Priprava pody na vysev travnika - primiesanie piesku

Profilova fotka
ahojte, poprosim o radu. pripravujem sa zasjat travnik. mame na pozemku navezenu krasnu ciernu ornicu. pred zimou sme na hrubo vyrovnali. teraz este trochu dorovname kde to sadlo. ideme podu s rotavatorom rozdrvit. ale cital som ze je dobre do tazkej pody pridat aj piesok. ak mate niekto skusenosti, poradte ako to urobit. mame zrotavatorovat do hlbky 15-20 cm, potom rozhodit piesok, a zrotavatorovat znova do hlbky 5 cm? cital som ze na m2, pody by sa malo pridat 10litrov- jedno vedro, piesku. s akou vrstvou pody sa ma zmiesat? to som uz nenasiel. lebo asi bude rozdiel zmiesat to v hornych 5cm alebo 15cm. dakujem
Odpovedať
My chodime robit visievat travu a este sme to nerobili. moze byt ze by sa ten piesok mal pridavat do velmy tažkej pôdy ale bežne sa to neroby .A zrotavatorovat môžes tak 15 20 cm ak budes robit zavlahu bude sa ti lipsie kopat. Cafko.
Odpovedať
Profilova fotka
@stefanik111 aj svokor mi hovoril ze nech sa na piesok vykaslem. neni to az taka polozka, tatra piesku a den furikovania. ak by to pomohlo tak to spravim dakujem
Odpovedať
Ja som citala, ze piesok sa dava vtedy, ked je travnik uz dost prerasteny, potom co sa zvertikutuje. Nasledne sa prida piesok v tom pomere ako si pisal a ten sa dostane do tych otvorv a pomoze travniku. Podla mna teraz je zbytocne primiesavat piesok do dobrej ornice.
Odpovedať
Profilova fotka
Tiez som to nikdy nerobil, ale najkrajsi kobercovy travnik robia na zahori, na tej piescitej pode, napr. z okolia senca pestovany na cernozemi nieje az taky pekny. Rozdiel je okrem estetiky v tom, ze ten zahoracky viac odnozuje, je pevnejsi.
Odpovedať
Piesok je zbytočný, najdôležitejšia je príprava pôdy, 15-20 cm do hĺbky stačí, potom cca 7 - 10 dní pred výsevom zapracuj do pôdy NPK a potom zasej trávu. Ak to budeš siať aplikačným vozíkom, tak 1x pozdĺžne a 1x naprieč, ak budeš siať ručne, tak môžeš pomiešať travove semeno s jemným pieskom v pomere 1:10 až 1:8 a potom rozhadzovať. Po zasiatí to treba zľahka "pobrániť" najlepšie trávnikárskymi hrablami a samozrejme dostatok vlahy. Ak Ti miestami tráva nevzíde, nič sa nedeje - podseješ a ideš ďalej. A potom už len kosiť a polievať a polievať a kosiť. (takto sme to robievali v Nemecku keď som tam pracoval dlhé roky v profi záhradníckej firme a tento spôsob nikdy nesklamal) Veľa šťastia
Odpovedať
Profilova fotka
@tomas200 tak ked to tak nemci robili, tak urcite to bude dobre. dakujem za radu
Odpovedať
Profilova fotka
@silviu Ten piesok sa tam dáva len v tom prípade, ak je pôda pod výsev ťažšia, hutnejšia, kvôli odľahčeniu a priepustnosti. Tiež sa primiešava k trávnatému osivu, pre rovnomernejší výsev. Plochu treba povalcovať, zhutniť, potom vysiať, zasekať osivo (hrabľami), povalcovať a rosiť.
Odpovedať
Profilova fotka
@rastlinky_sk my mame cistu ciernu ornicu. v tom pripade sa pridava piesok? dakujem s
Odpovedať
Profilova fotka
@silviu nie je potrebné; tam je doležité, aby ste nemali nejaké veľké hrudy.
Odpovedať
Profilova fotka
@rastlinky_sk super. dakujem
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Profilova fotka
@rastlinky_sk vzhladom na to, ze mam dost tvrdu ilovitu zem, rad by som na jesen urobit topdressing travnika pieskom. Predpokladam ale, ze to asi nemoze byt hociaky piesok, alebo ? Tu na okoli sa npr da zohnat pieskok z Homok-u 0-1.
