Základová doska na XPS pre EPD

Ahojte, zaklady pre prizemny dom rozmeru 10,5x9 m budu riesene formou zelezobetonovej zakladovej dosky. Stavba je projektovana ako pasivny dom, z tohto dovodu bude zakladova doska odizolovana formou troch vrstiev XPS o celkovej hrubke 300 mm. Otazka: kedze samotna zakladova doska bude odizolovana XPS a za predpokladu dokonalej betonaze zakladovej dosky s minimalnymi rozdielmi v nerovnosti je mozne vynechat poter a plavajucu podlahu, pripadne dlazbu ukladat na samotnu zelezobetonovu dosku. Tzn odpadne pouzitie poteru, pripadne tepelnej izolacie pod poterom.
Odpovedať
1
2
NIekto tu na streche to takto staval a tusim zalievali do deky rovno aj podlahove kurenie. Doska vsak musi by fakt dokonale rovna, pripadne tam mozno bude stacit nivelak.
Odpovedať
@keldon Ano maximalne by sa pouzil nivelak. Ak by to bolo mozne takymto sposobom realizovat odpadla by investicia v podobe poteru :-)
Odpovedať
@stavitelsk Nie som odbornik ale robit to z dvovodu setrenia na poteri mi pride ako debilita. Akoze ked nic ine ides vyvalit mrte prachov za 30 cm XPS co je chore ale dobre ked uz pasiv pod platnu sak kazdy ako chce, co na tom, ze ten polystyren stoji viac ako mimiem na kurenie za 10 rokov ale si predstav ako spravis elektriku, kurenie, odpoady vodu - toto vsetko moze ist v podlahe. Ci ked budes zalievat platnu a nebudes mat este steny ale uz budes tahat rury, kable .... hmm to bude ozaj lacne a efektivne najme ked poter stoji doslova par supov.
Odpovedať
Profilova fotka
@stavitelsk zakladovu dosku ti asi tak presne nespravia, potom by si tam musel dat vela nivelaku a vyslo by ta to drahsie ako poter, ktory by sa da spravit pekne do roviny. treba sa spytat majstrov ako ti vedia zarucit rovinnost platne a podla toho sa rozhodni. zalezi aku budes mat podlahu v dome, plavajuca vyzaduje nerovnost do 2 mm na 2 m. my pod poterom nemame ziadnu izolaciu, kurenie mam elektricke podlahove foliami heatflow , ktore su pod poterom. poter sluzi ako roznasacia a akumulacna vrstva tepla.
Odpovedať
@sysell Predchádzajúcu stavbu som realizoval formou zateplených základových pásov, úroveň terénu neumožňovala použitie základovej dosky. Nemyslím si, že 30 cm XPS pod základovú dosku je choré je to štandardné zateplenie, ktoré je certifikované inštitútom. Z hľadiska rozvodov v dome nevidím v tom žiaden problém, kúrenie bude riešené vzduchotechnikou, elektrické rozvody budú v murive, odpad bude vyvedený priamo v základovej doske. Rozdiel je len v rozvodoch vody, ktoré budú v murive. @jozopan Základová doska bude realizovaná svojpomocne, presnosti sa neobávam. Ako akumulacná vrstva bude slúžiť základová doska.
Odpovedať
Profilova fotka
@stavitelsk ked si predstavis 2 mm na 2 m tak taky isty by som si nebol, sak uvidis. ja nedam dopustit na podlahove kurenie, je to proste prijemne ked chodis po teplej podlahe, to pri kureni vzduchom nedosiahnes. teply vzduch sa bude drzat hore a podla mna podlaha na pocit bude studena obzvlast dlazba. este jedna vec ma napada s tou podlahou. teraz by som uz dal aj pod poter aspon minimalnu vrstvu polystyrenu ako zvukovu izolaciu. teraz ked nieco spadne v kuchyni na podlahu tak to pocut v celom dome, zvuk sa po betone siri dost dobre. aj ja mam dom na XPS ku sice len 24 cm ale nechcel som mat celkom pasivny dom, mam takmer pasivny.
