Menej vody na polievanie.

Profilova fotka
Ahojte, v niektorych regionoch FR je nedostatok vody, restrikcie na jej pouzivanie, tak cim dalej, tym viac sa hlada ako menej polievat. Prikryvat okolie zeleniny mulcovacou zmesou - slamou, hoblinami alebo stiepkou je uplne samozrejme, aby sa udrzala zem viac vlhka a zabranilo zelinam. Na trhu uz su dlhsie, ale az tento rok prenikaju hlinenne nadoby Ollas, Oyas, urcene na zakopanie do zeme, kde kapilaritou sa voda dostane k rastline. Pouzitie stiepky zostava potrebne. Su dost nakladne a niektori vynalezci si ich nahradia hlinenymi kvetinacmi, kde zastupluju otvor, ini len plastovou flasou s dierkami. Susedia ich tento rok kupili a dali k rajcinam. Uvidime po sezone. Dnes som nasla "zelene stvorce" ktore maju tiez zabezpecit usporu vody a menej zeliny, dost ma zaujali, tak som sa len chcela podelit. Mozte si pozriet obrazky aj video https://www.ecolo5.com/ A dalsia foto ako vaky v nemocnici...
Odpovedať
Tohto roku sme aj my zakopali obycajne hlinene kvetinace k paradjkam, tak uvidime. Travou ich mulcujeme uz dlhe roky
Odpovedať
Skúste kvapkou závlahu rovno ku KOREŇOM. Spotreba vody do 3l/h
Odpovedať
Akurat rozmyslam z coho mulc. Pokosenu travu este nemam a neviem sa rozhodnut co kupit. Aby to aj financne bolo vpohode a aj efekt. Viete nieco poradit?
Odpovedať
Profilova fotka
@jancipe praveze Ollas su na nahradu kvapkovej zavlahy, alebo pre tych, co nemozu kazdy den spustit zavlahu, pretoze nemaju zahradu za domom/ked nie su doma viac dni... 3l/h je relativny pojem. Ziadost vody zalezi na velkosti zahrady/mnozstvu rastlin. @wivik balik slamy, mozno cez inzerat, stiepku od niekoho co pracuje s drevom. Ponuknut pokosit travu niekomu.
Odpovedať
Minulý týždeň som kosil trávu, výška cca 50-100 cm, krásne zmulčovaná ostala na zemi. Vyše 2000 m². Darujem za samozber. 😄
Odpovedať
@lenkito10 to ze som v meste, na dedine by som sa mozno skor k niecomu dostala. Slame sa chcem vyhnut ako alergik. Ta stiepka by bola mozno idealna, len keby ju mal niekto tu za rohom 😀. Inak inzeraty mi nenapadlo poprezerat, si niekedy asi na vedeni sedim 😀
Odpovedať
@lenkito10 potok na hranici pozemku je v mojom prípade asi v tomto prípade výhra. 🙂
Odpovedať
@wivik Slama nemá s alergiou nič, úplne v pohode 😉
Odpovedať
@megdesign je vyhra polievat vodou z potoka?
Odpovedať
@kejsix a nieje?
Odpovedať
@megdesign Ja neviem, asi zalezi od situacie. Sused to robí, ale potok predtým ide celou dedinou (neodkanalizovanou). Ked som sa ho spytal, ci by sa tej vody napil, ked s nou polieva zeleninu, nevedel odpovedat.
Odpovedať
@kejsix Ani hnoj by si neochutnal a predsa nim pohnojis celu zahradku 😄
Odpovedať
Článok sa načítava...
@kemino 😀 tak ano, aj to je pohlad na vec
Odpovedať
@wivik ked mas investovat do kupovaneho mulcu, tak pre zeleninu sa to neoplati. Zamulcuj korou okrasne zahony, okolie stromov a medzi zeleninou nechavaj lezat burinu, ucel splni rovnako a nemusis zhanat. Pridavat stiepku nie je az taky dobry napad, pretoze kym sa rozlozi spotrebuje privela zivin, ktoru potrebuju rastliny a aj meni pH pody. Slama musi byt posekana, ta z balikov nie je velmi vhodna. My mame travy akurat tak pod pardajky, pretoze kym sa kosi dalsi krat, tak ta trava je viacmenej uz rozlozena a ostava z nej len tenucka vrstva. Zvysok zeleniny nemulcujem, okopavam holandskou motykou a buriny nechavam lezat v medziriadkoch a pod tekvice som nasiala faceliu zelene hnojenie, kym si vlastnymi listami zatienia podu, tak to robi facelia.
Odpovedať
@kejsix tak jasné. Uhol pohľadu... Ale slepačince tiež ľudia nepijú a lejú to k plante...
Odpovedať
Profilova fotka
@megdesign toto je vyhra, svokrovci tak maju pozemok, zahradu a cez ten pozemok stredom ide potok a je to parada. Nemusia rozmyslat nad tym kolko poleju, kolko sa vody minie, toto je akoze vec, ktoru im fest zavidim.
Odpovedať
@majak0 pokial im nehrozi vytopenie pozemku po privalovom dazdi tak fajn
Odpovedať
Profilova fotka
@haciendman nemavaju nejake problemy. Maju pri Bystrici ten pozemok a este sa im nieco take nestalo, zeby sa zdvihla hladina az tak zeby ich vytopilo alebo cosi.
Odpovedať
@zita19 dakujem. Mam vela kartonov a chcela som ich vyuzit v zahrade. A potrebujem ich niecim zatazit. Rozmyslam ze na kartony dam len vrstvu zeminy. Alebo to nema zmyslel?
Odpovedať
@wivik aj zemina je fajn, uz som ich pouzila aj tak, ked som likvidovala pyr. Zvycajne ked pouzivam kartony na likvidaciu buriny tam, kde sa v dalsich rokoch bude sadit, tak ich zatazim kamenmi alebo doskami. Koru pouzivam len tam, kde sa po zvysok zivota nechystam pouzit motyku.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?