Tvárnice Hotblok 35

Profilova fotka
...máte niekto skúsenosť s týmito pasívnymi tvárnicami?
Odpovedať
Sú dosť drahé. Na jednotku R je porovnateľná s podobnými systémami ako je Velox, Heluz 2in1 ap. Okolo 11E/R. Deklarovaný R (5,2) nezabezpečuje pasívny štandard bez dodatočného zateplenia.
Odpovedať
Profilova fotka
@bluejoz praveze tam pisu ze netreba zateplovat tak sme sa toho chytili...cela stavba by tak bola rychlejsia
Odpovedať
Rozumiem čo chceš povedať, ale štandard pre pasívny dom hovorí o U=0,15. V prípade tejto tehly je to 0,19. Na dosiahnutie 0,15 treba dodatočných 6 cm EPS. Takže to nie je pasív ale NED. Nič viac, nič menej. K cene treba pripočítať dopravu z ČR.
Odpovedať
Profilova fotka
...jasne, necham si poradit, prave sa nam projektant kresli projekt, stavat zacneme az o rok, ale uz sa treba obzerat a priznam sa, ze v cislach co sa tyka NED alebo pasivnych sa nevyznam :-S ...mame kamion, takze ta doprava by sa este dala, ale ked hovoris ze Heluz Family, alebo teda Velox by boli lepsie, tak.... :-) Ty stavas takyto nejaky dom?... takisto by sme radi zainvestovali do tepelneho cerpadla na kurenie a ohrev uzitkovej vody
Odpovedať
No, keďže začnete až o rok tak je relatívne dosť času na začatie intenzívneho štúdia, inak budete ľahká korisť pre rôzne firmy s ich reklamnými trikmi a zdanlivo lákavými ponukami. Je tu veľa diskusii aj o pasívnych domoch. Už to, že chcete stavať pasívny dom a uvažujete o tepelnom čerpadle ako tepelnom zdroji svedčí o tom že o tom nemáte ani šajnu...Preto študovať atď...nech vás neošklbu. Čo sa týka materiálu na steny, nedávno som tu publikoval odkaz na tabuľku, kde sú uvedené rôzne druhy materiálov a ich cena m2 na jednotku R. Tu si môžete vybrať podľa ceny. Podľa môjho názoru, pokiaľ chcete stavať murovaný pasívny dom, tak čo najtenšie murivo-staticky vyhovujúce a na to čo najviac izolácie, aby výsledný tepelný odpor bol aspoň 7, čo je minimum. No a podobné vlastnosti musí mať strop, podlaha, ošetrenie tepelných mostov atď. Tu je ten link: https://docs.google.com/spreadsheet/c...
Odpovedať
Profilova fotka
@bluejoz prepac ale nerozumiem co si tym chcel povedat, ze ked chcu stavat pasivny dom a uvazuju o TC ako o tepelnom zdroji, tak to svedci, ze nemaju sajnu? Co je na tom uvazovani zle?
Odpovedať
Spotreba pasívneho domu na kúrenie by mala byť menej ako 15kWh/m2 za rok. Povedzme že dom o rozlohe 100m2 bude mať spotrebu 1500kWh za rok plus príprava teplej vody okolo 80 litrov na osobu na deň=pre 3 člennú rodinu asi 3600 kWh za rok. Spolu 5100 kWh za rok. Premenené na drobné, náklady na EE by boli pri dnešnej cene 0,15 E za kWh okolo 765 E ročne plus cena konštrukcie ele. kúrenia okolo 4000 E. V plyne by to bolo 255 E ročne(á 0,05E(kWh), plus cena prípojky a konštrukcie kúrenia okolo 9000, plus kotol okolo 1500. Tepelné čerpadlo o výkone 7,5 kW stojí okolo 5 000E, plus konštrukcia kúrenia okolo 9000. Na výrobu požadovaného objemu energie v TČ sa spotrebuje okolo 1/3 ele. energie, t.j. za 255 E ročne (á 0,15E/kWh) , teda rovnako ako plynu. Životnosť TČ je okolo 10 rokov, takže za 10 rokov vyrobí potrebných 51 000 kWh energie po 0,05E/kWh (porovnanie s plynom) =2550 E a spotrebuje za 2550E elektriny (0,15E/kWh). Rozdiel oproti elektrickému kúreniu by bol z hľadiska energetického nulový a líši sa len v cene konštrukcie kúrenia. V tomto prípade sa skôr amortizuje ako zaplatí vyrobenou energiou. Celkové náklady na elektrické kúrenie za 10 rokov--11650E Celkové náklady na plynové kúrenie za 10 rokov--13050E Celkové náklady na kúrenie pomocou TČ--za 10 rokov--16550E Takže v pasívnom dome vychádza najlepšie elektrické kúrenie, čo môžu potvrdiť tí ktorí tu majú pasívne domy a prispievajú tu.
