Podmáčané základy a voda v pivnici

Dobrý deň, prosím o radu a INFO. Majiteľka susednej nehnutelnosti sa rozhodla predať ju. Mali sme záujem, tak sme sa vo februári išli pozreť - Pri prezentácii sa pochválila, že ušetria na vývoze žumpy, pretože si vo dvore vybudovali trativod, ale vraj sa nemusíme obávať, pretože tam ide iba voda z umývačky, pračky a sprchy. Som presvedčená, že našim základom to neprospieva - Nielen že sú stále vlhké, ale začínajú sa drobiť. Vydlabala som v pivnici cestičky na odtok vody od susedovej steny do centrálnej jamy a chcela som tú vodu od tiaľ čerpať ponorným čerpadlom - ale voda vyhlbenými kanálikmi k jame často ani nedotečie Naša dedina má pieskové podložie - pár rokov nám padla kostolná veža, vzdialená asi 120 -150 m od našj nehnutelnosti a začiatkom tohoto roka padol murovaný plot susedom v záhrade - asi 60 m od nás. Ovávam sa, že ked sa susedia odsťahyjú, môžu dôjsť medzi nami a novými majiteľmi k problémom, ktoré oni priamo nezapríčinili. Poradíte mi ako zistiť, či dôvod vody v pivnici je trativod smerovaný k našim základom a aj ihličnatý strom zasadený pri našej stene? Ako postupovať :-)
Odpovedať
taketo pokusy sa robia s pouzitim potravinarskych farieb, zafarbi sa voda v potencionalnom zdroji a sleduje sa ci sa objavi, ale teda dalsie podrobnosti neviem
Odpovedať
@zita19 dakujem, každé info je dobré / niekde začať musím
Odpovedať
Profilova fotka
@mrackova200 Podľa fotiek to vypadá,že ten základový betón bol robený z "chudobného betónu". To už neovplyvníte.....strom je skôr výhoda,lebo práve odčerpáva vodu na svoj život.Na vašom mieste by som nasledujúci rok odkopal z tej strany základy a šupol tam minimálne nopovú fóliu až do hĺbky podlahy sklepa.
Odpovedať
@mrackova200 "...sa pochválila, že ušetria na vývoze žumpy, pretože si vo dvore vybudovali trativod, ale vraj sa nemusíme obávať, pretože tam ide iba voda z umývačky, pračky a sprchy." Ty kokso, toto je väčší problém, než len tá premočená pivnica. Veď oni systematicky dhodobo zamorujú podložie saponátmi. Možno tie splašky z WC by boli menej škodlivé voči prírode, ako tá práčka a umývačka. Ale primárne ten trativod nie je dôvodom vhlnutia vašej pivnice. Dôvodom vlhnutia je nedostatočná izolácia základov. Keby boli základy dobre izolované, tak za múrmi kľudne môže byť aj potok, stena by nemala premoknúť. A teraz vám premokne, aj keby nevypúšťali tú vodu. To, že tam vypúšťajú vodu, len zhoršuje vašu situáciu. Ale ak s tým prestanú, vaše problémy nepominú. zmrzlina dobre naznačil, že treba odkopať celé základy z ich strany a izolovať ich. Len neviem, či nopová fólia je tá pravá. Nopová fólia nie je hydroizolácia. Je veľa spôsobov, ako to dodatočne izolovať. Okrem toho by bolo dobré urobiť na spodku aj drenáž, ktorá by odviedla vodu od základov niekam ďalej. Ak niekto kúpi ten dom, je predpoklad, že ho bude chcieť prerobiť či dôkladne rekonštruovať. A pri rekonštrukcii bude potrebovať stav. povolenie a v stav. povolení mu nedovolia vypúšťať vodu do trativodu. Ak máte kanalizáciu, tak sa bude musieť napojiť na verejnú kanalizáciu, ak nie, tak bude musieť kolaudovať dom aj so žumpou alebo čističkou. Verím, že nový majiteľ bude natoľko inteligentný, že si nebude do svojej spodnej vody vypúšťať saponáty z domácnosti.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?