Je vretenova kosacka vhodna na prve kosenie?

Ahojte, chystam sa vysiat novy travnik. Dufam, ze este nie je neskoro, ale nie o tom som chcel.. Uvazujem nad kupou vretenovej kosacky, ktorou by som chcel ten travnik neskor kosit. Moja otazka / dilema vsak je, ci je vretenova kosacka vhodna aj na prve kosenia, kym este travnik nie je poriadne rozrasteny. Za vase rady vopred dakujem. bybu
Odpovedať
myslim, ze zrovna na prve kosenie je najvhodnejsia
Odpovedať
Ja myslim, ze nie. Trava bude este slabucka,moze ju vytrhat aj s korenami. Vretenova kosacka je na "silnejsie" rastliny
Odpovedať
Profilova fotka
ÁNO, manžel ju kupoval presne na novučkú mladú trávičku.
Odpovedať
Profilova fotka
@bybu82 V podstate to nie je to najdôležitejšie. Pri prvom kosení je dôležité, aby sa na kosačke dala nastaviť výška kosenia, čo už je v dnešnej dobe štandardná výbava kosačky. Prvýkrát sa musí trávnik kosiť navysoko. Porast by mal mať aspoň 10 cm a pokosíte ho na 5-6 cm. Vretenové kosačky patria k tým lepším, ale je to vec názoru. Ak nastavíte dobre kosačku a nebudete ju držať na jednom mieste pokosíte aj nevretenovou.
Odpovedať
Ja by som použil na prvú a mladú trávu klasickú motorovú kosačku s pojazdom alebo bez kde sa dá nastaviť presnejšiu výška kosenia.Či motorovú na el. alebo spalovací motor je to na zvážení akú veľkosť trávnika máme kosiť. Ja som za spalovací motor, nakoľko mi nezavadzia el.kábel a nemám el. na záhrade. Je mi to pohodlnejšie. To je ale vec každého, ako sa rozhodne.
Odpovedať
Profilova fotka
@bybu82 Vretenová kosačka ponúka najzdravší rez trávového stebla, pretože rotačná kosačka trávu doslova šklbe. Avšak pohon vretena zabezpečuje koleso, ktoré nesie kosačku. Preto si myslím, že na úúúúplne mladučkú trávičku by asi vretenovka nebola tým najlepším riešením, pretože zabárajúce sa kolesa môže poškodiť korienky mladých stebiel. O to skôr, že ešte aj zemina pri novozaloženom trávniku je spravidla mäkká, až sypká. Aby rozumel každý: na prvé kosenie nie je vretenová kosačka najvhodnejšia. Hovorím z vlastnej skúsenosti.
Odpovedať
Travu vysadit mozes kludne. Ja som nassdila ked bolo najhorucejsie picasie a slnko praxilo jak besne. No polievala som nonstop kazdu chvilu. Kludne mozes pouzit vretenovu Kosacku nic sa trave nestane ani nevytrhas korene. Ak by sa aj stalo ze hej je mozne ze nebudes mat travu rovnomerne chytenu a budes dosievat. @katkapre1 @rastlinky_sk @leonardom neviete mi poradit mam treti rok vretenovku a neviem ci sa brusi ci nie? Dik
Odpovedať
Profilova fotka
@mima1 Všetko treba brúsiť.... ;-) Aj nožnice v domácnosti... Ale: ak je tupá vretenovka, akurát sa viac narobíš. Ak je tupá rotačná, doničíš omnoho viac steblá, ako keď je ostrá.
Odpovedať
@leonardom bola som sa nato pytat v obchode s kosackami atd a tam mi pan povedal ze netreba ze sa brusi sama. Len neviem ako.
Odpovedať
Profilova fotka
@mima1 tru sa tam dva noze oproti sebe, pri vhodnej geometrii a nastavovani vole sa to naozaj MOZE ostrit samo :). Keby sa neostrilo po 3 rokoch by si to rozhodne videla, ja ostrim kosacku niekolko krat do roka :)
Odpovedať
Ak myslite rucnu, pripadne akku vretenovu, tak ta je prave najvhodnejsia, ak myslite motorovu vretenovu s valcom (napr Allett), tak s tou by som chvilu pockal. @majkoj ano funguje to, ja kosim kazde 3-4 dni a vreteno s listou nechavam brusit max 2x rocne a je to ostre dostatocne. Po nabruseni je to urcitu dobu ostre ako ziletka.
Odpovedať
Profilova fotka
roky som používal vretenovú kosačku na bývalej záhrade, kde som nemal elektriku, nechal som si ju aj na dom, ale čaká na trávnik :-) , určite ju použijem aj na prvé kosenie :-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@mima1 Je to možné.... Že Ti to povedali.... ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@mima1 akýkoľvek nôž sa časom otupí, čiže áno
Odpovedať
Profilova fotka
@bybu82 neviem ci uz mas pokosene. ja som pocul ze najlepsia je na to kosa
Odpovedať
Profilova fotka
@bybu82 len treba chlapa aby ju ovladal :-)
Odpovedať
suhlasim s @silviu najlepsie kosenie je kvalitnou kosou a je to aj pre zdravie majitela ja osobne pokosim rychlejsie kosou ako krovinorezom ale je to hlavne vec pohodlia ;)
Odpovedať
@spilo vo Wimledone by z toho mali zabavu, keby si kosou kosil travnik na vysku 6-8mm :)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?