Výrub stromu ohrozujúci stavbu

Chcem Vas poprosit o radu-pomoc pri rieseni mojho problemu poradaci.... Pre objasnenie: Na susedovom pozemku cca vo vzdialenosti 2m od novostavby rodinneho domu stoji asi 15m vysoky strom- Metasekvoja cinska. So susedom sme sa dohodli na jej spileni, avsak s jeho podmienkou aby to bolo oficialne s papierom cez obec. Bohuzial obec sa vyjadrila so zamietavym stanoviskom s odvovodnenim, ze drevina plní ekologické a estetické funkcie a sucastne vplyva na zdravie cloveka. Realita je vsak uplne inde.... uvedeny strom ohrozuje moju stavbu (moze dojst k odlomeniu konara a prerazeniu strechy), opadane ihlicie mi upchava odkvapovy system, drzi sa tam kadejaka haved (musky, pavuky....) teda celkovo mi zneprijemnuje zivot. Prosim Vas preto o pomoc, na aku instituciu sa obratit komu napisat, aby obec udelila suhlas na vyrub. Apeloval som na nich ze ohrozuje moj dom, opadane ihlicie ze upchava odkvapovy system no bohuzial stanovisko obec nezmeni....Dakujem za kazdu radu.
Odpovedať
na skrátenie nemusí byť povolenie, treba ho jednoducho spíliť vo výške ktorá vás nebude ohrozovať a aj vlk bude sýty aj ovca celá :-)
Odpovedať
Myslim, ze greenpeace alebo organizacia vlk by ti mohli pomoct ;) Mimochodom, odloz si tu postovu dokumentaciu a najma to odvovodnenie... Ak sa nieco stane, tak to mas ako bezplatnu poistku... kedze ti ho nedovolili odstranit, tak budu hradit pripadne naklady na opravu.
Odpovedať
Profilova fotka
@brinza ahoj na jar do korena navrtaj dieru do kazdej strany a strekni dnu randap do jesene bude suchy a potom ti to povolia
Odpovedať
Ten strom tvoju stavbu neohrozuje. Len ti zavadzia a vadi z inych dovodov, takze hladas,ako sa ho zbavit! Skor sa obavas, ze ti popada ihlicie na tvoj novo vydlazdeny dvor, vsak? A na odkapy si mozes osadit sietku proti necistotam,stoji to par eur. Preco sa niektori ludia spravaju takto barbarsky voci vsetkej zeleni okolo nas? :-( :-| ;-(
Odpovedať
Citujem "Na susedovom pozemku cca vo vzdialenosti 2m od novostavby rodinneho domu stoji asi 15m vysoky strom" Nieco mi tu nesedi. Odstupy od hranice pozemku su dodrzane? Ten strom tam bol skor ako ste zacali stavat, vsak? Chudak strom, chudak sused... Ach jaj. :-S
Odpovedať
@brinza Ja som v jeseni vyrúbal dva smreky cca tiež 15 m, ktoré síce nasadil sused, ale na na môj pozemok. Ja by som sa na to bol aj vykašlal, ale ten sused ma prosil by som to vyrúbal, že mu to ohrozuje chalupu. No tak som to spílil bez toho, že by som sa niekoho na to opýtal. Ak je strom pri chalupe treba to čím skôr vyrúbať, lebo bude neskoro keď bude mať 30 m.
Odpovedať
tomuto stale nerozumiem, co koho do toho co ja mam na pozemku posadene, spilene. Ved sa normalne nedokazu starat ani o to obecne, spolocne.
