Vlhkosť

Viem že o vlhkosti je tu snáď 1000 diskusii a postupne si ich čítam, ale predsa by som potreboval nasmerovať. Mám problém s plesňami, tá vlhkosť by mi až tak nevadila, ale viem že plesne sa tvoria tam kde je vlhkosť, takže idem riešiť tú. Viem že je to dlhé, ale rozdelil som to do bodov tak stačí si prečítať podnadpis a s ktorým máte skúsenosti na ten mi prosím napíšte čo a ako. **Opis domu** Skúsim opísať dom. Je to stará stavba možno 50roky presne neviem, vonkajšie steny sú tehlové aj niektoré vnútorné, niektoré vnútorné sú hlinené. V troch izbách boli drevené podlahy na hline čiže tam nebol betón, v ostatných častiach bol betón. To sa pred 20rokmy vylialo a dala plávajúca podlaha. Neviem ako sa to vtedy odizolovalo. Tak isto neviem v akom stave je hydroizolácia vonkajších stien a základov, ale skoro okolo celého domu je masívny betónový chodník ktorý len tak neodstránim. Jedna hlinená stena bola pred 7 rokmi podrezávaná kôli vlhkosti, ale pred rokom začala znova vlhnúť. Na niektorých miestach je to teraz tak vážne že plávajúca podlaha je napučaná a niekde úplne rozmočená. Pozeral som že je mnoho metód na odstránenie vlhkosti (už to študujem po večeroch dva týždne), a zatiaľ som rozhodnutý pre chemickú injektáž. Ako som písal okolo domu je masívny betón a podľa toho čo som si načítal som usúdil že vlhkosť si steny ťahajú aj z betónu pod podlahou. **Chemická injektáž** Lenže aj na tú injektáž je mnoho produktov a chcel by som sa poradiť ktorý máte overený a či je medzi nimi nejaký praktický rozdiel alebo je to len iná značka a marketing. Našiel som tieto dva https://www.aquastop.sk/produkt/injek... https://www.montana.sk/sika-sikamur-i... alebo navrhnite aj iný, alebo kludne iné riešenie keď nemáte s týmto spôsobom dobré skúsenosti. **Zničenie plesní** Zo všetkého ako prvé by som použil https://www.farlesk.sk/c/plesne-vlhko... aby som tú omietku neoškraboval s tou plesňou pretože by sa mohla ďalej šíriť. Je to dobrý nápad máte s tým produktom skúsenosť? **Malovanie** Ďalšie kroky sú mi zatiaľ nejasné a rozhodujem sa a pozerám všetky možnosti. Ale nakoniec som sa rozhodol vymaľovať vápnom, videl som že sú aj špeciálne farby proti plesniam, potom špeciálne nátery aby ta stena odvádzala vlhkosť, ale ceny boli dosť vysoké a našiel som že vápno je lacné a dobre prepúšťa vlhkosť a aj zabraňuje vzniku plesní. Už viem že potrebujem hasené, ale aj hasených vápien som našiel veľa a niesom si úplne istý. Napríklad tu píšu že je na natieranie https://www.obi.sk/cementy-a-vapna/ce... tak tam je to jasné, lenže toto je o dosť lacnejšie https://www.hornbach.sk/p/vapenny-hyd... ale neviem či je vhodné na natieranie, či sa tam ešte niečo pridáva alebo tak. Ak ste sa dočítali až sem tak ďakujem a za radu ďakujem druhý krát.
