Pivnica - áno či nie? Poradíte mi?

Ahojte, prosíme o radu.. Máme stavebné povolenie, momentálne sme v štádiu hľadania vhodnej stavebnej firmy na hrubu stavbu. Máme v pláne pivnicu pod garážou, no jeden známy, ktorý má stavebnú firmu nás od nej odhovára - vraj je to len zbytočne drahý sklad, ktorý nás bude lákať zhromažďovať v nej veci. Tak sme premyslali.. Podotýkam, že v projekte máme garáž, hneď vedľa nej dielňu a vedľa kuchyne špajzu, na pranie technicku miestnost na prizemi, takze skladovacich priestorov dost. Čo sa týka uskladnenia zeleniny, vzhľadom na veľkosť našej plánovanej záhrady ju budeme stačiť spotrebovať. Tiež vzhľadom k tomu, že sme v radovej zástavbe a pri stavbe pivnice by sme podkopavali susedove zaklady, je v projekte navrhnuta 40 cm zakladova doska a zelezobetonovy monolit..Takze aj cena vyssia. Starsia generacia - vsetci pivnicu ano, no tiez ju vsetci maju iba na zavaraniny a chladenie alkoholu :), ako vinnu pivnicu tiez nie, cez leto na to sluzi vecer terasa a v zime by tam bolo aj tak chladno,... Proste zda sa nam, ze by sme ju naplno nevyuzili a nechceme v dome nieco, co nema na 100% využitie.. Poradíte? Za a proti z vlastnej skusenosti?
Odpovedať
Sám si odpovedal , viac negatív ako pozitív, ak ju nechceš ti tak ju nerob . Ja ak by som mal prachy tak ju spravím , ale nemám ...
Odpovedať
Za mňa áno... U našich je len taká malá 2x2, ale využívaná je už 27 rokov bez prestávky. Ja mám tiež zhruba takú, tiež využitú na zeleninu, jabĺčka zo záhradky. Na chalupe pivnica vo svahu pod dielňou, tiež cez zimu využitá (repa, zemiaky, zelenina ), takže za mňa určite áno. Ak by som znovu staval, určite ju dám. Pivnice sú pod stavbami, pod úrovňou terénu. A známi, čo majú, tiež využívajú celoročne - aj na to vínko... :-)
Odpovedať
Tiež som za, ale niečo neveľké, ako spomína dedo758 2x2 sa mi naozaj páči takáto predstava :) My sice tiež stavame, ale nerobime ju pod domom, chceli by sme ju nejako zakomponovat do oporneho muru... mame clenity teren takze da sa tam vyšantiť a niečo vymyslieť... ciže aj my ju budeme realizovat ale mimo domu...
Odpovedať
Profilova fotka
@suchonovam Ako píše tomas1989 - odpovedala si si už sama. Za mňa rozhodne áno. Robil som pivnicu 25m2 mimo domu na záhrade a je to úžasná vec. Zelenina, ovocie, zavaraniny všetkého druhu, chladené nápoje počas celého roka, víno... V lete, keď bolo vonku 35-38°C, tak som mal v pivnici 18-19°C a v zime, keď bolo -20°C, mal som v pivnici 5°C Robil som pivnicu bez betónovej dosky, čiže je v nej prirodzená vlhkosť a počas celého roka 85-100% Dalo by sa v nej aj posedieť, ale "slabší" jedinci by sedeli asi v hrubých svetroch. Jedinou nevýhodou môjho riešenie je,m že sa tam nedá skladovať mäso, údeniny . A nesmiem tam zabudnúť lopatu, hrable, ani vŕtačku. Za dva dni budú hrdzavé na vyhodenie. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Ja by som ju pod dom nedala, poznam xy pripadov co im robi problemy. Ak by som mala svahovy pozemok a peniaze navyse, urobila by som vonku taku bez betonovej podlahy.,super na ovocie,zeleninu...
Odpovedať
Za mna.rozhodne.ano..keby som bola vtedy ked sme stavali mudrejsia nevahala by som.tak.mi teraz chyba ]-( sestra pivnicu maju .vsetko sa tam da uskladnit. PARADA. NEBUDETE LUTOVAT :-)
Odpovedať
@jankazb keby si mala svahovy pozemok tak ako pišeš tak by si urobila taku vonku :-) A domček krasny bungalov zakopany 2 metre v zemi,tak ako je to posledné roky u nás štandardom :-D Ja zase nepoznám ani jeden prípad kedy niekomu robí pivnica problém.Fakt nikoho takého nepoznám.Práveže dom vo svahu je najlepšie podpivničiť,vodu máš kam odviesť :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@ladislavm vidis? S domom mi to nenapadlo 😉. A to je asi dovod preco mame pozemok rovinaty medzi kopcami 😉.
