Radova vystavba - zivy plot

Ahojte, mame tu taky problem so susedou. Byvame v radovej vystavbe, dom sme kupili pred pol rokom, na nasej strane zahrady (ktora je spolocna s nou), je vysadeny zivy plot, ktory je uz dost vysoky a husty. Ona ma z jej strany drotovy plot - vraj ona nesuhlasila s tym, aby tam predosli majitelia ten zivy plot dali, takze strihat to odmieta. My to samozrejme strihame na nasej strane a poprosila nas, keby sme to robili aj na jej strane - podotykam na rebriku, ziadne take ze pojdem k nej na zahradu a tak. Cize muz z trojmetrovej vysky visí cez plot a striha konare na jej strane. No comment. Kedze nedotiahne na vsetky, lebo su daleko, pani to vyriesila tak, ze to teda striha sama, a hadze nam to na zahradu. Vraj je to nase, nie jej, a ona to predsa nechcela, aby ten plot tam bol. OK, povedala som jej, ze ak s tymto neprestane, pojdem to nahlasit na mestsku policiu ako narusenie sukromia (robi nam bordel na nasom pozemku) a ona hned na to, ze pokojne nech pojdem, ajtak nemame dodrzane pol metra priestoru medzi dvomi zahradami a teda ona bude ziadat, aby sme ten plot odstranili. Kedze dom sme kupili uz s tym plotom, chcem sa opytat, ci naozaj existuje ten "polmetrovy priestor" s ktorym sa ohana?? Dakujem z rady..
Odpovedať
@n1cky vsetko co rastie na vasom pozemku je vase, aj konare, ktore trcia k susede na pozemok a vy ste povinni sa postarat aby ju to neobtazovalo. Takze nahlasit moze ona vas, ze neudrziavate svoj zivy plot tak, aby nezasahoval na jej pozemok. To, ze vam tie konare hadze na pozemok je uz sice cez ciaru, ale vy si ich mate odstranit skor ako by ona mala co hadzat. Samozrejme, mala by vas na cas nevyhnutne nutny na udrbu plota pustit na svoj pozemok, ale nie je to jej povinnost, pretoze nejde o nutnu udrzbu stavby. Vy mate spravit take opatrenia aby jej to tam nerastlo. Polmetrovy priestor nema oporu v zakone, ale technologicky by ste mali mat za zivym plotom pol metra aby ste ho vedeli udrziavat.
Odpovedať
Profilova fotka
@n1cky neviem co chces dosiahnut, suseda nema dovod recyklovat bioodpad, ktory vznika ze faktu, ze tvoj zivy plot prerasta k susedom. Bud rada, ze nezoberie postrek s roundupom a budes mat nie zivy, ale mrtvy plot. Z mojho pohladu z tretej strany, ak by mal moj sused vyhrady proti mojmu zivemu plotu, tak by som to vyriesil tak, ze by som si nechal 40-50cm medzeru, aby som si ho vedel ostrihat zo svojej strany. Ale pravne ziadna minimalna vzdialenost neexistuje, zaroven neexistuje ziadny dovod, preco by ti suseda nemala vzniknuty odpad zo strihu vracat, je tvoj. Slusnejsie by bolo, aby si ho odpratala sama, ale ....
Odpovedať
Posli jej postou list, kde sa jej ospravedlnujes za obtazovanie zivym plotom a ze jej ponukas ostrihanie plotu z jej strany vo viacerych terminoch, nech si vyberie. Dole by som napisal nieco ako “Na vedomie: mestsky urad xyz” Jasne, ze by som kopiu na mestsky urad neposlal, ale pani o tom nebude vediet. Tymto budete kryti, ze ak ju obtazuje vas zivy plot, ponukate riesenie a nemoze ziadat jeho odstranenie. A urcite nestrihajte visiac z rebrika, iba jej budete na smiech
Odpovedať
Profilova fotka
Skuste napchat medzi zivy plot a plot zelenu sietovinu. Je to robota na ostaru to tam natiahnit ale da sa to. Nasledne zdrhovackami previazat alebo krivou ihlou presit.
Odpovedať
Moc tam nevymyslis, s niektorymi susedmi proste nie je rec, mam tiez obdobnu skusenost. Este mozno by som skusil raz sa jej opytat, ci by jej vadilo, keby ste ho udrziavali z jej strany, zeby ste isli k nej, ze by to bolo jednoduchsie a neboli by patalie, ze moze byt pri tom.
Odpovedať
@n1cky zo strany plota ich ostrihajte až na kmeň a je. Bude sa pozerať na krásne suchú tuju. vaša strana bude pekne zelená a po chvíľke takéhoto strihania aj hustá.
