Vyvlastnenie kvôli obecnej ceste k rodinným domom?

Zobraz úvodný príspevok
Dobrý deň, zhruba rok dozadu som kúpil dlhý pozemok v obci, na ktorom chovám koňa. Veľkosť pozemku a takáto dlhá záhrada bola kvôli tomu mojou podmienkou. Urobil som ale chybu a doteraz som si nepozrel územný plán obce. Teraz som zistil, že v územnom pláne obce je prakticky cez stred môjho pozemku plánovaná obecná cesta pozdĺž ktorej by mali byť z oboch strán rodinné domy. Je tu potenciál, že susedia by mohli s takýmto vývojom súhlasiť, keďže dlhšie záhrady nepotrebujú a pravdepodobne budú radi ak získajú peniaze z predaja pozemkov. Pre mňa by však skrátenie môjho pozemku na polovicu bolo absolútne likvidačné. Starosta povedal, že s tým nemôžem robiť nič, lebo už prešli tri roky v rámci ktorých sa dalo proti tomuto územnému plánu odvolať a teraz ho už má obec právo realizovať ak bude chcieť. Tieto tri roky prešli v čase keď som pozemok ešte nevlastnil. Snažím sa zistiť aké sú moje vyhliadky a nachádzam protichodné informácie. Na jednej strane veľa ľudí tvrdí, že ak majiteľ pozemku cestu nechce, tak ho starosta nijako nedonúti a cesta tam nebude a že cesta k rodinným domom nie je verejný záujem. Na druhej strane čítam, že obecný chodník či cesta sú stavby vo verejnom záujme a pre obec bude relatívne jednoduché urobiť vyvlastňovacie konanie a túto cestu cez môj pozemok postaviť. Ako to vidíte vy? Ďakujem.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od vraj:

Dobrý deň, chcem sa spýtať či už niekoho vyvlastn…
@vraj a dávajú nejaké možnosti? Odkúpenie alebo výmenu pozemku za iný?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od marsdm:

@vraj a dávajú nejaké možnosti? Odkúpenie alebo v…
@marsdm ano chcu to odkupiť a tí ktorí nepredajú budú vyvlastnení ževraj sa to dá
Odpovedať

@marsdm ano chcu to odkupiť a tí ktorí nepredajú …
@vraj možno skúsiť ešte nejakého právnika. Lebo tu veľké mesto nevedelo rozšíriť cestu lebo nemali vysporiadané pozemky a keby majú možnosť, tak určite by použili vyvlastnenie. Všetci chceli chodník lebo dosť ľudí tade chodí peši a je to nebezpečné, takže keby je ozaj taká možnosť, tak ma to zaujíma.
Odpovedať

@marsdm ano chcu to odkupiť a tí ktorí nepredajú …
@vraj Totálny blud ! Ak obec neide na to rafinovane, teda že niekde na konci zamýšľanej ulice nenaplanuje/neurobí nejakú verejnoprospešnú stavbu, tak na vyvlastňovanie v prospech niekoľkých súkromníkov môže rovno zabudnúť. Ono to v praxi , vďaka starostovi a poslancom s vychodenýnými základnými školami, sa obec niekedy chce hrať na všemožnú a pokúsiť sa o vyvlástnenie, ale toto aj priemerný právnik dokáže prekaziť.
Odpovedať
Není to tak, že pri vyvlastnení je vyplácaná trhová cena? A ešte ma napadá, že vlastne zvyšný pozemok/y vlastne môžu tou vybudovanou infraštruktúrou získať podstatne vyššiu cenu...
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?