Ako riešiť hydroizoláciu pod obvodové múry?

Strechaci. Debnenie dosky bolo robene z XPS 120. Teraz idem davat hydroizolaciu pod obvodove mury. Riesil toto niekto z vas? Ako ste tam lepili Hydrobit? Natavovanie moc nechcem, aby sa to XPS nezmrastilo. Niekde som cital o polyuretanovom lepidle a jednoduchom nalepeni. Pripadne ist cestou lepenia za studena? Nechat aj presah, alebo nalepit zarovno dosky? Dik.
Odpovedať
Profilova fotka
Natavovanie nieje problém stačí kusom plechu prikryť styrodur.Hydroizoláciu po okraj betońu,a prípadné neprekryté miesta dotrieť tekutou lepenkou.Styrodur hneď ako to bude možné ostriekajte prúdom čistej vody (býva mastný z výroby ) a "zasieťkujte" .Inak ho spáli slnečné žiarenie.
Odpovedať
Presach by mal byt, ved musite riesit zahnutie, teda nadpojenie hydroizolacie zvislo
Odpovedať
@megdesign natavuju sa len jednotlive spoje, k doske nie je potrebne asfaltove pasy natavovat. Presah von sa nechava cca 10cm, takze najskor rozrezte metrovy pas na dva 50cm kusy a tie roztiahnite po doske tak, aby bol smerom von aj dnu rovnaky presah.
Odpovedať
@megdesign Ahoj, ako bolo spomenute ak planujes zvislu izolaciu treba nechat presah cca 10cm. Ale ked bude ten presah len tak na volno casom sa zlomi. Bezna sa pri izolacii presach rovno zahne-pritavi na zvislu plochu a neporusi sa..
Odpovedať
Profilova fotka
@janj79 @stowasser @hydroizolacia Neviem načo by tam mal dávať zvislú izoláciu - čo je pod vodorovnou izoláciou to je aj tak vo vlhku. Jedine, že by mal pivnicu. A ešte sú experti, ktorí zahnú lepenku dohora (aby pozbierala prípadný kondenz do muriva ...).
Odpovedať
@laco17 Zvislá izolácia sa odporúča min. 150 mm nad úroveň terénu, v oblastiach kde sa vyskytuje väčšie množstvo snehu aj viac..
Odpovedať
@hydroizolacia a co potom s tym presahom?
Odpovedať
@megdesign presah slúži na napojenie zvislej izolácie....
Odpovedať
@hydroizolacia to nam je vsetkym asi jasne... Ale kam ju natavim? Nadol nemozem, lebo tam je XPS a nahor bude piesková strana na tvarnici a to asi nenatavim...
Odpovedať
@megdesign Ty ten presah odrezes, lebo ti tam je na dve veci... Je mi jasne, ze ho tam este nemas, tak ho ani nerob. Ja som ho nechaval pre istotu, ze mozno na nieco pridem ako to napojim, dokonca su experti, ktorym sa po tazkej makacke to nejak tou pieskovou stranou prichytit aj podarilo. Ale isto su aj jednoduchsie sposoby ako to nedobabrat :)
Odpovedať
@megdesign Keďže si urobil debnenie z xps tak to je nereálne nataviť bez poškodenia toho xps. Rozhodni sa či budeš robiť aj zvislú izoláciu, ak áno je tu ešte možnosť urobiť to z PVC fólie..
Odpovedať
@hydroizolacia uz su dva pasy natavene ;-) Na XPS to nalepim tekutou hydroizolaciou bitumenovou bez obsahu rozpustadiel. Nasiel som take, cim sa dokonca lepia EPS a XPS. http://www.naradie-profesional.sk/sik...
Odpovedať
Článok sa načítava...
@megdesign a nemôžeš ten presah zahnut hore a potom ho "prelepiť" ďalším kúskom lepenky, ktorú otocis správnou stranou k múru?