Odpovedať
@sperhak Podľa popisu mi vychádza jediný najistejší spôsob odstránenia vlhkosti - celé to zbúrať a postaviť nový dom. Lebo: - hlinená stena, znovu vlhne - drevená podlaha na hline - rozmočená plávajúca podlaha - základy - nevieme, či vôbec sú, neznámy stav Tiež nevieme, v akom stave je zvyšok domu - strop, krov, strecha, Chodníky - neexistuje betón, ktorý by poriadna zbíjačka nerozbila. Ak je ale zvyšok domu v dobrom stave, a nechceš tak radikálne, tak ja by som celý dom nechal podrezať, vložil hydroizoláciu. Vnútri by som hlinu vyhodil, urobil betónovú platňu, na ňu izoláciu spojenú s tou izoláciou pod podrezanou stenou, tepelnú izoláciu, poter a potom podlahovú krytinu. Ak sa to riadne spraví, plesne riešiť netreba. Jedine, že by dom nebol ani zateplený a plesne by sa tvorili v horných rohoch stien. Potom prichádza do úvahy zase len prvá varianta.
Odpovedať
@chrobak7 Tak s tým zbúraním buďme realisti zase 😄 Krov je starý, ale v dobrom stave strecha pomerne nová plechová, zo strechy nezateká. Strop sú drevené trámy prekladané latamy a zasypané to je asi nejakou zmesou hliny. Ale pred 10 rokmy sa znižovali takým štýlom že sa tam dala sklenená vata a sadrokartón, je to tak v 3 izbách, v jednej izbe ostal pôvodný drevenný a na chodbe a v kúpelke bol strop betónový, ale aj tam sa znižoval za pomoci vaty a sadrokartónu. Zateplené sú dve steny, zvyšok nieje. Áno plesne sa tvoria aj v horných rohoch, ale je to malé tak 5x5x5 cm by som povedal. S tou hlinenou podlahou si to pochopil zle, tak to bolo predtým, ale už sa to prerobilo na betónovú platnu, len si myslím že nie dobre, neviem či použili izoláciu a podobne veci. S podrezávaním nemám dobré skúsenosti skrz tú hlinenú stenu ako som písal. Bola podrezaná a začala znova vlhnúť. Paradoxne na nej sa plesne netvoria.
Odpovedať
@sperhak pri starych domoch plesne vznikaju este takto: Dom ma predpokladam hrube mury. Ci su zateplene alebo nie je (v tomto pripade skoro jedno). Tahaju chlad odspodu. V lete je to prijemne, lebo mas vnutri chladok, lenze ten vznika tak, ze mury a podlaha ochladzuju vzduch (a vznika na nich kondenz-vlhkost aj v lete). To iste sa deje aj v zime. Kuris kuris ale mury su stale chladne; teply vzduch sa zraza na studenych muroch, v rohoch mas plesne. Zazil som to uz v 2 domoch. Zo vsetkeho najviac mi pomohlo 1 zburat, z druheho ist do p*ce a postavit si novy 😄 Inak vapno trosku pomohlo v spajzi kde to strasne plesnelo.
Odpovedať
@igor256 vtedy treba odkopat dom a zaizolovat pod urovnou zeme. Hrube mury sa potom tiez daju naakumulovat teplom, hlavne ak je podlahovka - vyhriaty poter, ktory sa v kritickom mieste dotyka muru
Odpovedať
Nebolo by lacnejšie namontovať rekuperáciu?
Odpovedať
@igor256 Áno vo všetkom máľ pravdu a súhlasím s tebou, aj u mňa to je tak, až nato riešenie to si nemôžem dovoliť @Jumt Rekuperáciu určite montovať budem pretože som alergik a stále vetranie mi nerobí dobre. Ale nestačí to, mal som otvorené okná týžden vkuse a vlhkosť klesla zo 75% na 50%, lenže ak sa zavreli tak to za deň bolo naspäť na 70% @haciendman Máš na mysli zvyslú hydroizoláciu zvonku? Nad tým som rozmýšlal, lenže ono to bude tahať vlhkosť aj z vnútra ak spravili zle to vylievanie podláh. Určite sa to asi zredukuje, ale nechce sa mi obkopávať celý dom, ked nemám zaručený výsledok. Keby mi niekto povedal ano toto bude stačiť a pomôže to tak idem dotoho.
