Stavebný manažér - áno či nie?

Ahojte, mali ste niekto stavebného manažéra (nemyslím stavebný dozor), človeka, ktorý zháňal majstrov, rozosielal cenové ponuky, sledoval dodržiavanie termínov, zabezpečoval celkový plynulý chod stavby. Ak áno, boli to dobre investované peniaze alebo nie? Ide o to, že už máme schválené SP, aj vyhliadnutého človeka, no všetci (najmä v rodine) si myslia, že by sme to zvládli sami (teda hlavne ja - som na RD, manžel na to kvôli práci nemá čas a ani nervy) ,podľa ostatných sú to vyhodené peniaze. Len som sa chcela poradiť s tými, ktorí s takouto spoluprácou majú skúsenosti, čo vyžadovať, na čo si dať pozor, resp. či do toho ísť. Vďaka
Odpovedať
1
2
@suchonovam ty si na RD a sama si na to trufas? a napriek tomu chces cloveka? ci rodina si mysli ze si doma na RD a mas to robit ty? myslim ze je to individualne, ja aj keby som takeho cloveka mala robila by som vsetko s nim, resp duplicitne, takze za mna vyhodene peniaze. Ak niekto k takym veciam nema vztah a povahu tak to mozu byt dobre investovane peniaze. Ak sa mozem opytat kolko stoji takyto "manazer", 1,2,3,10% z rozpoctu? Dakujem
Odpovedať
@suchonovam ja som teda dom nestaval ale podla mna vyhodene peniaze. A spoliehat sa na cudzieho... no neviem. Takto si sama overis ceny, referencie a aspon budes v prvom kontakte s danou firmou. Stavebny dozor ano, ale zbytocneho cloveka ktory to za par korun urcite nebude nechaj tam kde je :-D
Odpovedať
@suchonovam ked ti to stavia firma naco, dohodnmi sa s firmou spis zmluvy, hlavne neplat dopredu a mas.
Odpovedať
Trufnut by som si trufla, brat teraz dostaval dom a robi v stavebnej firme a svagor je projektant - pomohli by mi s tym, no ani jeden z nich to robit nechce na plny uvazok, maju svoju pracu. Myslim, ze skor manzel ho chce, lebo ako si povedala, nema na taketo veci povahu a najradsej by sa prestahoval do hotoveho... Na dom máme podla vykaz vymer rozpocet 150000 a manazer si pytal 20€/hod, co podla jeho predchadzajucich skusenosti vychadza na celu stavbu cca 9000€.
Odpovedať
@suchonovam auuuuuuuuuuuu 9000,- E za pohodlnost? co si, s takou odbornou podporou v rodine... pan manzel ma asi privela penazi 8-)
Odpovedať
@eeffka pre manžela to nie je pohodlnosť, nemôže si dovoliť neustále kontrolovať stavbu ani nechce všetok voľný čas venovať len domu. My to chápeme tak, že je to v podstate realizácia na kluc, len za tu by sme dali asi 20-30% viac oproti rozpoctu..či mylim sa?
Odpovedať
@suchonovam zvyčajne sa rozpočet robí na dom na kľúč, tak možno ani neprekročíš, ak nájdeš kvalitnú firmu
Odpovedať
@jurkoboss a keď nenájde kvalitnú firmu, tak aj rozpočet prekročí, aj stavbu bude stále riešiť a možno tých firiem aj viac vystrieda :-) prašť jak uhoď :-) @suchonovam 9000 nie je málo ale ak to má byť na plný úväzok tak je to asi adekvátne. Na Slovensku nie je zvyk platiť za služby, preto ti asi väčšina nebude schvaľovať tento nápad. Tu všetci všetko vieme a veľa vecí sa deje samo od seba, takže sa netreba tomu diviť.
Odpovedať
ja by som na vasom mieste venoval cas vyhladaniu spolahlivej stavebnej firmy (nechal si postavit holodom na kluc) a zaroven nasiel nezavisly stavebny dozor, ktory dohliadne na kvalitu. Delit pracu na stavbe na dielcie casti a zadavat to majstrom/stavebnym partiam ma zmysel ak chces nieco usetrit, spravit si nieco sam a cele to zmanazovat. Z toho co si mi napisala to Vas pripad nie je. Takze zver realizaciu 1 firme a nemas co "manazovat"
Odpovedať
Profilova fotka
@suchonovam manažovať stavbu domu nie je ťažké, je to ľahšie ako navariť pred 50 svadobčanov...ale toto pravidlo nemusí platiť u teba 8-) Ak ti pomôžu tí príbuzní, tak to zvládneš aj sama.
