Zakladova doska na XPS alebo penosklo ?

Zdravim Viete mi dat kontakt na partiu ludi alebo cloveka ktory ma realne skusenosti s vystavbou zakladovej dosky ? lebo kazdeho koho oslovim tak len hovori o zakladovych pasoch. Viete mi dat kontakt ?
Odpovedať
@fricko nevieme, lebo si ďaleko. ale aspoň ti poradím, radšej XPS.
Odpovedať
Profilova fotka
@fricko potrebujete projekt, penosklo nedoporučujem, podľa projektu postaví každá partia.
Odpovedať
Profilova fotka
Neni to ziadna raketova veda. Ja som postavil dom na doske a penovom skle a v zasade to neni problem. Trochu samostudia, dobreho statika a chut do prace a das to. A ci XPS, alebo penosklo bude asi zalezat od tvojho presvedcenia co sa ti zda lepsie. Je to asi ako rozhodovanie ci montovany, alebo murovany dom. Vsetko ma plusy aj minusi.... ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
Neni to ziadna raketova veda. Ja som postavil dom na doske a penovom skle a v zasade to neni problem. Trochu samostudia, dobreho statika a chut do prace a das to. A ci XPS, alebo penosklo bude asi zalezat od tvojho presvedcenia co sa ti zda lepsie. Je to asi ako rozhodovanie ci montovany, alebo murovany dom. Vsetko ma plusy aj minusy... ;-)
Odpovedať
@fricko XPSko ti zvladne kazda murarska partia, neni to vobec nic zlozite. v podstate zhutnis zaklad, potom das jemnu frakciu, alebo ked moc chces tak chudobny beton, na to poukladaju XPSka (su uz aj skladacky ala lego), a robia zakladovu dosku podla navrhu statika. bud preluska MS, alebo docela dobre to je spisane aj tu http://blog.zdravydom.sk/dom-architek...
Odpovedať
@m168 @jan45 @abobo už som rozhodnutý ide to byt xps. Len keď niekomu spomeniem doska na xps každý už ma s tym problém. Kto by mal na stavbe zamerat ležate rozvody? Takisto byt som potreboval niekoho kto mi zmeria únostnost zhutneneho strku v okoli žiliny
Odpovedať
Profilova fotka
naštudovať si pár knižiek a príspevkov ešte nezaručí správne vedomosti. Pokladám túto skladbu za nepraktickú, jednoduchšia a účelnejšia je doska a izolácia. prídete na to neskôr. Únosnosť zhutneného štrku Vám zmerajú z lab. VŠ dopravnej ale je Vám to zbytočné,na stavbe stačí ak na zhutnenú plochu hodíte lopatu štrku a prejdete valcom, ak zostane kopček, je to v poriadku. K penosklu sa ani nevyjadrujem, je tu dosť príspevkov. @fricko @m168 dívate sa blog ako amatér, odborník Vám povie, že je to predražené, konštrukčne nesprávne a staticky nezvládnuté. Ale čo už.
Odpovedať
@jan45 Cize podla vas je jednoduchsie urobit zakladove pasy a potom dom zvihnut cca o jednu tvarnicu a dat potom viac izolacie do podlahy ? tym padom ziskam cca to iste za nizsiu cenu a bude to jednoduchsie ?
Odpovedať
Profilova fotka
@fricko nepodsúvajte mi názor, ktorý neobhajujem. Len si myslím, že je jednoduchšie urobiť dosku a až potom izoláciu. Postup, ktorý je na doporučovanom blogu by skúsený stavbár nepoužil. Kanalizácias sa má vyviesť von z budovy , neťahať stredom, presné osadenie kanalizácie do nestabilného podkladu z PS je prakticky nemožné, o tepelnej nehospodárnosti vyhrievaním hrubej dosky pomlčím. Prepočitať si to musíte sami.
Odpovedať
nedávno som narazil na nasledovné video o XPS, čo si o tom myslíte? https://www.youtube.com/watch?v=8WBDt... V skratke: je tam ukázané ako z kusu XPS, ktorý bol 17 rokov na sokli domu vytlačili vodu ako zo špongie, vraj ani XPS sa nehodí do mokrého prostredia pretože nasiakava vodou
Odpovedať
Pokud se na základovou desku založenou na xps nebo pěnoskle položí dodatečná izolace podlahy, strácí podle mě celá věc smysl. Teplota desky se tak snižiuje. Zajímalo by mě, jak se potom řeší dilatace vyhřívané základové betonové desky.
Odpovedať
Profilova fotka
@ragnar moze byt aj ked pred 17 rokmi nemohol byt menej kvalitny? ale ked uz nie xps tak co? :)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@jblaze @tomasycek @ragnar sa mi zda ze sme zase na zaciatku - tehla je tehla :-D
Odpovedať
@ragnar @fricko @jblaze to co dal ragnar, nie je ziadna novinka. vid aj moj prispevok pod tym clankom, kde robili aj dlhodobe testovnia EPS vs. XPS http://www.concreteconstruction.net/h... XPS sice pomalsie nasiakava vodu, ale ju aj pomalsie sa jej zbavuje. kym EPS nasiakava rychlejsie, ale aj rychlejsie sa jej zbavuje. cize je to vec celkoveho dizajnu zakladania a najma reality danej lokalite. ked je dana lokalita vlhka / neodrenazovana tak je problem. penove sklo je vtedy nepouzitelne, XPS je tiez otazne, EPS je v nasich sirkach/dlzka tiez loteria. a penove sklo je za normalnych okolnosti len velmi drahy strk, ktoreho realne tepelne izolacne vlastnosti su na urovni makadamu :) cize doslova treba vzat do uvahy vsetky alternativy. a to nespominam take veci ako zakladanie ala elagohouse http://www.elegohouse.cz/zakladove-de... ako som pisal vyssie, v nasom pripade zatial ideme do zakladania dosky na XPS, v podstate taketo nieco http://www.elegohouse.cz/zakladove-de... ci to bola dobra volba ? snad hej. tych moznosti je teraz az tak vela, az to peken neni. a ked by som mal viacej penazi, tak urobim pod celym barakom pivnicu, pod nou drenaz, a prvy rad tehal predelim iso-kimsteinom/novomurom a urobim bungalov .. ale to mozno pri dalsom dome :)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?