Vhodna kosacka

Ahojte, mame pozemok, cca 5000m2. Potrebujeme riesit kosenie z dlhodobeho hladiska. Pozemok je zarasteny travou, datelinou, kvetmi a miestami aj burinou. Miestami sklon cca 40 stupnov. Teren nerovny, miestami hrboly, jamy. Jamy budeme dosypavat. Nie je v nasichn moznostiach ho vyrovnat uplne. Miestami bude casom plocha vyrovnana a s travnikom. Avsak ostane aj luka, kde pojdu ovocne stromy. Mate typ s cim konkretnym to kosit, nech je to co najefektivnejsie? Neviem ci sa tu moze aj konkretma znacka menovat, ale pomohlo by. Dakujem
Odpovedať
No asi nieco ako mal forrest gump inak ti to asi bude trvat dlho kym to pokosis
Odpovedať
Profilova fotka
@vreckovka2 minitraktorova kosačka na takú plochu ... alebo nejaká najširšia s pojazdom ale pri takej ploche sa nachodiš
Odpovedať
Heh, toto bude divoke a pracne. Este by bolo fajn napisat, ze ci ste zmiereny s tou lukou. Ak ano, treba sa tomu podriadit. Ten sklon je na tom oriesok. Co taka bubnova kosacka, s dakym motorom co ma tlakove mazanie. Daka svahova kosacka, to nebude isto lacne a ak Vas napadlo sa obzerat po dakej traktorovej kosacke za par drobnych tisicok, tak zabudnite a ani ziaden seriozny predajca vam nic take nebude nukat, ked mu poviete o ploche a sklone.
Odpovedať
@dexter89 nachodenie nevadí. @frantisekca sklon výrazný je na jednom mieste, tam to budeme musieť dať krovinorezom. Lúka, resp. sad bude. To bude na ploche cca 2500m2 (aspoň zatiaľ). Tam je aj daný sklon. Tam práve premýšľame nad bubnovou kosačkou. Pokosiť to len 4 až 5krát ročne. Zvyšok pozemku je zatrávnených cca 2000m2. Tu máme ale práve tie nerovnosti typu krtince, mraveniská, rozdupané po ovciach, vŕtač studne nám spravil ryhy. Niečo rozbil manžel krovinorezom, po ťažkej technike to dosypeme, ale nerovnosti budú stále. A neviem uplne, akú kosačku vybrať? Hold anglický trávnik z toho najbližšie roky nebudeme vedieť spraviť. Tu rastie prevažne tráva. A na jednom mieste prevažne ďatelina. Akurát dve menšie plochy sa budú určite zarovnávať a zatrávňovať a potom takto rokmi postupne.
Odpovedať
@vreckovka2 bubnová i lištová potrebuje rovný terén, bude rýpať všetke prevýšenia , nemôžeš to vyrovnať oraním?aj bežná silná benzínová so 4 kolieskami bude mať problém, musí byť užšia a dlho to bude trvať, až sa to vyrovná tú rovnejšiu časť záhradným minitraktorom dá sa kúpiť i za 2tis. ,ručná silná s pojazdom stojí i tisícku
Odpovedať
Inak este ma napadlo nasadit tam ovce, tie to pekne pokosia a este mas aj masko a vlnu. …
Odpovedať
No toto by som nechcel kosiť ani bubnovou kosačkou.5000m2-vieš aké množstvo trávy je z toho.A čo s ňou,máš odberateľa,sušiť na seno alebo čo?Mám bubnovú Vari Agatha,je to super kosačka ale 600m2 kosím 1,5 hod.Najlepšie fakt ovce,tie to pokosia a je z nich aj úžitok.
Odpovedať
@uhlikova_stopa dobre riesenie, po vacsinu roka sa o to netreba nejak starat, na takej ploch sa budu chovat aj same a aspon by sa nemusel zabijat cas kosenim.
