Zavlaha v zahrade

Ahojte. Chcel by som sa informovat ohladom zavlazovania pozemku okolo domu. Som v tom laik, preto prosim o trpezlivost 😉 Mam vrtanu studnu so sachtou, do ktorej budem davat domacu vodarnicku (darling). Je mozne, ze ak by som chcel instalovat ponorne cerpadlo s frekvencnym menicom, tak by to bol problem, pretoze uz mam dokoncenu technicku miestnost a mam v nej malo miesta pre tieto veci. Navyse je mozne, ze by som to tam musel rozbit. Preto preferujem vodarnicku do sachty. Okolo domu by som si chcel spravit rozvody vody a zakoncit ich ventylom. Chcel by som postupovat takto: - na obrazku je cervenou farbou oznacena sachta, z ktorej sa budu robit rozvody - rozvody vody by som zakopal do minimalnej hlbky (do 20-30cm) s tym, ze na zimu by som z nich vypustil vodu - jednalo by sa o cca 5 ventylov a 2 vetvy - na vetve cislo 1 by boli 2 ventyly (1 a 5) - na druhej vetve by boli 3 ventyly (2, 3, 4) - hrubka hadice v zemi by bola 3/4", alebo 1" - do ventylov by som si chcel zapojit kratku hadicu 1/2" (tensia, aby sa mi s nou lahsie manipulovalo) - viem, ze rozmiestnenie rozprasovacov mi nepokryje vsetky kuty v zahrade a ratam s tym, ze budem ich musiet rucne presuvat. Automaticka zavlaha profesionalnou firmou mi ale na takom malom pozemku pride zbytocna Otazky, ktore by som potreboval zodpovedat: - v idealnom pripade by som chcel, aby vodarnicka 'utiahla' vsetkych 5 rozstrekovacov naraz. Vobec ale momentalne netusim ci je to mozne a ako to nadimenzovat - kazdy rozstrekovac by som potreboval dakym sposobom regulovat samostatne. Potrebujem, aby 1 a 2 mali dlhsi dostrek, ako 3, 4, 5. Viem to docielit? - ako riesit vypust vody z jednotlivych vetiev? Predpokladam, ze sa to bude vyfukavat kompresorom, ktory sa napoji na ventily v sachte. Ako zabezpecim, aby mi pri zapojeni kompresora nevytekala voda z hadic do sachty? Vopred dakujem za Vase rady a cas! Juraj
Odpovedať
@chorchito 1. Dá sa napojiť akékoľvek množstvo zavlažovačov. Čím je ale zavlažovačov viac, tým menší tlak vody majú a tým majú menší dostrek. Pri značke Gardena, ak použiješ turbínové zavlažovače (napr. T200), tak ti bežná domáca vodáreň (tlak cca 3-4 bary, 3000 l/h) utiahne v pohode naraz 3 - 5 takýchto zavlažovačov. 2. Vieš to docieliť. Väčšina zavlažovačov sa dá regulovať - dostrek a výsek. Trochu si preštuduj na nete možosti nastavenia a maximálne vzdialenosti napr. u T200, T320 a T100. Podľa toho si ich naplánuj. 3. Na vypustenie vetiev slúži samoodvodňovací ventil. Pozri si, ako sa používa: https://www.gardena.com/sk/produkty/z...
Odpovedať
Profilova fotka
Zabudas este na jednu vec… postrekovace ktore sa otacaju zo strany na stranu by mali mat na jednej vetve zhruba rovnaky rozsah pohybu 😉 Na tej jednej vetve chces mat 2 zavlazovace s rozsahom 90 a jeden s rozsahom 270 stupnov tie dva 90 stupnove zavlazia avoj kusok travy dostatocne ale ten ktory sa otaca o 270 stupnov by potreboval 3 krat dlho pustenu danu vetvu aby sa do tej travy dostalo rovnake mnozstvo vody /m2 🙂 Vyfukovat kompresorom nieje potrebne ako tu uz bolo spomenute v najnizsom bode kazdej vetvy domontuj automaticky vypustny ventil od gardeny a mas pokoj 🙂 Vyskusane tento rok cela jedna vetva zakopana ani nie 10cm pod povrch (este na nu pride navazka takze bude hlbsie) ale tuto zimu bolo ani nie 10cm v zemi a vdaka ventilu nic neroztrhlo 🙂 Inak to je zakladna chyba ze clovek by chcel mat vsetky zavlazovace na jednej vetve… pritom gardena ma automaticku zavlahu na dve vetvy uz za 90€ 😉 Navyse je to vhodnejsie.. kedze jedna strana domu bude viac tienena ako druha… je rozumnejsie to rozdelit na 2 vetvy a ti viac slnecnu vies polievat inak casto ako tu tienenu 😉
Odpovedať
@zipsuliak Aj ten rozsah sa dá nastaviť. Tie postrekovače Gardena T200 a T380 majú 4 trysky, pre každý výsek sa dá nastaviť iná tryska. Ak sa postrekuje 90°, tak sa nastaví menšia tryska (1) , ktorá dodáva menej vody, a keď väčší uhol, tak väčšia tryska, ktorá dodáva viac vody. Na fotke dole vidno, ako sa nastavujú trysky 1-4. @chorchito V hornom príspevku mám preklep - nie je to T320, ale T380.