Odpovedať
Podľa toho, čo vidím ako sa "stavia" tak aj toto je riešenie. Iná cesta je vedieť v tvojom prípade o stavbe RD viac ako tí, ktorých vyberieš a ktorí ju stavať budú. A to vrátane všetkých profesií od A po Z. Manžel ti v tom ako píšeš nepomôže a rovnako pamätaj, že RD sa spravidla ak si chceš širšiu rodinu zachovať s rodinou nestavia. Nikdy. Samozrejme ak nebudeš na stavbe denne a nebudeš procesy kontrolovať môže to dopadnúť všelijak.
Odpovedať
@pripad001 ide o to,že ani jeden z nas nemá potrebne stavebne vzdelanie, navyše ide o viacpodlažný pasívny dom, a co sa týka stavby s rodinou,sme si toho vedomí. Na to mame az prilis dobre vztahy,aby sme si ich pokazili stavbou...len som touto diskusiou chcela vedieť,ci ma niekto s takouto sluzbou skúsenosť.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@suchonovam Zato, ze nie je za nic zodpovedny, na nic nemusi davat zaruku a casto pred investorom zhodi vsetkych okolo aby ukazal ako sa "vyzna" , zato zobrat 9 litrov na rodinnom dome.. to je myslim poriadne prestrelene. A vysledky jeho prace su otazne do poslednej chvile !! Kludne sa moze stat, ze zistite ze by ste to zorganizovali lepsie... Nebude lacnejsie sa dohodnut na autorskom dozore s projektantom a profesistami, a firmy (alebo firmu) si zohnat podla referencii v okoli ?? Myslim, ze to bude raaadovo lacnejsie.
Odpovedať
@suchonovam Osobne sme nemali stavebneho manazera , len pre zaujimavost som jedneho kontaktoval , po cenovej ponuke 10000€ som mu podakoval , ako som pozeral ake partie mu chodia a ako pracuju na dome oproti tak som velmi rad ze som si vsetko zmanazoval sam s manzelkov. A ano su to vyhodene peniaze , ak ti povie ze ti usetri neake percento , tak oproti tomu kolko mu budes platit aj tak prerobis...
Odpovedať
@suchonovam ak pozeram za 9000€ , poznam partie s ktorymi budes spokojna dam ti cenu 4500€ na celu stavbu domu :)
Odpovedať
Profilova fotka
@suchonovam Ja si myslím, že tá cena je normálna za robotu, ktorú má odviesť : zastupovať záujmy investora, robiť stavbyvedúceho, stavebného dozora, zásobovača, cenára, atď.. Všetko záleží od vašej dohody, od charakteru a odbornosti človeka . Ja som zmanažoval realizáciu (aj prípravu-projekt) domu pre moju dcéru. Aj som fyzicky pracoval, aj som organizoval, aj kontroloval. Ak by mi mal niekto za to všetko zaplatiť, keď by som nepočítal s tou fyzickou prácou, tak asi by aj tých 9 t bolo málo za to všetko. Ale musím zdôrazniť, že som ušetril veľký peniaz za materiál, ktorý som kupoval v akciách, čo ti určite firma nezohľadní v cenovej ponuke.
Odpovedať
@suchonovam Problem, ktory sa pri cinnosti tohto druhu natiska je ten, ze existuje realna moznost, ze menezer stavby si na vasu stavbu dosadi svoje spriatelene firmy, tj. moze to teoreticky vyzerat takto: Cez vymyslene, nadhodnotene CP si dosadi svojich znamych, ktory samozrejme "podlezu konkurenciu", za dohodenie kseftu mu daju napr.10% (o ktore samoska navysia rozpocet a ktore zaplatite v konecnom efekte vy) a este mu zacashujete 20€/hod (tiez blbost robit.na hodiny), takze cista ryza, to uz mozte ist rovno cestou lepsej stavebnej firmy. Tych 20€/hod je neadekvatnych. Ale mozno je to len fikcia a nic z toho, o com som pisal nemusi nastat..
