Vlhkosť domu a plesne v ňom, ako sa toho zbaviť?

Profilova fotka
Tehlový dom. Kedysi plne obývaný, v kuchyni sporák na drevo, kurilo sa v zime v ňom stále a kúrenie na poschodí (detské izby) = nepamätám sa, že by boli niekde plesne. Dnes v kuchyni už len radiátor, ktorý nikdy nie je horúci len letný a na poschodí sa nikto nezdržiava (načo kúriť) = začali sa objavovať plesne. Najhoršie je to v danej kuchyni, kde som pri upratovaní linky našla plesne na všetkom, čo sa dlhodobo nepoužíva 😫 (hrnce, varechy,...) Máme aj odvlhčovač ale mám dojem, že to vôbec nepomáha. Chrumkavé krehké vianočné oblátky sa zmenili na "papier" v priebehu noci. Existuje niečo čo zničí plesne, spóry? Nejaký filter alebo niečo? Je niekto, kto dal odvlhčiť dom (cca 50 ročný, čiastočne podpivničený, cca 8x12m +- prístavba5x3kuchyňa) podrezaním alebo injektážou, koľko ho to vyšlo. Foto je na predstavu o aký dom sa jedná.
Odpovedať
@len_majcova_babika mare tam aspon primitivny merac vlhkosti? Kolko % tam je? Čo za odvlhčovač máte? (Ceresit pohlcovac vlhkosti zaň nepokladajte). Sú na dome nejaké defekty na murive, základoch, že ich chcete injektovať, podrezávať? To vyzera na vysokú vnútornú vlhkosť, kde pomôže len zvýšiť teplotu a vetrať.
Odpovedať
@pistikus Presne tak, plus tam vidím obyčajné biele plastové okná a nacapenú polystyrénvú fasádu. Nevieme nič o relatívnej vlhkosti v dome, ani o kvalite izolácie spodnej stavby. Tými oknami a fasádou dom nedýcha ako kedysi + keď sa v ňom nekúri a nevetrá, je jasné že celý splesnivel
Odpovedať
Tento problém treba riešiť komplexne a to stojí peniaze a čas. Alebo môžeš ísť systémom pokus - omyl, čo v konečnom dôsledku bude stáť ešte viac. Na to aby sa začali tvoriť plesne, potrebuješ vysokú relatívnu vlhkosť vzduchu a nízku povrchovú teplotu. Takže do každej izby daj aspoň na hodinu vlhkomer a zapíš si údaje o teplote v miestnosti a vlhkosti vzduchu. Ideálne riešenie by bolo spraviť thermovíziu celej stavby aby si odhalil tepelné mosty konštrukcie a potom ich dodatočne izoloval. Zároveň potrebuješ odhaliť zdroj vlhkosti. Môže to byť nedostatočné vetranie, môžu to byť zle izolované základy, ktoré prenášajú vhlkosť do muriva. Ale kým neprídeš na príčinu, tak budeš len plytvať časom a peniazmi.
Odpovedať
Inak paradoxne je, že v prvom príspevku napíšeš príčinu a dôsledok (Dnes v kuchyni už len radiátor, ktorý nikdy nie je horúci len letný a na poschodí sa nikto nezdržiava (načo kúriť) = začali sa objavovať plesne) a potom sa na konci pýtaš na podrezanie a injektáž... Rozum mi nad tým zastáva, fakt
Odpovedať
@len_majcova_babika skús najprv popísať lepšie aktuálny stav. Vykuruje sa len kuchyňa ktorá je v prístavbe domu, či ešte niečo viac? Predpokladám že v kuchyni sa varí a aj sa používa ako denná miestnosť. Aj sa vetrá kuchyňa? Akým spôsobom a ako často? Čo kúpeľňa? Vetrá sa po sprche, či všetka vlhkosť ostáva v dome? A spálňa? Koľkí ľudia tam aktuálne žijú? Možno stačí zmeniť spôsob užívania nehnuteľnosti a nebudú potrebné zásahy do domu.
Odpovedať
Profilova fotka
@peter977 na to som sa pýtala, lebo babka hovorí, že v kuchyni nie sú dobré základy a tá splesnivela vtedy, keď predminulý rok často pršiavalo (nie je to len zimná záležitosť) a zvyšné izby vetráme tak často ako sa len dá a kúrime na 23 stupňov, ale v kuchyni je niekedy typujem len 15. Fakt, že hotový mraziak. Poschodie, kde sa nekúri je bezproblémové. Tam plesne nie sú. A v kuchyni je neraz vlhkosť 88, čo ukazuje na pohlcovači vlhkosti.
Odpovedať
@len_majcova_babika počas zimného obdobia musí byť vo všetkých izbách aspoň 21C a relatívna vlhkosť musí byť pod 50-55%. Inak budú plesne vznikať stále. Druhá vec je odstrániť vzlínavú vlhkosť od základov. Vzduch pri teplote 15C dokáže obsiahnúť 12,8g vody na m3. Ak máte relatívnu vlhkosť 88%, to znamená, že vzduch obsahuje 11,3g vody na m3. Ak by bol vzduch o teplote 21C nasýtený na maximum, dokázal by obsiahnúť až 18,32g vody na m3. Čím teplejší vzduch, tým viac vodnej pary dokáže na seba naviazať. Zároveň, čím vyššia teplota povrchu steny, tým nižšia šanca na zrážanie vzdušnej vlhkosti a tvorbu plesní. Pri teplote 15C a relatívnej vlhkosti 88% je rosný bod na úrovni 13,03C. To znamená, že všade kde je táto teplota rovná alebo nižšia 13,03C sa budú tvoriť plesne! Treba zvýšiť teplotu v miestnosti a častejšie nározovo vetrať. Kuchyňa, kúpeľňa a miestnosti kde sa spí obsahujú najviac vzdušnej vlhkosti, ktorú treba proste vyvetrať. Vzlínavú vlhkosť, teraz cez zimu nevyriešite. Môžete teraz maximálne dať spraviť thermovíziu stavby.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?