Zasypanie starého trávnika

Ahojte, potreboval by som dorovnať pozemok zeminou do výšky cca 5-8 CM. Mám tam už trávnik ale nechce sa mi to celé rotavatorovat. Myslíte, že keď to zasypeme a založíme nový trávnik bude to ok? Aku zeminu zvoliť aby bol pekný trávnik? Treba to namixovat s pieskom?
Odpovedať
@indiemann idealny stav na instalaciu siete proti krtkom. 8cm zeminy ti trava neprerastie. Najlepsie preosiatu, len nezabudaj, ze ti sadne aj 50%.
Odpovedať
Trava neprerastie cez taky vysku zeminy, ale kazda pupava, dtaleina, skorocel a pyr ano.
Odpovedať
@rkorba Preosiatu s pieskom? V akom pomere?
Odpovedať
@exponent nie s pieskom, ten pouzijes na buduci rok ked budes vyrovnavat to co ti sadlo.
Odpovedať
@rkorba Musi tam ten piesok byt? Mozem predsa dorovnat zeminou, ci?
Odpovedať
@exponent však piesok si začal spomínať ty neviem kde si v príspevku od rkorbu čítal piesok veď písal iba o preisiatej zemine
Odpovedať
@exponent mozes do nekonecna dorovnavat zeminou, ale ta ti znovu klesne a odznova 🙂 Vsetko zavisi aku kvalitu travnika chces dosiahnut.
Odpovedať
@rkorba preco to sada ked das zeminu na existujucu travu??
Odpovedať
@jumt Piesok spomenul autor prispevku.
Odpovedať
@rado220 lebo sada prave ta zemina ktoru tam nasypes.
Odpovedať
Profilova fotka
Pokos na minimum zasyp vrstvou hliny povalcuj a dalsiu vrstvu a zas povalcuj a ked budes akotak v rovine zasej. Po prvom koseni dorovnaj vrstvou piesku jamy a nerovnosti ale hlboke noe nasupu ale zas po castiach.
Odpovedať
@sousedekovci89 dobre ale ked das ja neviem 10cm zeminy uvalcujes to polejes atd tak moze sadnut ale kolko zase.A nie donekonecna predsa
Odpovedať
Článok sa načítava...
@rado220 donekonecna nie ale tak na 2-3x doplnat potrebujes.
Odpovedať
@indiemann Dobrá bola otázka vyššie, že všetko záleží od toho, aký trávnik chceš mať (?)... A ja doplním, že aj ako ho budeš používať (?) Ak budeš po ňom chodiť v papučkách, či naboso, tak nerieš nejaké sadania trávnika, vyrovnaj a kochaj sa rovinou. Ak ale budeš po ňom prechádzať aj s mechanizmami (ako napr. aj v mojom prípade), tak ani dosypávania piesočkami trávniku nepomôžu. Stále to niekde sadne, či vytlačí hrb. Záleží aj od typu trávnikovej zmesi. Mne sa časom osvedčila jedine ihrisková zmes. Je najodolnejšia!
Odpovedať
@petersd ja riesim akurat rovnaky "problem" ako autor. Mal som schod pod terasou ale prekaza tam deckam a ani neviem na co som to vtedy tak robil.Teraz chcem navozit zemna travu a vyspadovat to od terase.Ale neviem ci tu travu vykopat a naviest zeminu a vysiat alebo len vysypat zeminu a zasiat A co sa tyka tyou travy mam na ihriska a osobne sa mi moc kvalitovo nepozdava
Odpovedať
@rado220 presne niečo podobné riešim.
Odpovedať
@rado220 ja by som nič nevykopával. Len extranízko pokosiť a zasypať. Ak si fajnšmeker, tak to pár dní pred zasýpaním trebárs aj zmoč dákym herbicídom (napr. Roundupom). Pravda, ihrisková zmes nie je na pohľad až tak pekná ako napr. golfová, parková, či iné, ale je jednoznačne najviac odolná. Nepotrebuje ani takú opateru, zalievky, prevzdušňovanie ako tamtie. Jednoducho, je to trávnik o ktorý sa okrem kosenia vôbec nemusíš starať a môžeš po ňom jazdiť aj nakladiakom. Keď prejdeš po "tamtom" - elegantnom, spamätáva sa z tohto šoku i celú sezónu.
Odpovedať
Trávna zmes - golfová, parková, ihrisková,, anglický ..... každá značka to má inak a dôležité je aký je v nej pomer druhu semena - jilek, kostrava, lipnica... Výber je potrebné urobiť podľa toho aký trávnik chcem a hlavne ako sa o neho chcem starať: existuje závlaha? chcem kosiť 1x alebo 3 x za týždeň? na akú výšku chcem kosiť? a vôbec baví ma starostlivosť o trávnik a som ochotný mu venovať kopec času? chcem mať trávnik alebo len trávnatú plochu? budem robiť pravidelne vertikutáciu, aerefikáciu, topdressig? som ochotný do neho investovať "veľa" peňazí? Na toto a možno ešte viac otázok si treba odpovedať a podľa toho zvoliť trávnu zmes kde prevláda osivo ktoré ako tak vyhovuje požiadavkám, času a starostlivosti o neho. Čo a týka navýšenia plochy vidím že tu radia preosiatu hlinu ale môj názor je že veľmi záleží od typu hliny. Ak je ťažká nepriepustná tak určite pridať kremičitý piesok (nie stavebný). Trávnik na povrchu jeho vzhľad a odolnosť je priamo súvisiaca zo stavom koreňového systému a cieľom je aby závlaha (či už z dažďov alebo zalievania) sa dostala hladkou cestou ku koreňom a nezdržiavala sa na povrchu. Profi trávnikári zakladajú trávniky na čistom kremičitom piesku len je málo kto ochotný to zaplatiť.
Odpovedať
@petersd praveze mam barenburg sport a musim sa o to starat ,hnojit polievat atd atd aby vobec ta trava bola.Neviem ci mam akoze oiesocne podlozie pod travou ale akonahle neni dobre pohnojena a polievana ze sa o nu nestaram tak je onicom.Roundup pod nechcem davat.Takze ak nechcem aby to sadalo ci co musim dat teda staru travu prec?Tak mozem zeminu zase dat nabok a vytrhat travu.Tesjm sa
Odpovedať
@rado220 čítaš s porozumením? Takmer nikto z tu diskutujúcich Ti nenavrhuje vykopať starý trávnik. Prečo nechceš ošetriť Roudupom? Veď ten Ti zniči dvojročné plevele a nechá len trávičku. A propo, dnešné "ekoherbicídy" stojá za ho*no teda nemáš sa čoho báť 🙂
Odpovedať
@petersd Nemýľme si Roundup čo je totálny herbicid s Bofixom krorý je selektívny herbicíd. Po Roudupe nezostane na ploche nič živé.
Odpovedať
@treborztv ved toto roundup som dal a teda uz nikdy viac to aj v zemi potom ostane
Odpovedať
@treborztv Hej, súhlasím, máte pravdu. Nevyjadril som sa presne.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?