Odpovedať
@bluejoz na stránke HOTBLOK udávajú U 0,15 , aj R viac ako 7,2...
Odpovedať
To by mala byť hrúbka 420mm. My sa bavíme o 350mm.
Odpovedať
aha , nevšimol som si , lebo 35 široké sa volajú u výrobcu iba GT blok , a GT Hotblok sú všetkytypy široké 42 cm. ak som to tam dobre čítal ..
Odpovedať
Profilova fotka
@bluejoz ...dakujem za rady, ale ako som uz pisala ja sa v tomto nevyznam a snazim sa ziskavat informacie. Vobec nechceme davat plyn, chceme len TC - ma ho kolega, jeho zivotnost nie je 10 rokov, ale 25 r. Cena investicie sa vrati cca za 10 rokov...., boli by sme radi, keby sme usetrili aspon nieco :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@slowhand hmm, tak tak...ved aj tie 42cm by mohli byt, nie?....ci uz to je vela na obvodove mury, tak aby sme nemuseli zvonka zateplovat?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@lenuska26 Ale ak postavíte dom pasívny alebo takmer pasívny, vôbec netreba investovať do TČ, postačí len 300 € do kúrenia. Nie je to lepšie? Pozerala som Váš domček v profile - z toho pasív nebude. Ak použijete pseudoizolačné tvárnice, tak MOŽNO z toho bude NED - závisí aj od skiel, podlahy a stropu. Západná orientácia ho predurčuje na možné problémy s prehrievaním. Už je to definitívny výber?
Odpovedať
@lenuska26 Dajte na rady blacksr, radí vám dobre. Ohľadom životnosti TČ a jeho návratnosti to vypadá tak, že vás už niekto spracováva...
Odpovedať
...ešte k tej životnosti. Možno trúbky 30 rokov, ale kompresor okolo 10 rokov.
Odpovedať
Presne, kompresor tých 10 rokov, pričom práve to je najdrahšia položka. Niektorí výrobcovia ponúkajú predĺženú záruku na kompresor, ale väčšinou za príplatok. Treba všetko riadne prepočítať, či sa to oplatí. Teda najprv stiahnuť tepelné straty domu na minimálnu možnú mieru v rámci možností a až potom vyberať zdroj kúrenia.
Odpovedať
Profilova fotka
K tym uckam pre PASIVNE DOMY by som chcel nieco. Pod tatrami sa treba drzat cca U<0,8 inde by som nesiel nad U=0,11 pretoze to niektory moc hranicne riesia. Rozmyslat s rezervou nikdy neuskodi. Moj dom ma U=0,064 muriva.
Odpovedať
@mio23: nepomýlil si sa tými Učkami. Tam ti ušla jedna 0 (0,08)?
Odpovedať
@lenuska26 Hrúbka steny 42 je fajn.. Videl som tie tvárnice aj na conecu , a nevyzerá to zle.., no keďže je to novinka , asi málokto s tým bude mať reálnu skúsenosť..Podľa projektu tam máte pomerne malý podiel plochy obvodových múrov , a pri stavbe naozaj odpadne jeden proces - samostatné zateplovanie a s tým spojené komplikácie.... a zimy tu dole tiež už nie sú to , čo bývali..