Odpovedať
@sperhak zvislu hydroizolaciu kvoli zemnej vlhkosti a tepelnu izolaciu kvoli kondenzu sposobenemu studenymi murmi. Pricin moze byt viac, takto naslepo mozeme len hadat. Injektaz kremom je ale fajn zaciatok, vies si to spravit svojpomocne za par vikendov a relativne lacno. Obvodove mury vies injektovat aj zvonku, takze vnutri si nenarobis bordel. Skusenost s tym nemam, ale uvazujem nad tym tiez preventivne, kedze mam stary dom v rekonstrukcii a neviem ako je na tom hydroizolacia
Odpovedať
@haciendman Áno preto sa najviac prikláňam k tej injektáži, že je to pomerne lacné a vedel by som si to spraviť sám. No ja som pozeral ako sa robí hydroizolácia a najviac som to pochopil z tochto videa https://www.youtube.com/watch?v=py5xn... ale myslel som si že to zateplenie bude zbytočné, že nemám novostavbu ani podpivničený dom. Ale píšeš že to pomáha aj na chladné múry, tak ak by som sa do toho pustil môžem to robiť presne podľa toho videa je to dobrý návod?
Odpovedať
Profilova fotka
@sperhak za mna poviem, ze horeuvedene video je na hydroizolaciu starej stavby nepouzitelne. Dajte si urobit projekt a zaplatte si miestnu obhliadku stavebnym inzinierom a "studium" hydroizolacii nechajte na cloveka s uplnym stavebnym vzdelanim, jednak usetrite a vyhnete sa slepym/zlym cestam a postupom. Vec sa da urobit aj DIY, ale rozhodne pod vedenim niekoho, kto s tym ma nielen teoreticke, ale aj prakticke skusenosti. Rozhodne by som nesetril na projekte, miestnej obhliadke a konzultaciach ludi so skusenostami.
Odpovedať
Tak som si to študoval kalkuloval a injektáž by vyšla pomerne draho a čítal som že to nieje 100% účinné ale len tak na 70% Rozhodol som sa preto pre podrezanie stien. Chcem sa však poradiť či bude stačiť podrezať jednu stenu, aby nevlhla a nerobili sa na nej plesne, ale by tým vznikol nový problém žeby zase začali viac vlhnúť podlahy kedže by sa z betónu tá voda neodvádzala cez stenu. Takže podme na 1 izbu. Takže máme štyri steny 3 vlhnú. Jedna je vnútorná tehlová, tá nevlhne tú by som nechal tak, Jedna je spoločná so susedom tá vlhne, ale tým pádom ju nemôžem podrezať, jedna je hlinená vnútorná a vedie v nej potrubie neznámou trasou, otázka či by som ho našiel, a neviem či sa môže hlinená stena podrezávať. A posledná je vonkajšia tehlová. Takže by som chcel len podrezať vonkajšiu stenu, a ak sa po dohode so susedom podarí tak tú od suseda zainjektovať. Potom ešte otázka čo s hlinenou. Ale k podrezaniu. Tu je náčrt ako to teraz vyzerá a ako to chcem spraviť. Druhý náčrt je ako by to asi malo byť správne a komplexne spravené, ale tam zase nastáva finančná otázka a fakt že jednu stenu nemôžem podrezať lebo je spoločná so susedom a dalšia je hlinená a vedie v nej potrubie, ale neviem presne v ktorom mieste. Takže stačilo by podla vás také polovičné riešenie? 1 stenu podrezať, 1stenu zainjektovať a 2 steny nechať tak? Alebo by sa to malo nejako to ešte neviem ako nakomplet aj s podlahou? Vonkajšiu izoláciu ako na tom videu čo som posielal vyššie som zatial zavrhol, lebo logicky mi vychádza že by to nepomohlo kedže vlhkosť by to ťahalo z vnútra.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?