Je potrebná nopová fólia medzi Styrodur a zeminu?

DT-čka mám zaizolované styrodurom a chcem ich prihrnúť zeminou. Mám dať medzi styrodur a zeminu nopovú fóliu? Má to význam alebo je to zbytočné?
Odpovedať
1
2
@dannci ja som nedaval nopovka sluzi proti mechanickemu poskodeniu a sytrodur je odolny aj voci vacsim kamenom...tiez mam na dtckach len styrodur
Odpovedať
Profilova fotka
@dannci Musí sa dávať nopová fólia a vrstva štrku.Inak mráz zatlačí zmrznutú hlinu do styroduru.
Odpovedať
@antonmesaros mne mraz nic nezatlacil...a to mam len na zakladoch 5cm styroduru.
Odpovedať
my máme nopovku kúpenú a máme 10cm styroduru. dáme ju tam nevidím dôvod prečo nedať..
Odpovedať
@zuzinka0101 co uz s nou ked je kupena vsak ? :-D ja som dal na zaklady len 5cm styroduru pretoze pod kurenim mam 2x10cm eps 150S
Odpovedať
@danifedor pekne ste si to zdovodnil, aky je vztah medzi hrubkou izolacie pod podlahou a zateplenim zakladu domu z vonkajsej strany...?
Odpovedať
@jano2007 mal som to prepocitane v projekte, nepamatam si presne konkretne cisla ale islo tam o teplotu pod podlahou, ked mam 20cm eps v podlahe nie je treba pridavat na izolaci zakladov.
Odpovedať
@danifedor ked to mate prepocitane v projekte to je v poriadku, bez vypoctu to robia ludia asi tak ze chcu dat napr 10cm potom zistia kolko xps stoji a zrazu stacia aj 4cm, lebo stary ujo ''murar'' aj tak povedal ze naco to tam chcu ze ;-)
Odpovedať
@jano2007 ja som dal do podlahy 2x10cm podalhoveho 150S radsej som zvolil pevnejsi ako 100S
Odpovedať
@danifedor ja tiez ale 1x10 1x5cm, no 20cm a 100S je tam percento stlacenia s tym sa musi pocitat vopred, potom su ludia prekvapeny ze sadol, jasne ze sadol keby nie tak tu nieco nesedi
Odpovedať
@jano2007 najhorsie je ze ani jeden projektant z mojho okolia nema vedomost o navrhu zateplenia konstrukcii domu. Jedine stastie ze rok a pol dozadu som sa registroval na tomto fore, cim som nacerpal velke mnozstvo kvalitnych informacii a nestaval som dom podla ´´dedinskych majstrov´´ tym nechcem nikoho urazat, ale spravne navrhnute zateplenie a veci s tym spojene, ma svoje opodstatnenie.
Odpovedať
@danifedor kupovala som ju pre istý účel a verím že nejaký plní ...aspoň sa vlhkosť cez špáry v styrodure nedostane ku domu k izolácii..predsa len voda rada robí šarapatu..a ja tam ešte idem nahrnúť štrk a zeminu a poriadne to odvodniť do istej výšky lebo sme v kopci iné je to na rovinke..a poviem ti radšej dám pri týchto základných veciach viac materiálu ako menej..možno by som ušetrila korunku ale pri cene našich okien je to džabe.. ;-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@jano2007 no vidíš a v inej včerajšej debate ma debatujúci sfúkol že S100 je postačujúca..a že prečo odporúčam S150 až S 200 príp. na menšiu hrúbku aj styrodur...je to o pár sto E viac, to určite, ale už všade dávame toľké peniaze a podlaha je dôležitá... ..ale ani 150S ked sme ho rezali nevyzeral až taký tvrdý..hocikde som ho kolenom preliačila..ale váha poteru je rozložená rovnomerne..a mala by prenášať..uvidíme rokmi či sadne a o koľko..
Odpovedať
@zuzinka0101 kedysi sa na starych domoch ani drenaze nerobili ani nopovka nedavala a nic nevlhlo...