Odpovedať
@majkoj je dôležité, aby to bol kremičitý piesok, nie tzv. "kopaný" piesok. Pred pieskovaním je dobré previesť aerifikáciu, v prípade ílovitej zeme dutými hrotmi.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@jozef73 ano, teoria je mi jasna :), ale prax je problematicka, neviem kde taky piesok u nas na okoli zohnat. A ci tu niekto na okoli (okrem golfistov) ma stroj a ci by v mojej pode kde su kamene neodisiel je dalsia vec :)
Odpovedať
@majkoj ja som to robil ručne a aerifikačnými vidlami, cca 200 m2. Drina poriadna, neustále sa mi upchávali hroty, keď bolo mokro - zle, keď sucho - zle. Piesok som mal tzv. poterák, 0-4 mm, ktorý som ešte preosial na 3 mm site.
Odpovedať
Profilova fotka
@jozef73 uff, ja tie vidly mam, ale 400m2 si neviem s nimi predstavit :), 0-4 sa tu tiez predava, ale netusim ci je to cisty kremecity piesok. A samozrejme preosievat rucne 4m3 piesku, co je cez 7t, s mojou operovanou chrbticou....
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj Vo väčšom rozsahu v pohode použite bežný dunajský piesok zo stavebnín či zo štrkovne. Na pieskovanie v menšom objeme sa používa suchý kremičitý piesok, bežne dostať aj v e shopoch, ktoré sa venujú trávnikom, balenie má 25 kg, cena do 5€. Na ílovitý pozemok by som však nechal radšej naviezť kvalitnú ornicu a riešil trávnik na nej, ako sa snažiť zlepšiť kvalitu ílovitej pôdy pieskovaním.
Odpovedať
Profilova fotka
@rastlinky_sk zial u nas je ornica podpultovy tovar. Aj to co mam navezene bola oficialne ornica. Minuly rok som kupil 40 vriec travnikoveho substratu a urobil top dressing, travnik bol krasny, tento rok som to na jar neurobil a travnik je plny cervenej nitkovatosti, ktorej sa neviem zbavit ani bumperom. Tak som sa rozhodol, ze postupne sa pokusim kazdy rok trosku zlepsit...
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 8 mesiacoch
@rastlinky_sk Mozem sa spytat, preco sa pouziva prave kremicity piesok? a ked nie kremicity, (ako uz @majkoj spomenul, je tazko dostupny a drahy) tak pri nahrade za iny, napr. dunajsky, aku frakciu pouzit? Pripadne aky piesok je na prevzdusnenie vyslovene nevhodny? Chystam sa robit aerifikaciu tymi vidlami a dierky by som chcel niecim zasypat. Vdaka
Odpovedať
podla mna je to jednoducha teoria. Hutna zem postupne sadne, vrch sa usliape a trava nema dostatok vzduchu pri korenoch a ani viziva a voda tak dobre neprejde. Piesok nedovoli sa hline spojit a tym padom udrziava narusenu vrstvu kadial prejde vzduch, voda, ziviny. Cize kopany piesok z pieskoviska ma ilovu zlozku, ktora to cele len zhorsi, preto treba cokolvek co il nema. Jednoducho chytis piesok urobis kolacik a ked ostane nie je to velmi vhodny.
Odpovedať
Profilova fotka
@supiiik Dobrý deň, posledná odpoveď je vysvetlená správne, v podstate by to mohol byť akýkoľvek biely piesok s frakciou 0-2, z ktorého za žiadnych okolnosti v ruke nevytvoríte žiadny tvar, a teda sa bude za každých okolností sypať. Ľudia naozaj dokážu pieskovať čímkoľvek.Mnohí si neuvedomujú, čo sa stane, keď zapieskujú trávnik klasickým záhoráckym kopaným pieskom, alebo pieskom, ktorý sa používa do pieskoviska...hotová katastrofa. Máme skúsenosti aj s pieskom, ktorý sa používa pod zámkovú dlažbu - jemný ale musí byť kremičitý. Z toho vyplýva, že akýkoľvek biely piesok s obsahom kremíka je vhodný. Zabudnite na hnedé a žlté kopané piesky.