Odpovedať
My nemame svahovity pozemok, ide o klasiku na okraji mesta medzi dvoma domami.. Zvazujeme, ci si namiesto pivnice, ktora by kvoli tomu susedovi nestala malo nedame radsej na koniec zahrady maly podpivniceny zahradny domcek..A mozeme si ho spravit dodatocne, podla vyuzitelnosti spajze, garaze a dielne.. Co myslite?
Odpovedať
Profilova fotka
ja som bojovala za pivnicu pod garazou, nepreslo mi to, ze zbytocne sa predrazi stavba... teraz manzel ide budovat podpivnicenu dielnu a koterec pre psa, co je uplna blbost, lebo potrebujes normalny sklon na schody. Ale tak mu treba. Mal ma pocuvat. Mame velky zahradny dom( cek) bez pivnice, kde keby bol podpivniceny, moze tancovat.... takze moja rada- urcite ano. Budes kopat zaklady na garaz a soravis to jednym vrzom- urcite to bude lacnejsie ako potom dodatocne.... ved len matrace zo zahradneho nabytku na zimu mi zaberu pol garaze... nepocuvaj ostatnych, mas to v projekte tak rob podla neho.
Odpovedať
Profilova fotka
@suchonovam Všetko je to o peniazoch. Poctivo si zrátajte peniažky. Pivnica je skvelá vec, ale stavbu skutočne predraží. Dnes však takmer každý stavia bungalov veľkosti (a charakteru) bytu a nakoniec zistí, že v paneláku mal aspoň kompóty kam odložiť... Pokiaľ to bude možné, určite si urobte úžitkové povalu na sezónne oblečenie, staré topánky, uskladnenie vecí občasného použitia. A pivnica? Pivnica nie je na haraburdy - ale na zaváraniny, nápoje, sadenice.... čokoľvek, čo treba skladovať na chladnom a tmavom mieste... Ak máte dostatočnú finančnú rezervu, určite áno.
Odpovedať
Profilova fotka
My mame starsi dom a pivnica tam je a neviem si to predstavit bez nej. Ma cca 40 m2, podelena na 4 casti. vstup a dielna, kompoty a sklad, kotolna. Keby som toto mal mat v dome, tak potrebujem aj tak aspon 10 m2 miesta. Kazdopadne pivnica = skvely sklad, ale treba dobre oddrenazovat dom, aby tam nesla voda.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
Aha tu ako domcek pre Hobbitov: http://www.florisschoonderbeek.com/en...
Odpovedať
@bambula626 pekne :) no do radovej zastavby ako sme my sa to prilis nehodi... no uz sme to uzavreli..pivnicu sme zrusili, sachta na studnu bude vacsia - 2x3m, a co sa nezmesti do spajze, technickej, garaze a dielne bude v zahradnom domceku na konci zahrady... A ak budeme chciet, mozeme si ho podpivnicit. Stale to bude omnoho lacnejsie ako povodne navrhovana monoliticka pivnica..
Odpovedať
@suchonovam pivnica urcite ano, a ked ju este zvazujete pod garazou, tak to ani finance nebude take hrozne. pod celym domom je to kusok ina liga, ale my mame podobny pristup, pod domom nebude picnic, ale pod dvojgarazou budeme mat pivnicu. lebo proste ten priestor treba a v najhorsom pripade tam budu mat decka casom klubovnu, kde ich posleme, ked budu moc hucat :) cize za mna 100% .. a to my este mame drahe zakladanie pivnice a aj tak do toho ideme. a to mame dvojgaraz.
Odpovedať
ja som najprv pivnicu nechcela, manzel si ju ale presadil a teraz som max spokojna, mame tam kotolnu, malu dielnicku a práčovňu, teraz chceme este jednu pod garazou na zeleninu a ovocie, ta bude mimo domu
Odpovedať
Ja som spravil vacsiu vodomernu sachtu a hotovo. Tam sa zmesti 10-15 bedniciek jablk, V sope mam taku dieru v doske 0,8x1,5m kde sa vojde 6 vriec zemiakov. Pivnicu son chcel aj ja ale ked som zratal naklady vyjde to drahsie ako stavba.nad zemou. A kompoty? Tie mozu byt aj v spajzi na polici. Je to dobra vec ale preratajte si kolko vyjdu obycajne zaklady bez pivnice a podpivnicenie + treba byt neskutocne opatrny ked.obnazite susedove zaklady a tym narusit statiku domu. Tam bez dobreho statika ani nezacinajte.