Odpovedať
@jojo2jojo Comu nerozumies? Ved aj ten tvoj sukr.pozemok je sucastou nasej krajiny, sucastou danej obce,sucastou statu. Kazda vyspela krajina si zelen a prirodu udrziava a zaobchadzanie s nou osetruje zakonmi, nielen SK. Chodievas obcas do okolitych krajin? Tak si vsimni, kolko velkych,starych stromov je vysadenych na sukr.pozemkoch,aj v blizkosti domov. lebo tam su zakony este prisnejsie ako u nas. A tiez ludia su v tomto smere ,dovolim si tvrdit vyspelejsi a chrania si tie stromy,ktore rastu dlhe desatrocia. To len u nas je posledne roky moda vsetko "zelene" zlikvidovat a nahradit betonom,alebo malymi tujkami,ktore nikdy neurobia taky osoh pre ludi,ako mohutne stromy...
Odpovedať
@majki555 Asi tak :) Fenomén dnešnej doby je "pi*ovať" na všetky ekologické obmedzenia, ľudia sa pozastavujú nad tým, že EU nás núti šetriť energiu, pozastavujú sa nad tým že sa tu chráni zeleň, že mestá nás nútia separovať atď atď. A potom tý istý ľudia zdielajú na facebooku status o globálnom oteplovaní, plačú že v zime nie je sneh, že v lete je 40 stupnov :D @brinza Ak je ten strom zdravý a nemá žiadnu chybu, tak Vás s prepáčením, alebo aj bez, nič neohrozuje ... Ako bolo spomenuté, na odkvapy sú sietky. Keďže strom je vysoký, bol tam už pred stavbou domu, pravdepodobne aj zo susedom ... Tak ste si mali možnosť výrubu overiť skorej, než ste začali stavať alebo než ste dom kúpili ... Ja byť na susedovom mieste, tak Vás niekam pošlem. Môžete byť radi, že máte kúsok tieňa a zelene. @branomt Toto je úplne super rada :) Teraz tam stojí zdravý strom, ktorý nikoho neohrozuje ... Následne po Vami odporúčanom zásahu, začne ten strom schnúť. Ale to až po tom, ako bude schnúť, bude nebezpečný a niekomu možno ten konár tresne na hlavu, alebo na dieta ... A som zvedavý, čo im potom poradíte ... Ja byť jeho susedom, tak pri takejto rade by som ho poslal kade ľahšie ... To už ohrozuje zdravie aj toho suseda samotného ...
Odpovedať
@lubk0 Ovšem zabúdaš na jedno, keď ten strom spadne rovno na chalupu, tak zodpovedný za škodu je majiteľ pozemku a nie OÚ, EÚ, alebo úrad pre životné prostredie. Majiteľ mal urobiť také opatrenia, aby k tomu nedošlo.
Odpovedať
Strechaci,kto z vas pozna osobne pripad,kedy sa nejaky strom zrutil niekomu na dom? Ja osobne nepoznam,ani som od nikoho nepocula.A to byvam na dedine,kde ludia maju velke ,stare stromy zasadene naozaj blizko domov. My ich mame tiez zopar.Za dlhe desatrocia nas nenapadlo ich vyrubat,alebo mat z nich strach. A vetriska u nas byvaju veru riadne! Ano, obcas sa nejaky pripad mihne v spravach,ale to je myslim mizive percento. To by sme asi nemali ani autami chodit, ved tam je vacsia pravdepodobnost, ze pri nehode sa nam poskodi majetok, nie? ;-)
Odpovedať
@majki555
Odpovedať
Článok sa načítava...
@majki555
Odpovedať
Ved konare co ti ohrozuju dom spilte, su nad tvojim pozemkom. @lubk0 ale nevyschne, roundup posobi iba cez zelene casti rastlin-listy.
Odpovedať
Nechápem čo ste riešili s obcou. My sme doma mali viac veľkých drevín, šlo to dole, je to moja drevina, ja som ju sadil, teda otec, je na mojom pozemku, teda bola. Nasadili sme nové dreviny. Keby sa niekto prišiel sťažovať, ešte by bitku od otca dostal, alebo by som na toho debila pustil psa.
