Odpoveď na príspevok od zahradam:
Dobrý deň, hľadám radu/odborníka pre nasledovný … @zahradam Je pivnica pod úrovňou zeme, alebo vo svahu? Je aspoň teoretická šanca pri dodržaní spádu odviezť vodu rúrami mimo dom? Máte nejaké záložné riešenie, ak by vám vypadla elektrika? Stará šachta fungovala roky, za ten čas si voda vyčistila všetky kanáliky, preto aj teraz tadiaľ priteká voda. Nová šachta má dno v rovnakej hĺbke, ako stará?Odpoveď na príspevok od zahradam:
Dobrý deň, hľadám radu/odborníka pre nasledovný … @zahradam toto podmývanie domu môže z dlhodobého hľadiska spôsobiť sadanie základu, až nakoniec môže dôjsť prasknutiu. Ak sa jedná o povrchovú vodu po daždoch, je treba zistiť odkiaľ priteká- svah. Následne mimo domu vykopať drenážny rigol okolo pod úroveň základov domu a odviesť po spáde vodu mimo dom. Nebudete potrebovať nič v dome odvodňovať. To je najefektívnejšie riešenie. Treba to však správne urobiť- odovdňovacími štrbinovými podzemnými žľabmi na to určenými. Alebo to ide aj hrubým kamenivom, ale nesmie sa zasypať zeminou, treba separačnú geotextíliu, aby nedošlo k upchatiu drenáže.Odpoveď na príspevok od zahradam:
Dobrý deň, hľadám radu/odborníka pre nasledovný … @zahradam teraz som si uvedomil, že sa jedná o podzemnjú pivnicu, takže môj predošlý príspevok bude nerealizovateľný. Takú hlbokú ryhu nikto kopať nebude. Ospravedlňujem sa za jalový príspevok..Odpoveď na príspevok od zicher:
@zahradam teraz som si uvedomil, že sa jedná o po… @zicher postup bol správny, píše, že vooda steká z polí za domom. Aj tam treba urobiť odvodňovaciu ryhu naprieč pozemkom, aby voda nenarážala na budovu. Ale je tam viac možností.Odpoveď na príspevok od mgx:
@zahradam toto nie je tema na laicke internetove … @mgx Fotky pridám rád. Áno, chápem že z popisu a fotiek nebudem vedieť nájsť jednoduché riešenie. Už som tu mal viacero ľudí od fachu (sanácia vlhkých stavieb, odvodňovanie a podobne) a aj keď mi povedali že základy vyzerajú dobre, nepodarilo sa mi s ich pomocou nájsť nejaké rozumné riešnie. Fotky: Nivelačka a stará zasypaná nádrž začali pukať tam kde sa dostala voda, začala cez ne pretekať voda a hromadiť sa v pivnici. Keď začala stúpať, bol som nútený vykopať drenážne jarky do jamy s čerpadlom, kam voda začala odtekať a kde ju následne čerpadlo dostalo mimo dom. Typ fólie bohužiaľ nepoznám. Včerajšie dažde cez noc nespôsobili v pivnici nič, bola relatívne suchá. Dnes, po tom čo začala stekať povrchová voda z polí za domom sa začala plniť vodou. Do diery s čerpadlom prúti neustále "vodopád" a čerpadlo je v neustálej permanencí. Na poslednej fotke je vidno neustály prúd vody.