Odpovedať
@jozopan Nad podlahovým kúrením neuvažujem, bývam v EPD vykurovanom kombináciou infrapanelov a vzduchotechniky a nemám problém so studenou podlahou. S hlukom podlahy taktiež nie je problém, malé deti u nás nie sú a veci nám z rúk zatiaľ nepadajú :) Keď sa chce, tak sa dá dosiahnúť požadovaná presnosť. Tak ako tu niekto dokáže dosiahnúť vzduchotesnoť 0,06 tak prečo nie napr. základová doska?
Odpovedať
Profilova fotka
@stavitelsk mne sa to zda byt dost narocne ale k tomu by sa mali vyjadrit skor stavbari ako ja. potom sa pochval ako sa ti to podarilo. nechce sa mi verit, ze ti nikdy nic z ruky nevypadlo :-D , proste som chcel povedat ze zvuky sa siria po betonovej podlahe velmi dobre ci uz ti nieco padne alebo nieco ine. u nas tiez nie su male deti. podla mna vykurovana podlaha v kupelke je super ale kazdemu podla jeho chuti :-)
Odpovedať
@stavitelsk 2mm/2m na zakladovej doske? Pochybujem, ze to je realne. Beton predsa len meni svoj objem pocas prvych par hodin a nie je to vsade rovnako. Ked vidim ako mne urobili suchy betonovy poter, to o rovinnosti 2mm/2m ani nepoculo :)
Odpovedať
Profilova fotka
@stavitelsk izolované základové pásy to som ešte ani nepočul, ale pokladám to za nezmysel. Certifikovaná základová doska, výpočet, no, povedzme, ale možno v Nemecku, keď bude u nás zárobok 3000€,nebude treba posudzovať cenu XPS, To sú všetko otázky ekonomické, k tým sa nevyjadrujem, ale čomu rozumiem je kanalizácia, ak tú dostanete na správne miesto, máte môj obdiv.
Odpovedať
@jan45 ;-) http://www.modrastrecha.sk/blog/megde...
Odpovedať
toto su tak maximalne zateplene pasy... urcite nie izolovane.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@jan45 Tepelne izolované základové pásy: http://www.nulovydom.info/2012/04/zak... Kanalizácia je veľká výzva, nemožné to však nie je. @jozopan Náročné, ako sa to vezme, aj svojpomocná stavba pasívneho domu bola náročná, ale zvládli sme to.
Odpovedať
Profilova fotka
@stavitelsk druhy dom sa vzdy stavia lahsie :-), drzim palce
Odpovedať
@jozopan Ďakujem, snažím sa predovšetkým o najjednoduchšie riešenie
Odpovedať
@stavitelsk pozri album http://www.modrastrecha.sk/blog/alink... tam robili podlahovku do zakladovej dosky.
Odpovedať
Profilova fotka
@stavitelsk 300 mm xps je zbytocnost. ked uz.., tak sa dava len prva vrstva 100 mm xps potrebnej pevnosti a potom zvysnych 200 mm podlahovy polystyren. samozrejme pod samotnosu doskou potrebujes patricne strkove lozko... kukni moje fotos... alebo www.youtube.com/watch?v=okvE0crbzTQ (prvu vrtvu xps pod foliou nie je vidiet..) A NA TVOJU OTAZKU.... no doska sa da teoreticky zvladnut aj do uplnej roviny.., kde mozes pokladat rovno aj dlazbu..ale svojpomocne pochubujem...
Odpovedať
Profilova fotka

Odpovedať
Profilova fotka
@stavitelsk to sú obrázky, namodelované počítačom. Aké podklady sa vložia, taký výsledok. Realita je iná.
Odpovedať
Profilova fotka
@stavitelsk ešte trochu fyziky. Izolácia bráni prestupu tepla. Teplo prestupuje z vyššieho do nižšieho stupňa. Šíri sa všetkými smermi, ale smerom nahor viac asi o 10%. Smerom dolu obrátene. Pri súhlase s týmito pravidlami pri rozdiele ext. -int. 40°C použijete 20cm obklad fasády (izolačnú schopnosť steny zanedbáme), t.j. cca 1cm PS/2°C. Teplota pod podlahou sa uvádza 5°C, ale aj 10°C, prikláňam sa k 10°, nikdy som v pivnici nenameral menej. Takže rozdiel teplôt je cca 30°C. Zníženie toku smerom nadol zanedbáme. Pri predtým použitom výpočte sme dospeli k hodnote 1cmPS/2°C, takže do podlahy by malo stačiť 15 cm. Ďaľšiu izoláciu tvorí nášľpná vrstva, fólie medzi materiálmi, štrk. mio 23 pri svojej pedantnosti dal niekoľko snímačov aj pod podlahu, možno by vedel môj názor potvrdiť alebo vyvrátiť.
