Žľab na odvod povrchovej vody z odpadových rúr

Profilova fotka
Mam svahovity pozemok a z vrchu pri prudkych lejakoch sa mi dost leje voda. Pod svahom mam oporny mur, nechcem, aby voda mi priamo vtekala do mura (aj ked je v nom drenaz), preto chcem tu povrchovu vodu odviest prec. Nechcem kupovat ziadne drahe betonove zlaby, chcem to urobit co najjednoduchsie a najlacnejsie. Vymyslel som zakupit sive kanalizacne rury, pozdlzne ich rozrezat na polovicu a polozit ich do zeme s urcitym sklonom, aby voda v nich odtekala prec. Mam ale dilemu, ci tie rury staci len polozit do zeme, alebo ich zabetonovat (aku hrubku betonu dat a ci pod neho treba strk). Poradte, ktora moznost je lepsia, aby mraz neposkodil rury. Vdaka.
Odpovedať
Co tak vyriesit ten problem inak - zakopat do zeme v hornej casti pozemku batar, alebo plastovu nadrz, do neho zviest napriklad ryhami stekajucu dazdovu vodu a pre istotu urobit prepad pre nadbytocnu vodu rovno rurami niekam mimo muru? A samozrejme v spodnej casti bataru urobit napojenie na hadicu a pouzivat to samospadom na zalievanie zahrady?
Odpovedať
Profilova fotka
@stowasser nemam tam tolko miesta, nad murom mam asi len 30 cm este mojho pozemku, nad hranicou uz nie je moj pozemok. Takze tam mozem dat len ten zlab. Len vyriesit problem, ci ruru len zakopat do zeme, alebo ulozit do betonu.
Odpovedať
Profilova fotka
žľaby z rúr na odvod vody stačia, problém je ako ju do nich dostať. Keď sa položia do vykopanej ryhy, prihrnú sa po okraj, ale kým naprší, vznikne tam medzera po uschnutej zemine. Tam vnikne napršaná voda a vtečie pod žľab. Samozrejme, že vymyje aj časť zeminy a vytvorí si obtok. Asi by bolo jednoduchšie na tej ploche vytvoriť žľab ako preľbenie položenej fólie, priťaženej kameňmi alebo zeminou.
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 a ak by som okolo zlabu zalial trocha betonom, aby tam nevymylo medzeru? Podla Vas staci ruru ulozit len na zeminu alebo dat pod nu ako podklad beton?
Odpovedať
Profilova fotka
uložiť do betónu a vytvoriť nábehovú plochu, ale fólia je menej pracna, zemina sadne a potom sa dá riešiť trvalý stav. Ale oporý múr je na to, aby zachytával tlak zeminy a vody, Odvodnenie pri korune sa robí len pri vysokých múroch a veľkých prítokoch.
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 ked na susednom pozemku si rovnali a navysili teren a pri vacsich zrazkach mi voda aj s bahnom steka k muru. Aj ked by to mali riesit susedia a zabranit stekaniu zrazkovej vody na cudzi pozemok, nemozem na to cakat, kym ich to napadne, a chcem to odvodnit sam. Aku hrubku betonu dat pod zlaby? Nepopraska beton so zlabmi pri mrazoch?
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 tie folie su nejake specialne na to urcene?
Odpovedať
Profilova fotka
bežné fólie do 1mm vydržia na slnku niekoľko rokov, dovtedy ploha zarastie rastlinami a zmení sa odtok. Pri násype 1m za opor. múrom betón praskne vždy.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Profilova fotka
@jan45 Ako to myslíš s tou fóliou?
Odpovedať
Profilova fotka
@matko291 niekoľko rokov môže byť aj 20, tu je to len provizórne riešenie kým sadne násyp za múrom.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?