Odpovedať
Profilova fotka
@zuzinka0101 kupovala som ju pre istý účel a verím že nejaký plní ...aspoň sa vlhkosť cez špáry v styrodure nedostane ku domu k izolácii..predsa len voda rada robí šarapatu. mysli ze mas teraz suche zaklady? a co vnutro zakladov? davala si aj tam nopovu foliu? asi nie ..vlhkost sa riesi hydroizolaciou nie nopovou foliou
Odpovedať
Profilova fotka
@danifedor Za posledných 5-6 rokov som takéto veci asi 10 krát opravoval.
Odpovedať
Profilova fotka
@dannci cielom nopovky je vytvorit medzi konstrukciou a zeminou priestor aby nevzlinala voda. Ked je tam nopovka akakolvek voda ktora sa tam dostane stecie dole. Osobne by som ju tam dal.
Odpovedať
@danifedor na starych domoch nic nevlhlo?? ja mam pocit, ze kazdy druhy stary dom ma s tymto problemy, potom to ludia podrezavaju, aby to aspon trochu zlepsili.
Odpovedať
Profilova fotka
@gashtaan mas pravdu..ale nopova folia tomu nezabrani.. ako sam pise ludia podrezavaju a riesia vodorovnu HI...
Odpovedať
@richard71 nehovorim ze nie, narazal som na tu propagandu dokonalych starych domov... neviem kde na to ludia chodia.
Odpovedať
Profilova fotka
@gashtaan ah..no to ano.. suhlasim
Odpovedať
@zuzinka0101 jaj u nas kazdy majster je, ja som sa spytal aky dat ked som namiesto 10cm chcel dat 15cm ale mojho svagra projektanta co sa stavbarcinou zivi, keby bolo zle ma po vt...och ;-) by prisiel na navstevu dostane najmansi steak ''na cernocha'' opeceny
Odpovedať
Profilova fotka
@dannci dali sme, nebola to az taka velka polozka
Odpovedať
Profilova fotka
@dannci vodorovná hydroizolácia zabráni vzlínaniu vody do muriva, nopovka ti v tom nepomôže...
Odpovedať
@richard71 to mi je jasné že nopovka ma nezachráni..hydroizol máme všetko rúče jak treba ale nopovku dám..
Odpovedať
Profilova fotka
@zuzinka0101 ved daj.. hlavne spravnou stranou... :)
Odpovedať
@dannci ako vidíš čo hlava to názor a verím že ani u odbornej verejnosti to nebude iné, lebo to čo zabezpečí Nopovka dokáže aj správne uložená vrstva riečneho štrku správnej frakcie. A na druhej strane tak ako sa zanesie štrk nánosmi prachu, tak isto môže skončiť aj nopovka a v tej sa radi a často zabývajú mravce s ich stavebnou činnosťou. Uzavrel by som to tak, že je to na tebe, ale platí ak obsypuješ dom hlinou tak nopovku by som použil. Ak sú základy zateplené tak sa vody veľmi báť netreba (betónu je vo vode lepšie, Pokiaľ nezamrzne :-) ) a vrchná stavba je chránená hydroizoláciou. Je to všetko o návrhu a riešení detailov. Ak sú tam ale zložité základové pomery, hlavne z hydrogeologického hľadiska tak to už je trochu zložitejšie.
Odpovedať
Ďakujem za názory a odpovede. Nopovku asi dám...
Odpovedať
Profilova fotka
Ja som nopovku daval. ci treba neviem. nie je to nejaka velka polozka
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Ahojte, chcem sa spýtať, kúpil som novostavbu a teraz som zistil, že základy su zateplené 3 cm styrodurom a potom zemina, Dnes som to odhrnul a styrodur je celý vlhký. Čo by ste odporučili? 3 cm je podľa mňa málo a rozmýšlam dať na to Isover perimeter 6 cm alebo 8 cm. A dať aj nopovú foliu? Ďakujem
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?