Odpovedať
Profilova fotka
@chrobak7 nauč sa čítať s porozumením... ja viem že rozsah sa dá nastaviť.. T380 mám na pozemku vlastnoručne zakopané... hovorím o tom že ak na jednej vetve bude mať 2 postrekovače otáčajúce sa o 90 stupňov a zároveň jeden ktorý sa otáča o 270 stupňov.. časť záhrady ktorú polieva ten jeden.. bude poliata oveľa menej... tá triska to trošku upraví ale takýto rozdiel to nepokryje na 100%... ideál je mať rovnaké uhly postrekovačov na jednej vetve 🙂 sám som mal na vetve jden 270 stupňový a ostatné 90 a ani pri nastavení ostatných na minimum a toho jedného na maximum vody (pre 360 stupňov) tak tá časť trávnika bola podstatne suchšia ako zbytok..
Odpovedať
@zipsuliak, @chrobak7 Dakujem za Vase rady. Zbezne som si prestudoval tie zavlazovace od firmy Gardena a skusim si to teraz preplanovat na zaklade tych info, co ste mi dali, resp. co som sa docital. Este by som sa chcel spytat, ci je nutne system dako automatizovat. Sused, ktory ma domacu vodarnicku to ma spravne tak, ze ma z vodarnicky 1 hadicu a na konci je ventyl, ktory ked otvori, tak moze rucne zalievat. Ja by som predpokladam musel dat daky ventyl do zeme niekde blizko sachty a cely system by som spustal vlastne tak, ze by som ten ventyl naplno otvoril. Za ventylom by bol potom rozbocovac na 2 vetvy. A kazda by mala takyto ventyl aj osobitne, aby som si vedel pustat kazdu vetvu osobitne. Stacilo by to takto, alebo si myslite, ze je nutne instalovat daku automatiku? Elektronike by som sa rad vyhol, pretoze ta by musela ist do sachty a to bude predpokladam problem. Predpokladam, ze elektronika k zavlazovaniu sa asi nedava von, ale skor niekde dnu do domu.
Odpovedať
Ved mimo sachty si vyvedies hadicu, a do zeme umiestnis ventilovu sachtu. Ako z nazvu vyplyva, tam umiestnis ventily ktore otvaraju/zatvaraju danu vetvu (zonu). Ventily su na 24V vacsinou, bud napajane z nejakej RJ zavlahy (hunter, rainbird, ...) Alebo spinane cez nejake rele ktore mozes ovladat kludne aj cez wifi. Jednotlive vetvy nebudu bezat naraz kvoli tlaku/prietoku, cize je potom na tebe dat tomu nejaku logiku. Mimo tejto sachty mozes mat este napojenu hadicu ktora nema ziaden ventil, ktora posluzi na "rucne" ventily v zahrade. Mozes to zapojit aj cez ventilovu sachtu (cez holender) priebezne dalej, alebo obycajnym Tckom rozdelit napr. pred tou sachtou.
Odpovedať
Profilova fotka
@zipsuliak tymto sposobom,ze davat na jednu vetvu trysky s rovnakym rozsahom by profesionalne zavlahy asi skoncili..na to existuju postrekovace s redukciou tlaku napr.2,1 baru,ktory zabezpeci rovnomernu distribuciu vody pri roznych prietokoch v postrekovacoch..