Odpovedať
@jan45 15 cm do podlahy by malo stacit k akej energetickej triede domu pri zohladneni vsetkych izolacii? Ak sa nepouzije izolacia pod podlahou, 15 cm pre EPD je nedostatocnych, aspon to mozem potvrdit z vlastnej skusenosti po rocnom byvani v EPD
Odpovedať
Profilova fotka
@stavitelsk a potvdzujes to na zaklade coho ?
Odpovedať
pomerne dobre je tato tema rozpracovana na blogu fera lehockeho, @jozopan ma od neho ak si dobre pamatam tiez dom. http://blog.zdravydom.sk/dom-architek... a je tam velmi pekna diskusia ohladne toho ako riesit prakticky aj teoreticky zakladanie na XPS. v podstate samotny architekt isiel do kombinacie ze dal 120 XPS, a potom 80 mm podlahovy pod _poter_. zjavne to je ozaj len lepsi NED, a nie EPD, ale ako podla mna aj @jan45 napisal, treba si to prepocitat, ci sa to ozaj niekedy vrati. my sme mali tiez povodne 300mm XPS, potom sme to zosekali na 240 ale po zvazeni vsetkych pre a proti, sme sa rozhodli, ze dame zrejme len 200mm XPS a radsej dame este aspon 80 podlahovy polystyren do podlahy a tam mozeme porobit aj rozvody, odpady etc.
Odpovedať
@majkoj Podla spotreby el energie na vykurovanie. V podlahe je 260 mm eps neo, s uvadzanymi 150 mm by som sa nedostal na 1200 kWh pri 120 m2 na vykurovanie. @m168 Ake boli hlavne dovody, ktore viedli k zosekaniu z 300 mm na 200?
Odpovedať
Profilova fotka
@stavitelsk kolko mas rocnu stratu podlahou ?
Odpovedať
Zaujimava tema! Mam zalozeny dom na xps. Po odstraneni ornice prislo na teren 400mm strku, 150mm xps, 300mm ZB doska. Na nu sa nasledne realizoval betonovy poter, pod ktory prislo este 50mm podlahoveho polystyrenu. Dom je drevostavba, difuzne uzatvorena so 160mm vatou v stenach a 200mm fasadnym eps. Je pravda, ze zateplenie strechy som podcenil, nicmene naklady na kurenie elektrokotlom (radiatory) pri 125m2 su do 8000,- Kc rocne (cca 300 eur).
Odpovedať
@stavitelsk ano da sa to. Dobreho statika (aby to bolo rozumne navrhnute), do dosky supnut podlahovku a to co bude potrebne nasledne zaliat betonom. Dat si zalezat na betonazi aby to bolo ROVNE idealne pouzit nivelak a vodiace tyce na stahovanie betonu (pozri napr. @mirom). Nakoniec by som beton prebrusil. Odpada potreba poterov. Podla mojho nazoru su to idealne zaklady. Zvazil by som pod dosku dat napr. EPS 200S namiesto XPS.
Odpovedať
@dominik_boksansky Ano suhlasim az na tu podlahovku, nechcem zbytocne riesit kurenie ak moze byt jeho primarnym zdrojom vzduchotechnika, ktoru tak ci takbudem aplikovat. Zatial sa rozhodujem medzi XPS a penovym sklom, uvidime, ktore riesenie bude vyhodnejsie
Odpovedať
@majkoj Musel by som pozriet projekt.
Odpovedať
Profilova fotka
@stavitelsk penové sklo pod základovou doskou je tepelná izolácia len za podmienok, ktoré ťažko dosiahnete
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?