Vyskove rozdiely - uprava terenu

Po uprave terenu nam medzi zahradou a dvorom vznikol vyskovy rozdiel 35-50cm, ktory potrebujem nejak upravit, aby sa podo eroziou nezosuvala. Nechcem tam (zatial) stavat oporny murik so zakladom. Hladam nejake lacnejsie 'prirodnejsie' riesenie, ktore nemusi vydrzat desatrocia. Mozno len zrezat ten schod, ktory vznikol, do 45 stunoveho svahu, dat nejaku siet a vysadit nieco? Rozmyslal som aj nad tym, ze len tam polozit pod 45 stupnovy uhlom zatravnovaciu dlazbu, aby spevnila teren, ale neviem ci to je vhodne. Viem mi niekto poradit?
Odpovedať
@adros2 Môžeš tam dať svahové tvárnice. Nie je to síce úplne lacné, ale je to dočasné, ľahko sa to rozoberie.
Odpovedať
@chrobak7 Ano, tie som zvazoval tiez, ale ked si pozriem k nim odporucany navod na ulozenie, tak spodna rada by mala ist do betonu. Tomu som sa chcel vyhnut.
Odpovedať
@adros2 @chrobak7 ti dobre radí, tie svahovky by ti to elegantne a veľmi esteticky šikovne vyriešili. vôbec ich nemusíš dávať do betónového základe normálne z nich "naukladaj" múrik ale pamätaj aby nebol kolmý ale mierne ustupujúci do svahu, aby to malo vyššiu stabilitu 🙂 Nebudeš prvý ani posledný čo to tak má a funguje to 🙂 Vyplň ich hlinou nasaď planty a ono sa to vystuží. a hlavne, ak plánuješ mať hore trávu nezabudni spraviť aj nejaký nájazd rozumného sklonu, aby si kosačku na horné poschodie nemusel prenášať v rukách 🙂
Odpovedať
Tak ako pisu @sousedekovci89 , to bude pekne aj funkcne, 35-50cm nie je tak vela. Dve rady mensich svahoviek a pohoda. Mam nieco podobne v albume, funguje uz treti rok.
Odpovedať
Profilova fotka
My máme tri rady svahoviek nad sebou ...samozrejme sa mierne zvažujú smerom do svahu a nemáme pod nimi nič ...len prvá je čiastočne v zemi. Máme to tak už štvrtý rok a drží to dobre. My sme prvoplánovo uvažovali nad betonovými palisádami, ale tie by boli strašne drahé, tak tieto svahovky boli kompromis medzi pôvodným stavom a tým, čo sme chceli vyriešiť. http://www.modrastrecha.sk/blog/lifel... A videla som aj svah, čo bol vyšší ako ja...ale pravda, že tam možno bol aj ten základ a mal dosť malý posun v jednotlivých radoch. Ale bol to starý múr a teda tiež mal už veľa toho za sebou.
Odpovedať
https://green-bags.sk/o-nas Taketo niecnm davali raz v relaci Na chalupe. https://urobsisam.zoznam.sk/navody/dv... Do geotexilnych vreci davali zem a vrstvili to na seba,ukotvovali to kotvami . Dalo sa potom aj sadit do toho a pekne to zarastlo 🙂 Zaujimave riesenie.
Odpovedať
@adros2 taká super fotka. Dosť napovie ako je jedna terasa voči druhej 😄 vyzerá že je jedna rovná aj druha rovná, že to nie je vo svahu. Teda máš len schod. zrezať na 45°a zasadiť trávu, pôjde to vieš kde.
Odpovedať
@palo18 ano su to dve vodorovne roviny nad sebou

zrezať na 45°a zasadiť trávu, pôjde to vieš kde.

Nie som si celkom isty co tymto myslite? Akoze neodporucate len vysiat travnik? Lebo to som ani neplanoval.

Odpovedať
@adros2 nie, odporucam len vysadit travnik. Jednoducho ten schod roztiahnut, to je cele. Neviem kam by si chcel aby to slo tou podnou eroziou.
Odpovedať
Ahoj ja by som dala murovací kameň napr: https://www.alit.sk/sk/produkty/obkla... a je to krasne prirodne.
Odpovedať
suchý múrik by bol pekný a ľahko ho rozložíš...
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
@adros2
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?