Nopovka

Ahojte, máme hotovú základovú dosku a je zAizolovaná 100 mm polystyrénom. Chcem ju ešte pred zimou obhnúť zemou, a potrebujem tam dať nopovú fóliu. Modifikované asfaltové pásy po obvode dosky chcem robiť až na jar. Teraz neviem ako to celé má vyzerať. Asfaltový pás, ktorý má presahovať 150 mm cez hranu dosky smerom k zemi pôjde v mojim prípade cez hranu polystyrénu a naň sa prilepí nopovú fólia? Hľadal som videá o montáži tejto fólie a na vrch tej fólie, v mieste kde je ešte hladká má ísť nejaký hrubý lem. Na žiadnom rozostavanom dome som to nikdy nevidel. Nie je potrebná? Ako sa vlasne robí sokel na nopovú fóliu? ďakujem.
Odpovedať
@andrejlv nopova folia sa nelepi, len sa prihrnie, pripadne ukotvi hore ukoncovacou listou... ziadny sokel sa na nopovu foliu samozrejme nerobi.
Odpovedať
@andrejlv Ako píše gashtaan, nopovka sa určite nelepí ... V drvivej väčšine domov sa nechá trčať len o niečo vyššie, ako je plánovaná úroveň terénu, prihrnie sa a keď je všetko okolo domu hotové, zareže sa na požadovanú výšku (do úrovne terénu) ... Perfekcionalisti to môže ešte osadiť ukončovacou lištou https://www.nonstopstavebniny.sk/5991... Prípadne si ju prichytávajú na to určenými prostriedkami : https://www.nonstopstavebniny.sk/619-... + https://www.nonstopstavebniny.sk/620-... V každom prípade si treba uvedomiť, že nopová fólia sa používa ako ochrana izolácia, nie ako hlavný izolant. Takže preto sa tam nič nelepí ani neutesňuje ...
Odpovedať
@lubk0 neviem, ale nebrani potom ta lista jej "povodnej" funkcii a teda odvetraniu? Osobne si myslim, ze tam staci dat tu nopovku a prihrnut, fokonca pupakmi do von... len ako ochrana PS proti poskodeniu pocas prihrnania. A tie asfaltove pasy urcite mysli to, ako ich tam upevnit cez ten PS, aby mu nezhorel, nenatavil sa.... uz sa to tu riesilo.
Odpovedať
@ivantausk Tak jednak si treba pozrieť tú lištu, nemám absolútne žiadny pocit, že by "nopovku" uzatvárala vzduchotesne. Skorej zabráni, aby za ňu padal prach, bordel, zemina či voda ... A za druhé, nemyslím si, že funkciou nopovky má byť odvetrávanie ... Dovolím si zacitovať z článku : "Nopová fólia je často používaná ako jediné opatrenie izolujúce murivo pod úrovňou terénu pred vlhkosťou, pričom vzduchová dutina medzi fóliou a murivom má byť schopná odvádzať z muriva odparenú vlhkosť. Podľa skúseností nie je však zaistená fyzikálna sila, ktorá by poháňala vzduch v medzere hrúbky max. 9 mm medzi veľmi nerovným povrchom muriva a samotnou fóliou. V dutine nie je zaistená cirkulácia a výmena vzduchu - dochádza len k vyrovnávaniu tlaku medzi dutinou a atmosférou." Nopovka by mala byť naozaj primárne určená len na ochranu primárneho izolantu v zemi ...
Odpovedať
@ivantausk odvetravanie za nopovkou je rovnaky blud ako dychajuce domy... Nopovka tam je len ako mechanicka ochrana izolacie, dokonca sa spravne ma davat vyrazkami od stavby. Ale 99% ludi ju dava vyrazkami k stavbe, v nadeji., ze sa im bude vetrat zaklad...
Odpovedať
@zita19 to mas odkial, ze spravne sa ma davat nopmi von?
Odpovedať
tiez by ma zaujimalo, lebo potom nopovka straca vyznam a moze sa dat nieco lacnejsie alebo uplne vynechat ...
Odpovedať
@gashtaan je to len mechanická ochrana XPS, či von či dnu nopkami je jedno, ide len o to, či chceme aby sa nopky zaryli tlakom zeminy do XPS alebo nám je to jedno...
Odpovedať
@kamajabo no skoda, ze vas neoslovili vyrobcovia nopovky, by si usetrili robotu a nerobili by tam tie nopy uplne zbytocne... dokonca na skodu, lebo sa pri nespravnom otoceni zaryvaju do izolacie :-D
Odpovedať
@gashtaan treba kuknut technicke listy
Odpovedať
@zita19 pozeral som dva, zial maju tam rovnaku chybu a odporucaju "nespravnu" montaz :\ A to nehovorim o tom, ze ako hlupi ludia (99%) aj hlupi vyrobcovia (100%) v TL uvadzaju, ze nopova folia "umožňuje odvetranie"... kam ten svet speje.
Odpovedať
@gashtaan kukala som aj ja, den Braven, kazu vyrazky k stene. Ale naisto som toto citala, ked sme riesili nasu mopovku a bolo vyrazky k hline... Kebyze tusim aka to bola, tak kuknem, lebo comu nerozumiem to dohladavam na oficiálnych strankach...
Odpovedať
@zita19 skus si spomenut, celkom by ma ten TL zaujimal... a ten vyrobca aj explicitne tvrdil, ze nopova folia nesluzi na odvetranie, ci to len ty si nejako vydedukovala, ze to je blud?