Odpovedať
20€ na hodinu? manazer stavby RD? :-D Kde dosadi dohodnute firmy a pohrozi im "no no no toto musite stihnut" Gratulujem k biznis planu. Poznam ludi, co softwarovo zastresuju napr. VUB a PRIMA banku a o 20€ na hodinu si mozu nechat snivat. Ak na to mate, tak mi unika, preco sa pytate ;-)
Odpovedať
@catscan to nieje realna moznost... som presvedceny, ze to hranici s istotou :-D
Odpovedať
..a manazer si este privyrobi dohadzovanim zakaziek "svojim firmam", nie? Pri stavbe domu som sa presvedcila, never nikomu, sama kontroluj a ked si na RD operativne ries. Ak staval teraz brat, opytaj sa na co si treba dat pozor, comu sa vyvarovat. Nemusia to robit na plny uvazok. Taka suma mi pride prehnana. To radsej poriadny realizacny projekt a dobry stavebny dozor.
Odpovedať
@kejsix co znamena ze softwarovo zastresuju VUB a PRIMA banku?
Odpovedať
@majklname ktoremu slovu konkretne nerozumies?
Odpovedať
@kejsix ja rozumiem vsetkym slovam, len sa pytam co je pod pojmom softwarovo. ci programovanie, alebo udrzbu software alebo co?
Odpovedať
@majklname ok... 20€/hod je pri napr. 7h denne pri 23 prac. dnoch v mesiaci Marec 3220€ brutto. Tolko nezarobia chalani, co spomenutym bankovym domom udrziavaju/vyvijaju v chode databazy, frameworky vcetne onlinebankingu atd. Neviem co viac k tomu... niesu to ludia, co menia tonery v tlaciarnach. Dat niekomu devinu za to, ze mi dohliadne na "plynuly chod stavby" vratane akozetendrovania a pod pri rozpocte 150 tisic mi pride proste totalne scifi. Zvlast v tejto krajine.
Odpovedať
Este podotykam, vyhliadnuty stavebny manazer nie je pre nas cudzi, pozname sa nejaky ten piatok, ma niekolko stavieb za sebou, v odbore nie je ziaden novacik. Ked sme sa predbezne zhovarali, vie nam to naplanovat a zorganizovat tak, aby sme sa za pol roka stahovali. Realizacny projekt mame aj stavebny dozor, len sme chceli niekoho,kto sa vyzna, doveruje nam, my jemu a vie nas na stavbe zastupit. Navyse, neviem, ci bude nejaky priestor na "obohacovanie sa", na kazdu vec ma od nas financny strop, ktory pri mnohych veciach nie je vobec vysoky. A co sa tyka ceny,jeho max. mesacna sadzba je 70 hod.,tiez mesacna vypovedna lehota, ak by sme neboli spokojni alebo by sme mali pocit, ze to zvladame sami. Ak by sme sli cestou lepsej stavbnej firmy a holodom na kluc, tiez nemame zaruku, ze sa nieco nepokasle a nepreplatime...
Odpovedať
jasne to mas pravdu. ja som sa len pytal co robia, ale podla toho co si mi napisal tak to su predpokladam asi zamestnanci, lebo asi outsourcove firmy by si zapytali trosku viac :D len zase pri pravidelnom servise, resp. praci cely mesiac sa cena hybe trosku inde a urcite v mensej hodinovej sadzbe. robim v tejto oblasti :D tak to by som ani ja nedal tolko za to ze bude pozerat ako sa dom stavia :D @kejsix
Odpovedať
@suchonovam za pol roka vam ani stavba nevyschne, nesadne. tak do takeho domu by som sa nestahoval. vsak to bude vlhke. ale kludne ma vyvedte z omylu. ak je to v poriadku tak budem ja za blbca
Odpovedať
@suchonovam proste ho chcete :-D
Odpovedať
@kejsix chceme, ale aj si chceme nechat poradit :-) lebo este sme ziadnu zmluvu nepodpisali...
Odpovedať
Profilova fotka
@suchonovam viacpodlažný pasívny dom za 150 000€? Poučte ma, ako sa to dá. Viacpodlažný dom aj pri pôdoryse 10 x10 má 200 m2, to musí byť lacný, aby ste urobili 750€/m2, dáko to neviem spočítať.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?