Odpovedať
Profilova fotka
@bluejoz jo. Malo byt U<0,08 cize odpor R muriva =12,5 :-p Dik
Odpovedať
Profilova fotka
@lenuska26 na pasivny dom R>9 aby si mala istotu. S R 5 neurobis ani NED si myslim. Ale bez aktivnej podpory kurenia. Ja neuvazujem nad ziadnym TC alebo neviem cim co mi nahradza izolaciu. Lebo oka niekto ma pasiv S tenkou izolaciou ale hlavne vdakam solarom a tepelnym cerpadlam. Ale niekto vdaka lacnej izolacii bez somarin.
Odpovedať
Profilova fotka
Lenuska a moznompocitaj takto. Urci si ze mur potrebujes mat s odporom 9. Vyselektuj si muriva a k tomu doplnaj izolacie aby mali spolunodpor 9 a secko sipekne rozclen ze ktore murivo ta kolko stoji s odporom 9 na 1m2. Napriklad moja kombinacia muriva s odporom 12,5 stoji 30 eur za 1 m2. Tolko stoji ytong s odporom 3. Aj tomsom dost ubral na tej cene podla ich cennika.
Odpovedať
Profilova fotka
https://docs.google.com/spreadsheet/l... Cize hotblok 35 s odporom 5 stoji za 1m2 cca 56 eur. Neoplati sa :)
Odpovedať
@mio23 Daj do pľacu, ak máš spočítané, koľko Teba vyšiel m2/R.
Odpovedať
@mio23 Sorry, nevšimol som si...
Odpovedať
Ale treba zvážiť aj , že izolácia je chránená vnútri bloku a bude mať dlhšiu životnosť, a ak to bude realizovať firma , je to omnoho jednoduchšie a tým pádom lacnejšie , riešenie stavebných detailov , napojení konštrukcií bude tiež jednoduchšie. Veď nechajte priestor aj novým technológiam a riešeniam. Cenu nech si zváži majiteľ a určite im v tom poradí aj ich projektant.
Odpovedať
@slowhand: čo tým chceš povedať, že iné typy izolácii sú vystavené poveternosti? Riešenie detailov je jednoduchšie s celoplošným zapletením. Posledná vec, z týchto tvárnic sa nedá postaviť pasívny dom bez dodatočného zateplenia, len NED. Ináč ten materiál nie je zlý. Keby bol lacnejší tak bez váhania. Ale je to podobná filozofia, ako rôzne thermobloky Heluz, Wiene... 2in1, Velox, Durisol atď. Podobná technológia, podobné vlastnosti podobné ceny. Trošku je na tom lepšie velox, kde sa dá modifikovať hrúbka EPS a tým pádom aj výsledný tepelný odpor. Nevýhodou veloxu je, že sa aj tak musí nahodiť krycia vrstva EPS, aby sa zakryli spony. Takže najjednoduchšie riešenie: tenký mur a hrubá izolácia.... Toť nevyhnutnosť pre budúcnosť...
Odpovedať
...zabudol som dodať, že aj najlacnejšie...
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr no co sa tyka domu tak hej, ine sa nam nepacia tak ako tento, samozrejme by bola lepsia juzna strana, ale tam je ulica :-(. Co sa tyka TČ este stale uvazujeme, zacneme stavat tak o rok, len sme poculi dobre referencie o kolegovcov, ze podstatne usetria na uctoch za kurenie a teplu vodu. Teraz sa dost vyrazne zvisila cena za plynovu pripojku + k tomu kotol, ale zasa kebyze mame kurit len plynom tak to asi nie, urcite by sme kupovali aj splynovaci kotol na drevo, pretoze cena plynu stale stupa. ...fu, o pseudoizolacnych tvarnicia som priznam sa ani nepocula, idem popozerat na googli...dakujem krasne
Odpovedať
Profilova fotka
@bluejoz mne to len spominali kolegovci ktori si to dali, viem o tom ze po 10 rokoch treba vymenit kompresor...este stale s tym TČ nie som stotoznena, tak zvazujeme co by tak asi bolo najlepsie a samozrejme za rozumnu cenu energii ked tam uz budeme byvat
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?