Vlhke rohy v pivnici - ako to riešiť

Zdravím, chcem Vás poprosiť o radu. Mam podzemnú pivnicu pod zahradným domčekom ( zahradny domcek nevytapaný). Stara kamenná pivnica, strop betón. Problém je, že v zimnom období sa značne rosí strop v rohoch,všetko mokré, kvapka voda. Pivnica ma iba prirodzene vetranie -cez dvere nasava, a cez okienka pri strope vetrá. Ako to vyriešiť ? robiť okienka na druhej strane , alebo nejaký vetrací otvor nepripada v uvahu. Ako dostať ten vzduch do rohoch ? Rura, riadene vetranie ? Mate nejaký konkrétny nápad alebo skusenosť ?
Odpovedať
Ak nemožno spraviť ďalšie okno ostáva iba úvaha nad ventilátorom.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od janek_:

Zdravím, chcem Vás poprosiť o radu. Mam podzemnú…
@janek_ Pokiaľ sa Ti vyslovene netvoria na zemi mláky, tak to vôbec nerieš. Pivnica na odloženie zeleniny, ovocia má byť vlhká, nie suchá. Tam uložené ovocie/zelenina vydrží oveľa dlhšie a vždy je ako čerstvé.
Odpovedať
Profilova fotka
u nasich mali nie len vlhke rohy, ale dokonca sa tvorili mlaky. najskor skusali odvlhcovace, ale nakoniec museli zaizolovat aj strop a bolo po probleme. samozrejme nadalej v istom obdobi pustaju silne odvlhcovace, ale uz je to tak v norme.
Odpovedať
Ak je moznost, ze by sa tam dal dat aspon ten ventilator, ktory by fukal vzduch do rohov, to by tiez mohlo pomoct, hlavne ked je zima.
Odpovedať

Zdravím, chcem Vás poprosiť o radu. Mam podzemnú…
@janek_ vetranie nepmoze. vlhkost je sposobena prave prisunom tepleho vzduchu, v chladnej pivnici sa vzduch ochladi relativna vlhkost tym podstatne stupne a voda zacne kondenzovat na chladnejsich povrchoch. Riesenie je nenasiakava tepelna izolacia v kombinacii s odvlhcovacom. Alebo zvysenie teploty vnutri miestnosti a obvodovych stien na priblizne rovnaku ako vonkajsi vzduch.
Odpovedať
treba zabezpecit lepsie prudenie vzduchu, ale to bez okienok na druhej strane asi nepojde. pripadne mozno lokalna rekuperacia na regulaciu vlhkosti by vedela pomoct alebo odvlhcovac, pripadne izolacia stropu...
Odpovedať
Ješšiiišmááária.... Rekuperácia.... odvlčovač,.... regulátor vlhkosti,... do pivnice pod zahradným domčekom. Čistá psychiatria.
Odpovedať
Profilova fotka
Ako nasava cez dvere?? To ich mas otvorene? Aby vetranie fungovalo priemery vtupu a vysfupu by mali byt priblizne totozne.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od wolodymyr:

Ako nasava cez dvere?? To ich mas otvorene? Aby v…
@wolodymyr nie, len nie su utesnené. Takže cez ne prefukuje.
Odpovedať
Moja obava je hlavne v tom, že je to stavba zo 60 rokov, neviem aka je výstuž toho betónu, a či ta vlhkosť neurychlí koróziu. Ak by som potiahol ruru od dvier do vrchu roha, nepomohlo by to ?
Odpovedať

Moja obava je hlavne v tom, že je to stavba zo 60…
@janek_ Keď tak teraz čítam tie príspevky, asi by si mal k tomu zavolať statika a projektanta. Bez statického posudku a vypracovaného projektu radšej nerob nič !
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od petersd:

Ješšiiišmááária.... Rekuperácia.... odvlčovač,...…
@petersd 🤣vyborna rada na jeho problem🤣
Odpovedať

Ako nasava cez dvere?? To ich mas otvorene? Aby v…
@wolodymyr Viete mi napísať viac? Pomohlo by spraviť vetrák vo dverách? Dvere su uzavreté. Su to jednoduche dvere z dosák. Okienka su rozmerovo 20x20. V pivnici je velmi vlhko, zacina sa tvoriť plesen.
Odpovedať
Profilova fotka

@wolodymyr Viete mi napísať viac? Pomohlo by spr…
@janek_ skoc do hobymarketu a kup okruhlu vetraciu mriezku dva kisy ... vyrez dieru a daj z kazdej strany mriezku. Inak zvnutra ani nemusis pokial ti estetika nevadi no ja som aj trocha estet
Odpovedať

@janek_ skoc do hobymarketu a kup okruhlu vetraci…
@wolodymyr vdaka, uz som tam navrtal diery, mriezku dam cez tyzden. Ale predpokladam, ze s vlhkostou v rohoch to neponoze . Pomohla by nejaka rura od dvier?
Odpovedať
Profilova fotka

@wolodymyr vdaka, uz som tam navrtal diery, mriez…
@janek_ isto ano ... cirkulacia vzduchu je dolezita
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?