Odpovedať
Profilova fotka
Ja som to riesil cez gardenu komplet 🙂 na stlpiku s vyvodom vody na zahradu je 4cestny ventil od gardeny, a na nom je zatial pripojeny jeden automaticky dvojcestny ventil (2 vetvy zavlahy) casom pribudne este jeden na dalsie 2 vetvy ) 🙂 + na tom vechnom 4 cestnom mi stale ostanu 2 volne ventily na pripojenie hadice Pardon nechtiac mi to oznacilo viac fotiek 🙈 ale je tam aj ta spravna 🤣🙈
Odpovedať
Ahojte. Tak som si na zaklade Vasich rad nastudoval veci a cele som to trochu prerobil. V zasade som spravil tieto rozhodnutia: - vybral som si zavlahu od firmy Hunter - dal som podstatne viac trysiek, aby som zabezpecil rovnomerne pokrytie travniku - rozhodol som sa naprojektovat 4 vetvy - 1. vetva 8 postrekovacov - 2. vetva 7 postrekovacov - 3. vetva 8 postrekovacov - 4. vetva 8 postrekovacov - najviac je vzdialena 4. vetva, ktora bude mat vzdialenost cca 40 metrov - vybral som trysky MP2000 v kombinacii s MP1000, ktore by mali pokryt tie vzdialenosti, ktore potrebujem. Co som si nacital z dokumentacie, tak pri tlaku 2.5 baru by mal byt prietok 2.67l / min pri MP2000 a 1.3 pri MP1000. Ak ich budem mat na 1 vetve 8, tak spotreba bude cca 21 l/min na 1 vetve MAX. - cerpadlo bude cerpat vodu aj do domu (minimalne splachovanie a zrejme aj sprcha, okruhy este musim preverit) - chcel by som kupit ponorne cerpadlo bez frekvencneho menica (nechcem ho montovat do sachty, kde je vysoka vlhkost). K cerpadlu by bola aj tlakova nadoba o velkosti max 100l. - rozvody 1" (32 DN) - pokusim sa system vyspadovat a na koniec dam do drenaze vypustny ventyl Momentalne sa snazim dako rozumne vypocitat parametre toho ponorneho cerpadla, tak, aby bol vo vsetkych vetvach dostatocny tlak. Pokusim sa to vypocitat podla https://sk.kaeser.com/servis/znalosti.... Je nieco, na co by som si mal dat pri tomto nastaveni specialny pozor? Uvazujem dobre? Vopred dakujem za Vase rady!
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
@chrobak7 Dobry den, kus ozivim temu. Mam otazku. Chcem zo studnicnej sachty vytiahnut DN32 hadicu s redukciou a ukoncit ju v rohu pozemku ventilovou sachtou na 3/4" aby som tam mohla napojit hadicu na manualne polievanie. Bude to takto fungovat? Nebude v zime problem so zamrzanim ventilu? Vopred dakujem za odpoved.
Odpovedať
@mucha999 Fungovať to bude. A či bude problém so zamŕzaním? Záleží od toho, či v potrubí bude voda a či pri potrubí a ventile bude teplota menej ako 0°C. Ak áno, treba na zimu vodu z potrubia a ventilu vypustiť.
Odpovedať
Ahojte mam v studni toto cepradlo Pedrollo JSWm 2A 230V bude mozne ho pouziť na závlahu. budu tam 2vetvy po max. 7postrekovacov. Dakujem za radu
Odpovedať
Článok sa načítava...
@chrobak7 Dakujem za odpoved. Dam na hadicu v studnicnej sachte vypustaci ventil. To by malo problem so zamrzanim poriesit.
Odpovedať
@adajak A prečo by nebolo možné? To čerpadlo má výkon 4200 l/h. Akurát tie jednotlivé vetvy by som nespúšťal súčasne, lebo by si mal kratší dostrek.
Odpovedať
Ahojte, pri automatickej závlahe trávnika vediete hlavnú vetvu na ,,trase,, postrekovačov resp. napájate postrekovače priamo nad hlavnou vetvou alebo je optimálnejšie viesť hlavné vetvy určitú vzdialenosť od postrekovačov ?
Odpovedať
Ja to tiez teraz riesim a bolo by doporucene dat postrekovac 20-30cm od hlavnej vetvy (hlavnu vetvu mam 32ku a z nej odbocky z 20ky hadice) napriklad aj kvoli moznosti nastavit vysku postrekovaca v pripade sadania zeminy
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?