Odpovedať
@palo18 hej, len presne tento problem mame - neviem sa dostat na jej stranu, na stranu plota. Strihame to z rebrika z nasej zahrady a muz nedotiahne na vsetky konare :/ to je problem. Neustale sa ohana tym, ze predosli majitelia to vedeli pekne ostrihat.. holt, my nie sme predosli majitelia, a musime zaviest nove pravidla.
Odpovedať
@zerex4 dakujem, asi to tak spravime. Nasli sme v obcianskom zakonniku, ze vlastnici musia uvolnit priestor na udrzbu - a to v tomto pripade je udrzba.
Odpovedať
@wolodymyr nie je tam bohuzial priestor na to 😞
Odpovedať
@mgx problem je, ze tych 40-50 cm priestor tam vynechat uz nevieme, kedze sme to kupili uz v tomto stave. Proste nevojdes medzi zivy plot a jej drotovy. Rozumiem, ze nie je povinna odpad z nasho ziveho plotu recyklovat, odstranovat, ale hadzat vsetok bordel na nasu zahradu tiez nie je riesenie. Mam dve male deti, mohli sa nachadzat v danom case vonku na zahrade.. ok, nebavime sa o tehlach, ze by im to hlavy rozbilo, ale predsa su to konare.. No nic, ako vravim, my nemame problem s udrziavanim ziveho plota na jej strane, ale ide to tazko, ak to mame robit z rebrika visiac.
Odpovedať
@zita19 je to jej povinnost. Nemoze, ale musi nas tam pustit, ak chce, aby sme to tam udrziavali.
Odpovedať
@n1cky jako sorry, ale taky bydlím v řadovce a pokud si soused zasadí tuje nebo cokoli a bude to přesahovat do mé zahrady, tak budu taky nasrana. Ať si to vysázi tak, aby mě to neobtežovalo (rodiče mají tůje a po 30 letech mají až 3 metry na šířku, nemluvě že vedle nic moc neroste). Když nejste schopni to udržovat, aby to nepřesahovalo k sousedům, tak ho vykácejte. Nemyslím , že má povinnost vás kvůli plotu, co můžete vykácet na vaši zahrade, třeba 2x ročně pouštět na svůj pozemek, to je max myšleno na nezbytnou opravu domu. Jak píšete, jste tam noví a vůbec se nesnažíte přemýšlet, jak to vidí druhá strana. Kdyby to bylo opačně, tak vás to asi taky netěší.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@n1cky že vy ste sa prisťahovali z bytovky?
Odpovedať
@palo18 to mam chapat ako urazku? ☺️ Nerozumiem, co to ma s mojim prispevkom spolocne...
Odpovedať
@n1cky cháp to ako chceš. Úplne normálna, keďže nevieš ostrihať tuju na kmeň bez toho aby si musela k susedovi na pozemok. A preto tá otázka, lebo ako ja napr. som nikdy nepochopil ako sa dá chodiť tichšie a bytovkoví kamaráti to vedeli. Tak ja som vedel ostrihať tuju z našej strany bez toho aby som sa musel šplhať po plotoch, rebríkoch a neviem čom....
Odpovedať
@palo18 su to photinie, btw. Nepisem nikde, ze sa jedna o tuje. A na margo toho bytovkoveho vtipu - nemenovana pani nas hned druhy mesiac po nastahovani sa poprosila, ci by sme sa mohli sprchovat v skorsich hodinach, lebo jej vadi tecuca voda vecer po 10tej. V bytovke sa nam toto nikdy nestalo..
Odpovedať
@n1cky skuste este pozriet ako daleko su hlavne kmene od droteneho plotu. Nejakym sposobom by sa mozno dalo spravit aspon 30 cm medzeru od plotu, napr akumukatorovym teleskopickym plotostrihom a pani by bola spokojna. V ramci dobrych vztahov… ved ten plot sluzi aj jej, aby ste jej nevideli az do kuchyne. Mozno je ale problem inde a pani chce vidiet k vam na pozemok, niektori ludia su proste zvedavi, hlavne starsi. V tom pripade sa mozete aj sami pokrajat a pani nebude spokojna, kym tam ten plot bude
Odpovedať
@wolodymyr ak na juznu stranu das nepriehladnu sietovinu, moze to byt likvidacne pre niektore rastliny, bude mat malo svetla. Nehovorim, ze to je tento pripad, ale aj na toto treba mysliet
Odpovedať
Tak ostrihajte tie kriky tak, aby ste mali medzi plotom a porastom priestor, ktory bude dostatocny na to aby ste ho udrziavali bez toho aby ste vstupovali na jej pozemok. Fotinia sa da celkom pekne strihat a udrziavat v pozadovanej sirke
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?