Odpovedať
Profilova fotka
@atak77 cize je jedno co hovori zakon, ty si proste pan a nikto ti do toho kecat nebude. Alebo by to ako pri vacsine frajerov, sklopil by si usi a zaplatil pokutu :)
Odpovedať
vidim, ze niektorym prebytok demokracie nedovoluje rozmyslat @brinza ak sa chcete ciastocne vyhnut oficialnemu postupu (teda suhlasu obce), tak si od nejakeho lesnika zozente potvrdenie, ze ten strom je chory a moze sa pri silnom vetre zlomit. Tak mi to bolo poradene v okresnom meste zastupcom mestkej policie a na zaklade toho som vypilil suchy strom vysoky cca 10m v mestkom parku, ktory hrozil padom a poskodenim zaparkovanych vozidiel, bralo sa to ako havarijny stav, kedy nebolo mozne dodrzat zakonny postup, ale bolo potrebne hned riesit hroziace nebezpecenstvo
Odpovedať
Ja som mal 8 30m briez.Isli dole po ziadosti o vyrub,problem nebol,len ich trebalo zrezat 12-3mesiac v dobe kludu.Za zrezanie sme vysadili 50 smrekov v lese za domom poctivo.Smrecky stali 2l palenky a z tych stromov sme mali na tri zimy do kozubu. Netreba sa ohanat ekologiou a zivotnym prostredim,lebo pri vichriciach som trpol,nech nespadne jeden z nich na dom,teraz spim kludne a nahrada bola vysadena.Osobne by som vyrubal s povolenim alebo bez ked nedaju.Snaha bola ist legalne.
Odpovedať
@brinza na jar navrtat dieri do pna, naliat savo. Casom strom uschne a da sa, ako sa pise vyssie, dostat papier o tom, ze strom je nebezpecny. Ja mam tiez orech na začiatku pozemku, ktory bude branit vjazdu auta na pozemok, parkovanie. Ak to nepojde oficialnou cestou, ze za jeden spileny vysadim tri nove, tiez budem hladat, ako strom odstranit, lebo nebude mozny vjazd. Rovnako budu posuvat telekomunikacny stlp vedla stromu - tiez zavadzia. Pre tych, co placu, ze nicime zelen.... Nik nepise, ze na pozemku nevysadime ine stromy. Ale tak, aby nezavadzali a plnili ucel....
Odpovedať
@megdesign ovocnych stromov na sukr.pozemku sa zakon netyka ;-) Takze orech mozes spilit bez povolenia ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@majki555: to fakt? ja som si myslel ze kazdeho stromu sa to tyka ktory splni kriteria...no ok, zas som mudrejsi :-D
Odpovedať
@majki555 tyka sa to kazdeho stromu, ktory ma priemer pna vacsi ako 30 cm. A orech je ovocny strom?
Odpovedať
Ano aj toho orecha nad ten priemer,treba merat vyssie,kde nie je 30cm :-D
Odpovedať
Obvod,nie priemer :-S
Odpovedať
Profilova fotka
@hora111: no to asi skor bude ten priemer a nie obvod :-) a tusim vo vyske 1,2m ci tak nejak
Odpovedať
Moze byt uz nepamatam presne,kde sa to meralo.
Odpovedať
Je to obvod nad 40cm povolenie.
Odpovedať
@majki555 Tak z toho som jeleň. Smrek čisto lesná drevina, ktorý má rásť v lese a nie na poľnohospodárskej pôde a v záhrade je chránený a ovocné stromy nie sú chránené. To je už na hlavu postavené, chránia sa močiare a strže a bonitnú poľnohospodársku pôdu zaberáme pod stavby. Na Ukrajine zamorili na desať rokov ovzdušie dymom s pneumatík a o pokute za to nikto nič nehovoril, oslavovali sme to.
Odpovedať
Profilova fotka
@hora111: to sa mi zda blbost, to by bol stromcek co ma priemer kmena 12,7 cm...kde si sa to docital?
Odpovedať
@y2k pozri povolenia na vyrub stromov.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?