Puklina v zaklade- foto

Čo s takouto puklinou? Obkopavame 35 ročný dom kvoly HI a zatepleniu.Bola veľmi mokrá zemina tak sme začali kopať hlbšie,najprv sme mysleli ze sme narazili na prameň ale narazili sme na starú rúru,ktorá vedie zo studni pod základ do domu.Odpili sme,ale voda sa tam stále pomalí razí.Tak sme z toho jeleni,či to má niečo s rúrou popod dom alebo fakt prameň.Zaklad nieje veľmi hlboký,predpokladám prasklinu z mrazu.Len čo s ňou?
Odpovedať
Profilova fotka
@654852 opakovaná situácia, hydroizolácia základov je zbytočná práca. Zasypať, prasklina je z premočenej pôdy okolo potrubia, potrubie zlikvidovať.
Odpovedať
@jan45 len nám nejde do hlavy,že voda nejde z potrubia,keď sme ju odpilili kus vytieklo,teraz sa tam napĺňa po kusu a ani nevidno odkiaľ.A voda zo studni nedosahuje výšku toho potrubia.Dalsia vec potrubie ide blízko pod oporný stĺp balkóna,musíme ju akosi zlikvidovať zo studni a zaondit diery.Studna od domu je ani 2metre a deravá jak...poznáte čo je najlepšie na opravu studni,z vnútornej strany?
Odpovedať
Profilova fotka
@654852 v studni je len toľko vody ako je okolo nej, takže ju tesniť netreba, potrubie je deravé a buď berie z iného konca, alebo preteká z potrubia v budove (môže byť prepojené s vnútorným rozvodom). Rúry môžete vyplniť studničnou penou.
Odpovedať
@jan45 , dobry den... z viacero diskusii je zrejme, ze sa vyznate ohladom hydroizolacii a drenazi, preto by som sa chcel s Vami poradit... Minuly rok som robil rozsiahlu rekonstrukciu stareho 40r domu, kde som nadstavoval jedno poschodie a urobil aj pristavbu. Pocas rekonstrukcie sa po dazdoch ukazala voda na stenach v suterene. Po rozhovore so susedom som zistil, ze ma tiez velky problem s vodou v suterene po dazdi, nakolko je nad nami velka luka a poda je v celom okoli ilovita, ze voda z nej putuje popod nase domy a on ju uz roky odcerpava. Firma, ktora mi robila rekonstrukciu mi ponukla, ze mi okolo domu urobi drenaz okolo zakladov a vyvedie ju za dom, ze to pomoze. Pri obkopavani, ktore prebiehalo v suchom obdobi, narazili asi 10cm pod vyskou pivnicnej spodnej dosky aj na niejaku vodu v zemi, usudili, ze je to ta putujuca dazdova voda a zrealizovali v tej vyske tu drenaz. Pivnica je odvtedy sucha, ale... Drenaz vsak ukoncili rovno za domom v jame, kde sa voda akurat hromadila, cize nakoniec ani nemala kam odist a tak sa len pri zaklade nazbierala. V tomto stave to bolo niekolko mesiacov. Teraz po zime som prisiel k domu a vsimol som si presne take zvisle vlasocnicove praskliny ako v tomto prispevku asi na 7 miestach po celom obvode domu, ktore koncia v platni prveho podlazia. navyse mi v pivnici vypraskala podlaha presne smerom k trhlinkam. Okamzite som odviedol vodu az na koniec pozemku do velkej zbernej jamy, kde hned ako to bude mozne osadim 12m3 zbernu nadrz s precerpavanim. Z drenazi mi nasledne vytieklo asi 2 m3 vody a kazdy den este nieco pribudne... Prizvany statik usudil, ze stavba si sada, len nevedel ci nadstavbou, ci podmocenim a osadili sme sadrove terce, ktore zatial po dvoch tyzdnoch nepraskli. Hydrogeologicka sa vyjadrila, ze je tu ilovite podlozie az do velkych hlbok, ale ze sa v urcitych vrstvach v nom mozu nachadzat tie trasy z ineho podlozia pre dazdovu vodu. Usudzujem podla vasich predoslych prispevkov, ze sa mi vdaka dobrej rady "majstrov", asi akurat podarilo podmocit zaklady a v kombinacii s ilom to je problem. Otazne je, co teraz robit. Mam tu drenaz vykopat a volit radsej vlhku pivnicu a dufat, ze mi nevyrazi zo spodu do pivnice, alebo ked uz drenaz vodu odvadza, ci ju ponechat. Podinjektovat dom zivicou alebo si dom teraz dosadne a bude to v poriadku? A ako dlho teraz moze dom sadat? Velmi Vam budem vdacny za fundovanu odpoved lebo vsetci prizvaní odborníci mi zatial nedali absolutne ziadne odpovede, nieto este riesenie.
Odpovedať
Profilova fotka
@martinko78 Nepíšete kde to je, takže môžem odpovedať len všeobecne. Drenáž nemusela byť na škodu, len bola nesprávne urobená, následky nemám ako zhodnotiť na diaľku. Aj odčerpávanie vody môže byť škodlivé, pôda nasiakla v hľbke, kde pred obkopaním jej bolo menej. Ak budete rýchlo odčerpávať a nezabezpečíte trvalé zníženie hladiny ale cyklické zmeny, bude sa proces zmáčania podložia opakovať a stav sa môže zhoršiť. Sledovanie terčíkmi je dobrý postup, návrat k stabilizovanému stavu je dlhodobý proces.
Odpovedať
@jan45, dakujem za promptnu odpoved, napisem Vám súkromnú správu.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?