Odpovedať
@uhlikova_stopa susedia tak maju par oviec a je to dobre, najma ked je velky pozemok a najma ked to nie je uplne rovne. My sme chodili kosit 2000m2 co sme mali pozemok a teda to bolo na nervy, kedze to nebolo rovne a potom aj hrabat, lebo to klasickou kosackou neslo, no nebolo to bohvieco.
Odpovedať
@viktorbeniak ako je to so stromami, ovocnými kríčkami a úžitkovou záhradou keď sú ovce? Treba úžitkovú záhradu ohradiť a stromy a kríky chrániť proti ožeru? Taktiež napríklad aj vinič a kiwi? Ďakujem.
Odpovedať
@duzu ďakujem, určite to nejako budeme vyrovnávať, aspoň tie najväčšie nerovnosti zasypeneme a krtince a mraveniská sme už zrovnali. Avšak ono nerovnosti sú a budú. Neviem si predstaviť aké veľké nerovnosti ešte kosačka zvládne a aké už nie. Zajtra si požičiame kosačku a vyskúšame na kúsku. Orať sme to veľmi nechceli, nech si nevyorieme trávu. Ale ak nebude iná možnosť, tak asi zorať a navrch dáme novú ornicu a tak zarovnať. A toto leto to nejako vydržať a kosiť a hrabať dokola teda. Na jeseň zasiať trávu. Aspoň teda na polke pozemku takto to spraviť. Nech sa ľahšie kosí. @uhlikova_stopa áno, na jednej časti ovce sú. Ale do budúcna to potrebujeme inak poriešiť. Ak zistíme na polke, že to inak neide, tak budú hold ovce na väčšine. Len ich zase chovať v zime tiež nie je uplne sranda, alebo len nájsť niekoho, kto si ich zareže na zimu za mäso. @kajo873 áno, treba voči ovciam ohradiť, ale tak riadne ohradiť. Nie len tesne okolo stromu, ale riadny kruh. Oni sa totiž vedia postaviť aj na zadné a tak obžierať listy. A jablká a slivky im chutia. Neviem či aj iné ovocie 🙂. Robievajú to aj tak, že elektrickým plotom ohradia miesto, kde sa môžu ovce pásť. Potom im to zase posunú a takto. Aby nevyžierali stromy a iné.
Odpovedať
Bubnovej nejake extremne nerovnosti nevadia, ta sa presmyka, noze na nej mozno lahko nabrusit, su lacne. Pozor na ten sklon, az nezadriete motor na kosacke. Na vacsie sklony musi byt motor usbosobeny. Myslim, ze u “standardnych“ sa uvadza maximalny sklon 10 stupnov.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@frantisekca dakujem. Dam pozor pri vybere na to. Inak teraz mi trklo, ze ked prejdem kocikom, sice usposobeny aj na teren, celkom v pohode, tak to snad da aj kosacka. Dieta mi sice vyhrka na tom povrchu, ale prejdeme v pohode relativne. Su miesta, kde zadrhne kocik, alebo ho musim nadvyhnut, tak tam bude asi problem aj s kosackou.
Odpovedať
@vreckovka2 Podobný pozemok som kosieval 2-3 krát ročne benzínovou vykášačkou STIHL FS400 s oceľovými nožmi. Mal som tam aj veľa výhonkov agátu, sliviek a pod. Brala všetko vrátane krtincov.
Odpovedať
@kajo873 treba, bez ochrany to nepojde, lebo idu po vsetkom, to este aj nam zacali obzuvat co sme mali pri plote, este aj mata im zacala chutit, co teda by som netipoval. Normalne cez pletivo sa tak nacahovali.
Odpovedať
Tak ako to tu už bolo povedané, volil by som traktorovú kosačku. Ale v tomto prípade potrebujete troška väčšiu ako je to tu odporučane. Myslím že táto by bola najlepšia: https://www.ibo.sk/zahradna-technika/... Dôvod je ten že je to kosačka cca na 4500m2 čož by vám vyhovovala najviac. Skúste si to prezrieť na tejto stránke, majú v popisoch produktov aj odporúčané veľkosti záhrad čo by bolo pre vašu špecifikaciu idealne.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?