Odpovedať
Ja som pivnicu nikdy nechcela,mam fobiu z pavukov a v dome,ktory sme kupili,pivnica je. A este som v nej nebola,netusim ako vyzera a tak skoro tam ani nepojdem. Neznasam pivnice. Je to len domov pre pavuky,sklad zavaranim,zemiakov, jablk. Ono je to tak,ked ju mas,vyuzivas. Ked nemas,nechyba ti :-) dnes sa uz nezije ako volakedy,ze je pivnica plne vyuzita domacou produkciou. Kazdopadne pivnica sa zide,zalezi,ci obetujete peniaze
Odpovedať
Profilova fotka
Nie je pivnica ako pivnica...v novych domoch, teda ak si to pekne udrzujes,tam mas cisto a vonavo..my pivnice pod domom mame, aj moja sestra aj niekt.nasi znamy....a ani jedny z nasj nemaju smrad a spinu.. ;-) vsetko pekne ulozene, usporiadane.. Takze by som pivnice neodsudzovala :-) tak sup sup dat si pivnicu doporiadku a potom tam mozes aj v bielych ponozkach chodit :-D @hoblinka13
Odpovedať
Určite ano.my máme aj pivnicu, aj záhradný domček, a poviem ti že mám čo ukladať, hlavne ak sú deti, aj celkovo. ..určite áno
Odpovedať
Profilova fotka
@suchonovam to by bolo najlepsie, mal by si ju studenu, na uskladnenie zeleniny, ovocia a pod...
Odpovedať
Ahoj, my máme pivnicu, ale vobec nevyuzivame, je tam len kotol a bojler
Odpovedať
Ak mate vela ulozneho priestoru tak ju nerob. Za usetrene peniaze si mozete dat urobit pekny nabytok a pod. Pivnica sluzi na zavaraniny, kotol, lyze, vianocny stromcek, bicykle, kosacku, lopatu, zemiaky, pong, no a samozrejme bordel. Ak mas na toto iny priestor tak ju nerob. ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
my mame prevysenie oproti ceste, takze sme museli dvihat dom a preto sme si pod terasou dali urobit pivnicu, cca 25 m2, ale bude sluzit skor ako sklad na bicykle,kosacku, naradie, manzel tam bude mat dielnicku, kedze garaz zatial asi nebudeme mat...ci tam budem vediet uskladnit aj nejaku zeleninu, to neviem, zahradu mame velku, tak casom mozno vykopene nejaku mensiu pivnicku
Odpovedať
@slnieckolu to tazko.aby neboli pavuky,nesmie byt prach a neviem si predstavit cloveka,ktory kazdy tyzden ma cas a chut upratovat pivnicu. Do buducna ju chceme zkulturnit,zatial prerabame dom,ale pavuky tam budu vzdy.
Odpovedať
Profilova fotka
@hoblinka13 aj taki ludia sa najdu 😉
Odpovedať
@slnieckolu to by som chcela fakt vidiet ludi, ktory este aj pivnicu upratuju. To mna by nikto nedonutil. Mam dost, ked upratujem byt a nie to este aj pivnicu drhnut. Pivnica sluzi na to, aby sa tam davali spinave veci a podobne. Takze tam sa ten bordel respektuje :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@mimi373 no vidis, a predsa taki ludia su, ktori si poriadok udrzuju aj v pivniciach....uz davno neplati,ze pivnice su len na "spinave veci"ako to nazyvate 😉 raz za tyzden-2 sa prejdu pivnice vysavacom a je cisto, obcas aj poumyva sa a komu sa nechce, tak asi uz len bud ostat v tom bytiku so spinavou pivnicou😆 alebo v dome bez pivnic a vylozit nohy... 8-)
Odpovedať
@slnieckolu ved ano, to je uz kazdeho vec. Ako si kto zariadi tak ma. Niekomu vyhovuje jedno, inemu zase druhe. Mozno raz dopadnem aj ja tak, ze si budem pivnice upratovat :D :D
Odpovedať
Profilova fotka
@poisonblu Dajte si tie biky rovno do stojanu a dvere tak siroke, ze s nimi mozes vycuvat....
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?