Odpovedať
Profilova fotka
@andrejlv https://www.pasivnidomy.cz/detaily/ob... Osobne si myslím že asfaltový pás zahýbať smerom dolu cez hranu XPS je nezmysel.....ak tak sa mal zahnúť cez dosku - čo je tiež zbytočné. Hydroizoláciu by som neohýbal nijako....ale končila by súbežne s hranou betónovej dosky - bez presahu....XPS (alebo perimeter) čo pôjde na sokel by hydroizoláciu potom prekryl. Nopová fólia sa dáva nopom ku stene a ukončuje lištou ....lišta sa potom prekryje povedzme 1cm štrku alebo zeminy....(XPS pod lištou by malo byť bez sieťky a lepidla).
Odpovedať
@gashtaan na odvetranie akehokolvek priestoru potrebujes prudenie vzduchu. Teda odkialsi prichadza, niekadial prechadza a kamsi odchhdza. No a na nopovke vyrazkami k stene mi nejak logicky chyba odkial ten vzduch do priestoru pride. Zospodu od zeme si nie, ak by prichadzal zvrchu, kde by sa mal v zemine stracal... Pohyb vzduchu tam bude len asi len ten, co vznikne zmenami atmosférického tlaku a este mozeme zobrat do uvahy pohyb vznikajuci rozpinanim plynu pri zmene teploty, co tiez nebudu dramaticke vymeny... Takze vetranie tam bude asi ako vo flasi bez deklika... Ten technicky list od denBraven popiera zakony fyziky. Nejak som stratila istotu v relevantnost informacii v technických listoch =-) :-p
Odpovedať
@lubk0 no ja ten locit mam, ze ked tam dam tu listu, tak to bude zabranovat tak zemine sa dostat dole ako aj vlhkosti von... ak by teda bol nejaky rozumny dovod, aby ta vlhkost sla von... ja ten dovod nevidim... preto som to dal do uvodzoviek, lebo zaklady sa bezne vo svete stavaju aj do vody... holandsko je takmer cele spravene tak, ze zakladovy beton sa lrje do zakladovych pasov ktore su takmer cele zaliate vodou... tesne pred liatim sa odcerpa co najviac vody ale aj tak priteka... no a zakladom sa vo vode nic nerobi... domy stoja uz starocia.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@shadowmilan otazka je CO lacnejsie na ochranu PS pocas zasypu?
Odpovedať
@gashtaan :-D Asi tak... proste je to iba na ochranu PS ak je na zakladoch, aby sa neposkodil pocas zasypu...
Odpovedať
Profilova fotka
@zita19 Vodná para sa tlačí z miesta vyššieho tlaku smerom k miestu s nižším tlakom....nie je na to potrebné prúdenie vzduchu....napr. pivničná stena sa tak môže pod nopovkou dostatočne vysušovať ....(ale aj nemusí ak je zdroj vlhkosti priveľký.....tiež to spomaľuje vzlínanie vody - resp. na stene trebárs v pivnici voda vzlína len do určitej výšky lebo sa stíha z oboch strán vypariť....
Odpovedať
@gashtaan Tak ale zase ... Aj kopa výrobcov muriva píše, že dom napríklad dýcha ak kúpiš ich ultraširoké výhodné murivo a nezateplíš ho fuj fuj EPSkom ... Tomuto by som nejak moc tiež neveril. Mne náš "stavbyvedúci" tvrdil, že teda jednoznačne sa to dáva "nopkami" k murivu (o inom systéme som ani nepočul) a že majú funkciu skorej "pomyselnej drenáže" (prosím, všimni si tie úvodzovky), tj, že aj keď sa tam voda z povrchu dostane, tak proste vedľa tej izolácie "nestojí" ale stečie nižšie, pod tú "nemrznúcu" hĺbku ...
Odpovedať
@ivantausk to co som pisal bol sarkazmus... nehovorim, ze ma zmysel pouzivat nopovku na novostavbach, ale na starych vlhnucich domoch podporit vysusanie muriva spravnou instalaciou nopovky (nopmi k murivu) zmysel ma. @zita19 zopakuj si fyziku, prudenie vzduchu je sice vec, ktora rychlost odparovania zrychluje, ale neznamena to, ze toho sa to nedeje.
Odpovedať
@gashtaan ale iste, aj z tej flase sa voda casom odpari. Este by som brala ako dovod prerusenie kapilarneho vzlinania, ale na nejake prudke vysusovanie za mopovkou neverim vsak potom by stacilo dat mopovku, a casom by vyschli vsetky stavby s mokrymi murmi...
Odpovedať
@eagleowl takze, ano. Zpoza mopovky, sa bude voda odparovat, len ked je mimo nej nizsi tlak. Lenze za nou je tlak rovnaky ako okolo celej stavby, tam tlakovy potencial akosi neposobi... Ale iste, ked fuka vietor, tak nejaky vodou nasytenejsi vzduch spoza nej strhne
Odpovedať
Profilova fotka
@zita19 voda sa vyparuje za každej teploty a ak je múr vlhký bude sa z neho stále voda odparovať....to zvyšuje tlak vodných pár a tie sa automaticky tlačia okolo steny von.... Žiadne dramatické vysúšanie tu neriešime....ale minimálne platí že voda sa zo steny môže odparovať na obe strany...a nedokáže vzlínať .....u mierne vlhkej pivnice to určite pomôže....
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?