Odpovedať
@rastlinky_sk @jojo2jojo Vdaka za vysvetlenie. Budem teda hladat nieco hrubsie a belsie :-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 rokoch
@rastlinky_sk nerozumiem tomu preco by mal byt piesok pouzivany na pieskoviska zly. Na velkych golfovych ihriskach davaju cisty piesok (ako na pieskoviska) a ten pohnoja. Ked ho zakladaju tak daju piesok/travnikovy substrat a to 1/1. Niekedy dokonca 2/1 (viac piesku). Ake su dnes trendy pri zakladani travnikov pri rodinnych domoch?
Odpovedať
@rastlinky_sk nejako ti nie rozumieť :-) chceš povedať, že ten"záhorácky piesok" nie je kremičitý? To je ale hluboké nedorozumění pane. Aký podľa teba teda je? Dokonca sa používa na zasýpanie zámkovej dlažby a žiadna katastrofa to nie je.
Odpovedať
Profilova fotka
@foox na zasýpanie zámkovej dlažby možno, tá nie je živý organizmus...zo záhoráckeho piesku alebo z pieskoviska urobia deti bábovičku, aj hrad, teda je tvarovateľný a po napršaní veľmi hutný a ťažký, profesionálne firmy určite nepoužívajú tento piesok na trávniky. Samozrejme, ak sa robí pokládka trávnika na Záhorí, na túto pôdu, ktorá nie je ílovitá, ale čisto piesočnatá, na niektorých územiach iba čistý piesok, treba doplniť skôr výživnú časť substrátu.
Odpovedať
Profilova fotka
@ivantausk každý má svoju predstavu a trend sa mení, v poslednej dobe sa stretávame s ľuďmi, ktorí chcú dokonca umelý koberec , imitácia trávnika, momentálne sú dostupné naozaj verné kópie zeleného živého trávnika, a ten stačí len povysávať a nie sú žiadne nákady na hnojenie, polievanie, kosenie, ale 100 ľudí, 100 chutí. My máme radi klasické zelené trávniky. Ohľadom piesku sme odpovedali v odpovedi pre foox
Odpovedať
@rastlinky_sk ohľadom piesku ste vôbec neodpovedali. Píšete "akýkoľvek biely piesok s obsahom kremíka je vhodný" . Záhorácky piesok je čisto kremičitý a teda nevyhovuje? Deti si robia bábovičky s navlhčeného piesku, ak navhlčíte váš preferovaný biely, kľudne aj z neho. Kremičitý ako kremičitý. Trávnik ma extra nezaujíma, len nezavádzajte ľudí.
Odpovedať
Profilova fotka
@foox používame napr. https://market.jcd.sk/Kremicity-pieso... piesok žltý, kopaný je tiež kremičitý ale patrí do kategórie stavebných pieskov, preto sme uviedli, že odporúčame biely trávnikový a záleží na frakcii.
Odpovedať
@rastlinky_sk ja viem čo odporúčate - piesok v cene 20€ za 100kg, pritom ten podľa vás nevhodný, je za cca 30€ /tona napr. tu: http://www.javolko.sk/tovar/piesok-sa... tu si nájdi popis: http://btservis.sk/pouzitie-strkopies...
Odpovedať
@rastlinky_sk zapieskovali sme travnik kopanym pieskom, nezda sa mi, ze by sa travnik na nieco stazoval. Ani my sa nestazujeme, lebo trava je velmi prijemna aj pri chodeni na boso. O zhutneni za mokra nemoze byt ani rec. Tento rok je u nas mimoriadne dazdivy a oproti inym rokom pri travniku na ilovom podlozi neriesime blato
Odpovedať
Profilova fotka
@foox používajte, odporúčajte to čo uznáte za vhodné, my budeme tiež. Nemusíte sa držať našich rád ani odporúčaní. Máme svoje skúsenosti, názory, rovnako ako aj vy. Ten link bol len príklad, nie je to náš partner, ani náš obchod. Na Záhorí v okolí Šaštína nie je nutné pieskovať trávniky, celé podložie je pieskové, tam treba doplňať výživnú zložku.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?