Vápennopieskové tehly na stavbu pivnice

Profilova fotka
Ahojte kto pouzil VPC tehly na stavbu pivnice a ako ste previedli hydroizolaciu.Mam uz na to nieco vymyslene ale nie som si este isty tymto rozhodnutim.Dakujem za odpovede :)
Odpovedať
Profilova fotka
@jozko07 je to murovací materiál, nie je určenýdo mokrého prostredia, ale pokiaľ nezmrzne, nepoškodí sa. Izoláciu robte nie vymyslenú, ale osvedčenú, prakticky sa nedá opraviť.
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 Viem ze je to murovaci material mame doma z VPC plot uz asi 40 rokov nan prsi,svieti slnko,mrzne a nie je na nom badat ziadne poskodenie.Zmrznut by v zemi nemal a od vody bude chraneny hydroizolaciou.Vymyslenou som som chcel povedat izolaciu od konkretneho vyrobcu.Ale dakujem za nazor kiez by ich bolo viac pomohlo by mi to v rozhodovani:)
Odpovedať
@jozko07 ako chceš murovanou stenou zachytiť vodorovne sily zeminy? Bavíme sa o podzemnej konštrukcii, však?
Odpovedať
Profilova fotka
Tlak zeminy by mal tlacit o tehly a tie o 15cm zelezobetonovu dosku vyliatu zvnutra pivnice a priecku z vpc ktora by isla presne cez polku pivnice cca4m vaha vpc tiez nie je zanedbatelna plus v pripade potreby je mozne vyuzit instalacne kanaly vpc na vytiahnutie roxorov z deky.Kazdopadne tieto veci by uz riesil statik.
Odpovedať
Profilova fotka
Pred 17 rokmi som staval dom. Pod jednu polovicu 2-garáže som umiestnil 6 x 3 m pivnicu a pod druhú 6 x 3 m žumpu. Stavebného dozora mi robil chlapík, ktorý predtým 30 rokov pracoval pri výrobe nepresiakavých žúmp a poľnohospodárskych jám pre poľnohospodárstvo. Povedal mi: na projekt sa vykašleme. Urobíme to zo 400-ky betónu, ktorý budeme vibrovať. Tak to stroj vykopal, chlapi urobili armovanie, zadebnilo sa to a prišiel domiešavač s tou "štyristovkou". A vibrovalo sa - palicami, tyčami, doskami... DODNES mi do pivnice neprenikla kvapka vody - ani s zvonku ani so susediacej žumpy. Ak chceš, dám Ti naňho kontakt. Má už vyše 70, ale ešte stále dozoruje... Určite Ti poradí.
Odpovedať
@leonardom sorry, ale v čom tkvie to majstrovstvo? Veď keď neboli kedysi tak rozšírené prísady do betónov, tak to tak spraví každý inžinier, v podstate aj dnes, len na to použije certifikovanú receptúru.
Odpovedať
Profilova fotka
@leonardom @slavoslav Takyto system bielu vanu mam navrhnutu v projekte ale pre narocnost na armovanie debnenie a financie som zacal rozmyslat nad touto variantou.
Odpovedať
Profilova fotka
Áno, možno, že to je investične náročnejšie... Ale u mňa to bolo tak, že som nevedel, kam umiestniť žumpu. Mali sme postaviť 2-garáž - a ako jediné miesto pre žumpu sa ukazovalo, že v tej garáži vyhĺbime jamu, do ktorej zakopeme žumpu. A tak nás nejako napadlo, že ak premeníme základy garáže (bola v svahu) na monolitickú vaňu, máme žumpu, ktorú keď ešte predelíme, tak máme aj pivnicu. A určite som aj niečo ušetril - keďže som nemusel potom riešiť hydroizoláciu a dokonca ešte aj prímurovku, ako požadoval projekt. :-o
Odpovedať
@jozko07 @leonardom , káždé aj to najdrahšie riešenie má svoje opodstatnenie ak sa použije v správnej situácii. Horšie však je že sa drahé riešenia aj tam kde existujú lacné alternatívy :-) Všetko treba posudzovať komplexne.
Odpovedať
Profilova fotka
@slavoslav A u mna je situacia aka mam pouzit drahsie riesenie alebo ist do toho vpc ktore tiez zrovna lacne nie je.A co hovorite na to co navrhujem bude to staticky fungovat? :-p
Odpovedať
@jozko07 či to bude staticky fungovať je otázka na statika. Aj keď by som posúdenie zvládol sám aj ja to vždy riešim so statikom (praví to rýchlejšie a je v tomto smere skúsenejší). VPC ako taký nepoznám, (teda viem kde a načo by som ho použil, ale pod zem určite nie) z hľadiska prípadného styku s vodou. Ja vždy dávam do zeme betón. Ak sa chcem vyhnúť debneniu tak použijem DT čka, ale aký dôvod by ma prinútil murovať z tvárnic pod zemou, fakt neviem. A liať betón do tých malých dierok, keby som chcel dvojvrstvovú výstuž, má to cenu?
Odpovedať
Profilova fotka
Je tu par fotoblogov kde maju pivnicu pod zemou z napr tehly bez dodatocneho betonu a armovania.Tehla nasaje viac vody ako vpc je krehkejsia lahsia a skor sa poskodi.Takze uplne by som nezatracoval tento material na suteren.Skor sa mi zda po betone asi ako druhy najvhodnejsi =-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?