohode. Na nic sa neurazim :). Prave preto sa pytam ludi so skusenostami ci je to cele zle a radsej utekat kym sa da alebo sa spoliehat ze nejake opravy a reklamacie to poriesia.
Odpovedať
Este doplnim ze prievan v otvorenej obyvacke ako tak pochopim ale v izbe 3,5 x 3,5m kde je len jedno okno sa mi to zda uz trochu moc.
Odpovedať
@rarach__ Ide o to aj keď odstrániš fúkanie, utesníš okná , doloží sa izolácia , zásuvky utesnia ...bude mať dosť vysoké nároky na platenie za el. kúrenie ........ Lebo tepelné mosty sa nedajú odstrániť už ... nech sa k tomu vyjadria aj iný. Drevom sa sa dá pri elektrike usporiť riadne ale ak nie sú prieduchy tak najviac bude teplo v obyvačko kuchyni aj 24-26 stupňov ale v ostatných vzdialenejších miestnostiach môže byť chladno aj 19 stupňov ... mám s tým skúsenosť... mám veľmi podobný dom ... A zas špina a prach z dreva a sem tam trošku unikne dym z krbu ... pri prikladaní ...denno denne by ma to nebavilo ... pri mojom kondenzačnom kotli plynovom to ani sa moc neoplatí ... ak kupujem za normálnu cenu drevo nakálané alebo brikety ...
Odpovedať
Článok sa načítava...
@rarach__ ako pise @leilak1, na novostavbu, kde sa ma kurit EE, je skladba izolacii poddimenzovana. Vzhladom na to, ze to robila cele zrejme firma, to moze byt este horsie (tepelne mosty, zle ulozena alebo chybajuca vata na strope, atd...) Predsa len, kupit novy dom, potom hladat chyby, opravovat ich a nakoniec platit za EE dakych 180 € je nezmysel :-| Ale rozhodnutie je na vas!
Odpovedať
Tak môže to byť len problém zlého nastavenia okien čo pri francúzskych býva často ale ten chlad od zásuviek(neviem či cítiš aj fúkanie) tak to už vyriešiš jedine že ich zhodíš a dáš tam maltu aby nefúkalo cez drážky. Ten problém j že keď stavia firma dom tak kašle na medzery keď sa odlomí tehla alebo dobre nesadnú a pred zapletením ich nevyplní a potom pri menšej hrúbke tadiaľ prejde cez zasekané rozvody chlad do vnútra. Ideálne by bolo zohnať termovíziu a spraviť ju z vnútornej strany a budeš presne vidieť kadiaľ ti ide chlad a čo reklamovať ak by boli veľké závady tak radšej potom odísť ako sa trápiť ďalšie roky lebo mne osobne by chlad strašne vadil
Odpovedať
Ja by som to nestel...
Odpovedať
Vdaka vsetkym za prispevky. Termokamera ako najvacsi probem odhalila uniky medzi SDK stropom a obvodovymi murmi. Tepelne mosty na oknach boli ale vraj je to v norme.
Odpovedať
@rarach__ A aké bude vaše konečné rozhodnutie ? či dom kúpite či nie ... Rád by som vedel či ti tieto príspevky pomohli v rozhodovaní. Nerozumiem prečo pri takom zateplení dávajú do domu len el. kúrenie. Tu kto dá elektriku tak má aspoň na múre 20cm polystyrénu , v podlahe 15cm a v strope 40cm vaty a to musí byť kvalitejšie spravené... Aby vošiel uživateľ pri platbách za el. do tých 100 -120eur. pri 100m2 Jedine ak by vás bavilo moc kúriť krbom ...ale je to robota a špina , prach ... tak znížite náklady na kúrenie. Čo by ma presvedčilo jedine veľmi priaznivá nízka cena domu ...
Odpovedať
@leilak1 mňa ani to , v stane nikdy nevykúriš ak je mráz, a neochladíš sa ak je hic a ten sotva zateplíš
Odpovedať
@rarach__ zial je to typicky priklad vystavby s jasnym zamerom maximalizacie zisku. Vo vedlajsej ulici postavili na 5 arovom pozemku dva taketo domceky, predali sa pred par mesiacmi po 120t€, zastavana plocha cca 100m2. Teraz riesia identicke problemy, obe mlade rodiny su psychicky na dne, lebo vysvitlo, ze "developer" kupil pozemok za 18t€ a nasiel si stavebnikov, ktori postavili dom na kluc za 45t€. Takze investoval spolu 108t€ a predal to za 240t€.. Vlhnu im rohy, v podlahe nie je klasicka izolacia ale len penovy beton, takze elektricke kurenie ide stale naplno.. Zial v kupnej zmluve su vsunute nejake veci, ktore im teraz komplikuju reklamacie, odstupenie od zmluvy neprichadza v uvahu. Ak by ste mali moznost, tak radsej snivajte svoj sen o vlastnom byvani dalej a tento dom nekupujte, resp vratte predavajucemu.
Odpovedať
Slovensko je eldorádo developerov..známy v Kanade mi povedal,že u nich je zisk developerov 10-12%,u nás je 100% štandard.Potrvá kým sa dostaneme na úroveň Kanady.Vplyv na to majú aj lacné úvery a hypotéky.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?