Oprava zakladov

Dobrý deň, Prosím vás, vie mi niekto poradiť firmu alebo nejakú šikovnú partiu, ktorá by mi vedela opraviť takýto základ? Dom má asi 60 rokov a susedia majú z tej strany studňu. Ďakujem
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od janulla01:

Dobrý deň, Prosím vás, vie mi niekto poradiť fir…
@janulla01 Fuuu - tak toto nie je len nejaká oprava základov. V tom dome je riziko sa aj zdržiavať. tá celá stena môže kedykoľvek spadnúť. Nie partiu na opravu základov, ale statika si nájdi a to okamžite. Potom na základe jeho vyjadrenia projektanta. To bude treba postupne - meter po metri odkopat, vykopať pod stenou ryhu a vyliať betónom. Ale presný postup povie statik a projektant.
Odpovedať
Ak je tá stena na hranici pozemku, tak je to veľmi nepríjemné... Pivnica tam je?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od frantisekca:

Ak je tá stena na hranici pozemku, tak je to veľm…
@frantisekca Pod touto časťou domu nieje pivnica
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od chrobak7:

@janulla01 Fuuu - tak toto nie je len nejaká opra…
@chrobak7 Ďakujem za radu. Najlepšie by bolo nejaká firma, ktorá by to cele zariadila
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od frantisekca:

Ak je tá stena na hranici pozemku, tak je to veľm…
@frantisekca Prečo je to nepríjemné, že dom stojí na hranici pozemku?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od pariam27652:

@frantisekca Prečo je to nepríjemné, že dom stojí…
@pariam27652 dom nestojí na hranici pozemku, ale asi 40cm od nej. Hranicou je rýna, vidno to podľa plotu na ľavej strane, takto je to robené bežne na dedinách, robilo sa to tak kvôli ušetreniu výstavby plotu za domom.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od janulla01:

@chrobak7 Ďakujem za radu. Najlepšie by bolo ne…
@janulla01 Samotná firma to asi nebude vedieť zariadiť. Teda niečo by vedeli spraviť, ale ak to budú robiť bez projektu a bez statického posudku, tak berú zodpovednosť na seba, keby sa niečo stalo. Na fotke vidno, že časť steny je už vo vzduchu, stratila kontakt s niečím, čo boli asi základy (kamenné). Navyše zo štrbiny už vyrastajú rastliny a dreviny, čo ešte viac narušuje spodok steny. Neviem, ako hrubá je tá stena, ale dúfam, že aspoň polovica hrúbky ešte leží na podloží. Bol som pri jednej stavbe, kde stena nemala základ. Investor chcel urobiť vedľa steny ryhu a do nej vyliať betón, aby spevnil stabilitu steny. Pod samotnou stenou nekopali, len vedľa. Urobili fatálnu chybu, že vykopali ryhu pozdĺž celej steny. Betón už nestihli vyliať, krátko na to sa stena zrútila.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od chrobak7:

@janulla01 Samotná firma to asi nebude vedieť zar…
@chrobak7 čo je Halloween , že tak strašíte? tomu nič nie je, treba doplniť pár kameňov na pôvodné miesto.
Odpovedať
Profilova fotka
@janulla01 napiste kde to je, to je prva vec. Podla fotky su to len vypadane kamene vplyvom podnej vlhkosti (studna tam nehra velku rolu, kludne moze aj pomahat.) Ak ma stena 50-60cm (co vacsinou ma), vykope sa v casti vykopu do nezamrznej hlbku a doplni sa betonom s hydroizolaciou v 1-2m castiach "pasoch". Posudok statika alebo aut.stav.inziniera by pomohol, vratane projektu, aby ste vedeli ako na to, ale nie je to raketova veda. Ak uz budete opravovat stenu, urobil by som za zateplenie sokla.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od stowasser:

@pariam27652 dom nestojí na hranici pozemku, ale …
@stowasser Pýtam sa preto, že susedov 100-ročnýdom je tých 40 cm od hranice pozemku a sa rozpadáva smerom na môj pozemok. Pre mňa je to určite nepríjemné a zaujímal ma Váš názor, lebo ste konštatovali, že je to nepríjemné, teda prečo?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mgx:

@janulla01 napiste kde to je, to je prva vec. Pod…
@chrobak7 Prípad, ktorý spomínaš, že "firma okopala a spadlo" sa udial iba preto, lebo zrejme vykopali naraz celú dĺžku steny. Také niečo sa musí robiť po častiach - vykopať a hneď zaliať,.... a potom postupne ďalej. Aj situáciu, akú má @janulla01 by som riešil podobne. Možno by som aj z nejakého kovového oceľového profilu urobil prípravok na postupné (dočasné) fixovanie spodného radu kvádrov. Jednak aby som mohol robiť dlhšie úseky odkopania,... a jednak aj preto, aby to nespadlo a mohol by som podľa možností podkopávať aj časť zeminy - podložie pod stenou. Lebo tá bude určite už mäkká a zvetraná. @mgx Studňa môže pomáhať? Akurá tak od smädu za horúcich letných dní.... Dúfam, že si to myslel opačne, než som to ja pochopil. Jeden z dôvodov, prečo studňa nesmie byť blízko stavby je aj to, že pramene, ktorými priteké voda do studne premývajú pôdu a tým znižujú jej pevnosť. Za istých podmienok sa tak môže znižiť aj pevnosť podložia pod základom stavby. A vôbec to nie sú ojedinelé prípady. Všimaj si staršie domy a ich prasknuté steny. A často zbadáš, že blízko tej steny je studňa. Či majiteľová, či susedová, to je teraz jedno 🙂
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od petersd:

@chrobak7 Prípad, ktorý spomínaš, že "firma okopa…
@petersd na druhu stranu studna znizuje hladinu spodnej vody v lokalite. Ked nasi vykopali studnu starym rodicom co su rovno nasi susedia klesla hladina vody v studni a to citelne. Studne od seba vzdialene vzdusnou ciarou 20-25 metrov.
Odpovedať
zbytočná panika, súhlasím s @jan45 , nič nekopať, vybrať voľné časti, očistiť, domurovať. A nie je to akútne, tá plynová rúra na stene je z ´80-90 tich rokov a stále je v rovine. Ako sa dnes hovorí - pur pena, kleber, sieťka, ber peniaze a utekaj.
Odpovedať
Profilova fotka
@petersd studna znizuje hladinu spodnej vody v lokalite, preto sa vola tento efekt "konus poklesu". Je to popisane v kazdej knizke o hydrogeologii. Samozrejme, ak sused zo studne nic necerpa, hladina je "volna", ale zavlhcenie zakladov studna rozhodne nesposobuje. Dalsia vec, pripad ktory popisujes je vymyvanie hlbkoveho vrtu, nie pripad, kde vypadali kamene zo "zakladov", ak sa teda da o zakladoch v tomto pripade hovorit. Stavim svoj "skalp" ako hovoril stary trapper Sam Hawkens ze zaklady su v tomto pripade 50cm mix kamenov, piesku a malty nadrbany do hliny, to je skratka postup, akym sa tieto dedinske domy v roku 1920-1970 stavali. Trieda zatazenia tomu zodpovedala, ak si pozries celkovu fasadu, nie su na nej ziadne praskliny takze ak nieco sada je to "zatial" rovnomerne a nie je dovod na paniku. Opravitelne to je, ziadna raketova veda. Pur pene by som sa rozhodne vyhol, ale to uz je na investorovi.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?