Zavlaha travnika z tlakovej nadoby - dva zdroje vody

Ahojte, mam vyvrtanu studnu a planujem kupit 4 m3 nadrz na zachytavanie dazdovej vody. Co som googlil tak by sa to dalo napojit na automaticku zavlahu tak ze kupim tlakovu nadobu, neviem aku napriklad 100 litrov a bude tam nejaka riadiaca jednotka ktora spusti cerpadlo v nadrzi a natlaci vodu do tlakovej nadoby. Ak v nadrzi nebude voda tak ta jednotka zisti ze cerpadlo sa nezoplo a spusti cerpadlo v studni. Este na vystupe z nadoby bude redukcny ventil aby bol staly tlak v zavlahe. Je toto realizovatelne?
Odpovedať
@pumaikar Realizovateľné je, ale podľa mňa zbytočné, ak máš studňu. Z dažďovej vody nenahromadíš toľko, aby si mohol plynule polievať trávnik (ten potrebuje 2-3 x týždenne 2-5 l/m2). To ti bude stále prepínať na studňovú vodu. Ja napr. na jedno polievanie trávnika 120 m2 miniem 500-800 l vody. Ale záleží od toho, koľko m2 trávnatej plochy máš a akú veľkú plochu strechy máš, z ktorej sa bude zberať voda. Ak budeš polievať úsporne, tak na jar a jeseň by to mohlo stačiť. Ale škoda investícií, keď máš studňovú vodu zadarmo. Jedine, keby som mal málo vody v studni, by som išiel do takého riešenia. Navyše budeš potrebovať filtre. lebo dažďová voda bude špinavšia, ako tá zo studne a mohlo by ti to pomaly upchať trysky zadažďovačov. Ak to veľmi chceš, je to realizovateľné. Budeš potrebovať sústavu spätných klapiek, 2 tlakové spínače, nejaké čidlá hladinomerov a studňové relé - napr. toto: https://www.svetsuciastok.sk/sk/podla... https://www.svetsuciastok.sk/index.ph... Ja to mám pri studni ako poistku pre prípad zaplavenia pivnice. Písal som o tom v tejto téme: http://www.modrastrecha.sk/forum/prip... Vyhľadaj si staršie témy ohľadne zavlažovania dažďovou vodou, nájdeš tam veľa informácií.
Odpovedať
@chrobak7 dakujem za odpoved, dobre si ma naviedol. Ten hladinovy spinac by som asi nikdy nenasiel. Bud to spravim s jednym spinacom ktory bude pustat bud jedno alebo druhe cerpadlo. Este ale musim domysliet zvlast ochranu proti chodu na sucho v studni. Alebo to spravim s dvomi spinacmi, prepojim ich a tym padom bude vyriesena aj ochrana v studni. Viem ze ta nadrz je mala na polievanie ale musim ju mat preto aby som mal kde zvadzat vodu zo strechy. Rozmyslal som aj nad trativodom ale ani to by nevyslo o moc lacnejsie a pre buducnost bude ta nadrz lepsie riesenie
Odpovedať
Profilova fotka
@pumaikar vsakovacie nadrze napr. z plastovych paliet si nerozmyslal?Pripadne inym sposobom poriesit dazdovu vodu..
Odpovedať
@dart9 aj to som rozmyslal ale zase je to o tom ze to nie je ovela lacnejsie ako nadrz a uz ked vykopem jamu tak tam rovno supnem nadrz, aj pre pocit je to lepsie ze zijem trochu ekologicky ;-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?