Ako prepojiť dom s vínnou pivnicou?

Potreboval by som poradit. Aky riesenie by ste navrhli, ak chcem postavit dom a taktiez mat na pozemku vinnu pivnicku. Cital som, ze ciastocne podpivnicovat dom nie je dobre riesenie, pretoze stavba moze casom padat a ked ho cely podpivnicime, tak sa naklady zvysia o 1/3 ceny. Tak sme premyslali, ze vinna pivnicka bude vedla pozemku a z vnutra domu bude viest podzemna chodba do tej pivnice. Nebude ta chodba robit v buducnosti problem, ked budem pod zakladovou doskou? Viete aj o inych rieseniach ako prepojit dom s vinnou pivnickou? Vopred dakujem!
Odpovedať
Mensia oprava: "Tak sme premyslali, ze vinna pivnicka bude vedla DOMU a z vnutra domu bude viest podzemna chodba do tej pivnice"
Odpovedať
Treba asi upraviť dimenzovanie a armovanie základovej dosky, ak chceš mať pod ňou chodbu. Úloha pre statika. Ak tá chodba (alebo priamo tá požadovaná vínna pivnička) povedie pod doskou symetricky - teda zhruba cez jej stred, nehrozi poškodenie vplyvom nerovnomerného sadania, ako keď sa podpivničí napríklad iba jedna polovica stavby. Samozrejme, záleží na akom podklade staviaš!
Odpovedať
co najkratsou cestou :-D
Odpovedať
@dusanta81 Dobrý den. Já bych místo podzemní chodby vybudoval produktovod, v tomto případě vínovod :-D :-D Bude to laciné, jednoduché, účelné a pohodlné, Když ho dáte do spádu, tak bude funkční i při výpadku energie. :-D :-D PS Co se týká energetické náročnosti, tak to nenaruší ani pasivní barák. S pozdravem Laďa
Odpovedať
Kto Vam povedal ze ak podpivnicite cely dom tak sa naklady zvysia o 1/3 ceny? Urcite nie u poschodoveho. Klasicka vinna pivnica ide z plnych tehal a klenbovych stropov a verte je to piplacka a nie lacna zalezitost. Ak mate peniaze navyse radsej ich utopte v niecom zmysluplnejsom...vlastne wellness v suterene.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
je pravda, že 1/3 cena domu to nie je, ale ja staviam dom o presných rozmeroch ako má aj môj sused a staviame obaja 9mx11m podkrovný... má len čiastočne podpivničený dom a po základovú dosku sa dostal na sumu 12 000 eur a ja som na slabých 6000 s tým, že máme styrodur pod základovou doskou, čo bolo približne 1000 eur a bez styroduru je to 7000 rozdiel, ktoré by sa dali zainvestovať do tej chodby...
Odpovedať
Profilova fotka
Ja by som to nekomplikovala. Vinna pivnicka mimo donu je fajn. To je vlastne ako altan v zemi ;). Ani ten nespajas s domom ;)
Odpovedať
@dusanta81 ja idem robiť z polovice podpivničený bungalov, statikova úloha bola nadimenzovať to tak aby to všetko držalo a aby nedošlo k nerovnomernému sadaniu. Takže ak urobíš IGP tak statik vie ako to dimenzovať na to aby to bolo aj o 20-30 rokov v poriadku. Takže smelo do toho. ;-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?