Odpovedať
@topfield aj tak sa da. Chcem, aby nejako na tom XPS drzal. Ked ho necham "navolno" a asfaltove strany stavim dokopy, bude to plnit ucel. Ale nechcem, aby to len tak "plandalo".... Nasledne na do pojde obkladovy kamen... :) Este je moznost nalepit to tou pieskovou stranou na obvodove murivo.... Vyskusam...
Odpovedať
Ten zahnutý presah by som niečím ukotvil aby bol napevno. Tým pádom nebude plantat ani tá lepenka, ktorou to prelepis. Čo sa týka natavovania vodorovnej lepenky... Pýtal som sa užívateľa mirom113,(jeho stavba je asi najznámejšia na celej ms) ako to robil aby nespalil xps, vraj len prikladal horák smerom od xps do vnútra stavby a v pohode to nastavil bez poškodenia xps
Odpovedať
@topfield Ano ano. Pozeral som jeho album a vzal si priklad :) P.S.: Mal som aj stavebny dozor :)
Odpovedať
presne toto potrebujem vediet aj ja teraz :-) Dakujem za rady. Vyzera ze sa to da spravit tak aby sa neposkodil XPS. Takze najprv napenetrovat a potom prilepit. Inak este jedna vec, treba penetrovat a lepenkovat celu plochu alebo len pod stenami. Na plochu budem davat tiez izolaciu. Asi XPS alebo nieco podobne. Podla mna XPS je tiez hydroizolacia tak neviem ci nieco pod to treba dat. Plus penetrak moze posobit ako rozpustadlo na XPS aj ked neviem ci by to tak bolo aj mozno po pol roku ked sa odpari riedidlo. A zase lepenku na celu plochu cez 200m2? No neviem. Poradte ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@sv3853 XPS ano EPS nie je hydroizolacia :) , cize celoplosne bud lepenkou alebo nejakou tekutou izolaciou. @megdesign to na avatare a na fotke su rovnake osoby ? :-D
Odpovedať
@sv3853 ja som daval najskor pod obvodove mury /len tie mam nosne/. Ked sa budu robit priecky, tak aj pod priecky... Vsade je nechavany presah 10 cm, aby sa potom dala napojit lepenka v izbach.... Urcite budem robit celu plochu - penetrak + natavit lepenku....
Odpovedať
@majkoj Ano preco? :-D
Odpovedať
@majkoj Dakovala za odpoved. dam asi na celu plochu ale najprv pod steny
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj je to tá samá osoba :-)
Odpovedať
Este mi tak napadlo. Aky vyznam ma natavovanie/lepenie lepenky na platnu? Ved ona nikam neujde pod tehlou..
Odpovedať
@sv3853 Vraj ziadny... Ja som ju ale nalepil.... Mozno robota navyse, ale pre pokojny spanok....
Odpovedať
@megdesign No jo no. Asi to nalepim aj ja. Este neviem ci teplene alebo pomocou nejakeho lepidla. Inak co hovorite na takzvane spatne spoje a olepovanie tehal do nejakej vysky. Vraj ochrana tehal proti vode. Oplati sa? vonkajsia strana? Vnutorna? Obe? Vonku mam mam XPS. Tam by som musel dat lepenku tak aby presahovala murivo az na XPS a potom na to co precnieva a tehlu nalepit nejaky pas...
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 11 mesiacoch
Ahoj, jaký přesah jednotlivých pásů přes sebe? Díky.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 rokoch
@megdesign @stowasser @hydroizolacia 1. Na obvodové tvárnice šírky 300mm stačí presah na jednu aj druhú stranu 100mm ? (chcem 1m asfaltového pásu predeliť na polovice) Stačí tých 100mm na kvalitné prepojenie ? Zvlášť z interiérovej strany... 2. Zvislé napojenie - vyhnúť 100mm pás smerom hore alebo dole ?
Odpovedať
@purplesticks stačí a dole
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?