Pár otázok ku kompostu

Čauko, zakladám kompostovisko a mám pár otázok. Urobil som ho na 4 kubiky (dva krát dva krát jeden). Ale skôr ako do neho začnem hádzať veci, potreboval by som si to ujasniť... 1. Nemožem tam hádzať pomyje z jedla, lebo budú patkane (orezky z mäsa, nedojedeny makovnik po dcere a tak...). Pravda/lož? 2. Môžem tam hádzať akýkoľvek rastlinný odpad, čiže trávu, čo pokosím, piliny z dreva, šupky z mrkvy, gruli, škrupiny z vajec vraj... ? Vňaťky, burinu, čo vyplejeme a pod... ? 3. Je to drevená stavba, obitá holými doskami (akože nelakovanými a pod). Medzi jednotlivými doskami sú medzery. Treba to niečim vystlať? Dole je len pôda, niekde som čítal, že sa majú dať dole kamene z nejakých dlvodov. Je to tak správne? Na zem proste dám kamene a už hádžem kompost a nič iné neriešim? 4. Vrch treba nejakým spôsobom prikryť, či netreba? Má ostať otvorený, nech na neho prší? 5. Mám doma domácu ČOV, kal z nej sa vraj dá použiť na kompostovanie... pravda/mýt? :D Zatiaľ asi toľko, ďakujem
Odpovedať
Doma aj na chalupe máme kompostéry zo štyroch paliet každý. V rohoch sú palety zviazané hrubším drôtom. A čo do nich? Pokosená tráva, burina, pohrabané lístie, piliny... Z kuchyne prakticky všetko okrem - škrupín z vajec , ani mäso. Ani kamene na spodku nemáme a kompost po troch rokoch ako víno :-) A to ho ani neprehadzujem. Len sa dopĺňa. Lepšie je mu v tieni ako na priamom slnku a voda je dôležitá, takže žiadne strechy. S odpadom z ČOV nemám skúsenosť, ale hnoj od sliepok či králikov tam končil tiež...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od arcticcode:

Čauko, zakladám kompostovisko a mám pár otázok. …
@arcticcode 1. nedojedené potraviny, orezky z mäsa a pod. nehádzať 2. všetko, čo si uviedol môžeš hádzať, ale burinu iba takú, ktorá ešte nezakvitla a nevytvorili sa semená 3. stavbu máš ok, medzery slúžia na prívod vzduchu 4. neprikrývať, nech do neho prší a prúdi vzduch 5. toto Ti neporadím...
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od arcticcode:

Čauko, zakladám kompostovisko a mám pár otázok. …
@arcticcode - podla mna rozmer 2x 2 nie je prakticky - maso ani nejake odrezky do kompostu nepatri.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od arcticcode:

Čauko, zakladám kompostovisko a mám pár otázok. …
@arcticcode teórie sú pekná vec, ale prax je lepšia. Keď som čítal návody na kompostovanie a aký tam má byť pomer uhlíka a dusíka, tak som si pomyslel, že radšej nekompostovať. Zaver? Všetko, čo nie je kovové môže ísť, nikto neodhadzuje kg mäsa, tie zbytky jedla sa v tom objeme stratia. aJ škrupiny aj popol, aj kal z ČOV. Zákon hovorí , že sa kal musí vyvážať na centrálnu ČOV, ale sedliacky rozum hovorí, že odtiaľ ho vyvezú do kompostárne a zmiešajú s ostatným kompostom, to urobíte aj doma. Mimochpodom, aj preto EÚ mení predpisy o použití kalov, kedy sa to dostane ku nám , uvidíme. Na dosky prikladám z vnútornej strany nopovku, aspoň raz má správne využitie. Chráni dosky pred hnitím do kompostu. Medzery sú pekná a dobrá vec, ale vysúšajú vnútorné prostredie až moc a v suchu sa kompost nevyvíja. Dážď je ppotrebný , v lete aj poliať.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od richard71:

@arcticcode - podla mna rozmer 2x 2 nie je prakt…
@richard71 preco je to podla teba neprakticky rozmer? vsak kazdy si spravi tak, aby dobre bolo.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od arcticcode:

Čauko, zakladám kompostovisko a mám pár otázok. …
@arcticcode pohladaj si videa z novej zahrady. Potrebujes 2 kose minimalne. Co som zachytila tak mas velky pozemok, takze aj vela pokosenej travy nazbieras. Tak velmi rychlo zaplnis. My sme urobili konstrukciu co nam po stavbe ostalo. Roxory zapychnute do zeme a o ne pridrotovane plotove dielce. Odpada statost kedy sa drevo rozpadne. Ja davam aj kartonove krabice - nie bielene a potlacene. A tiez mame hnusnu zem takze aj tu pridavam. A ja som este taky pacient ze tam nosim aj dazdovky ktore sa mi podari vykopat 😃.
Odpovedať
Dakujem vam zatial za pomoc kamarati
Odpovedať
Do kompostu davam vsetko, co zhnije. Bez problemov.
Odpovedať
Dôležité je, aby tam šla hnedá aj zelená zložka. Vhodný pomer bude asi ťažké dodržať, ale nezaplň to celé len trávou a burinou.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od ralf364:

Dôležité je, aby tam šla hnedá aj zelená zložka. …
@ralf364 Ano ano, aj to som sa dočital... grunt z kavy a konare a pod... Listy neriešim, to by ma dal šaleny pozdraviť :D Okrem toho neviem, či listy sa považuju za zelene, alebo za hnede?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od arcticcode:

Čauko, zakladám kompostovisko a mám pár otázok. …
@arcticcode nič varené by do kompostu ísť nemalo, aj keď tiež si myslím, že pokiaľ to nie sú kilá spracovaných potravín, tak sa to tam stratí. My nehadzeme, u nás zbytky nie sú, prípadne zožerie pes. Niekto nedáva ani šupky z citrusov, ale ja dávam, nejeme ich zase dáko veľa. Listy v pohode v akomkoľvek stave. Akurát z orecha nedávam. A odporúčam ti kúpiť si kalifornské dážďovky, resp. si vypytaj za vedro kompostu od niekoho, kto ich tam už má, parádne sa ti tam rozmnozia a urýchlia proces. My máme kompost z paliet a prerabame ho cca raz za 6 rokov. Čiže diery máme, ničomu to nevadí. Na spodku máme nič 😁 žiadne kamene, len zem. Každý rok ho prehadzujeme z jednej komory do druhej a ten vyzrety samozrejme použijeme v záhrade.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od akvi:

@arcticcode nič varené by do kompostu ísť nemalo,…
@akvi Výborne, ďakujem za info. Tak akože odrezky z mäsa požerú mačky, skorej som myslel také pomyje, jak som uviedol vyššie, že falat makovnika a tak... Asi to zhnije aj tak všetko.
Odpovedať
Článok sa načítava...

Odpoveď na príspevok od arcticcode:

@akvi Výborne, ďakujem za info. Tak akože odrezky…
@arcticcode pomyje patria do biologickeho odpadu alebo do komunalu, uzcite nie do kompostu. Obec ti dala hnedy kontajner a aj ma VZN o tom, co do toho bioodpadu patri (podla toho ako sa bioodpad spracovava, ci ide do kompostarne alebo do bioplynovej stanice).
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od zita19:

@arcticcode pomyje patria do biologickeho odpadu …
@zita19 A kompost nie je zložený z biologického odpadu? :-) Hnedé kontajnery na dedinách by som zakázal. A keď už v Petržalke pred bytovkami vídavam kompostéry, či drevené alebo plastové... A zasa naopak, keď som nazrel do tých hnedých kontajnerov a videl tam veľa igelitiek, tak neviem, či to má v tejto podobe zmysel...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od dedo758:

@zita19 A kompost nie je zložený z biologického …
@dedo758 ano, je. Ale nie z pomyji, ako to autor nazyva. Na to aby sa zvysky varenej stravy bezpecne rozlozili treba vyssie teploty ako su v kompostovisku. My mame kompost na zahrade, nosime tam vsetok kompostovatelny odpad z kuchyne, ale to co do kompostu ist nemoze ide do bioodpadu, ktory u nas konci v bioplynovej stanici. Ak sa kuchynsky odpad z domacnosti kompostuje, tak tam su tiez pravidla, co tam nemoze ist.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od zita19:

@dedo758 ano, je. Ale nie z pomyji, ako to autor …
@zita19 alebo sliepkam. Sliepka je také malé prasa...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od zita19:

@dedo758 ano, je. Ale nie z pomyji, ako to autor …
@zita19 Tu ti budem trošku oponovať - varené potraviny sú, podľa mňa, ešte ľahšie rozložiteľné ako nevarené. Či už taká cibuľa z polievky (niekto jedáva, niekto nie :-) ), uvarené cestoviny, zemiaky, ryža... to všetko sa bez najmenších problémov rozloží. U nás je ešte medzičlánok, ako aj @megdesign spomínal - sliepky. Najprv si z ponúknutého vyberú čo myslia a zvyšok skončí na zemi. A raz za čas im výbeh porýľujem. Prehrabú to, povyťahujú dážďovky a časť z toho prehodím za plot do kompostéra. Alebo rovno na hriadky... :-)
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od dedo758:

@zita19 Tu ti budem trošku oponovať - varené potr…
@dedo758 ano, ale nepatria do kompostu, pretoze su rozkladane hnilobnymi anaerobmimi kmenmi bakterii
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od arcticcode:

Čauko, zakladám kompostovisko a mám pár otázok. …
@arcticcode my sme pri polozeni komposteru dali naspodok kralicie pletivo nerezove, aby si nam tam neurobili hniezdo potkany Davame tam skoro vsetko, aj konare..ale nastiepkovane Bioodpad u nas najprv končí pri sliepkach a čo nechajú, tak potom v komposte, okrem kostí, tie dávame priamo do komunálneho odpadu z kuchyne Aspoň raz do týždňa dáme do kompostu pokosenú trávu, kvôli rýchlejšiemu štartu prehnitia, inak pokosenú trávu dávame okolo kmeňov ovocných stromov a krikov aby sme nemuseli neustále vyžíňať a napr. Poškodiť lankom kosačky kmeň stromu Kompostér máme otvorený A aj keď su veľké medzery tak u nás až tak nepresychá Bežne kompost nepolievame vodou, keďze je dopĺňaný takmer denne nejakou hmotou
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mellie111:

@arcticcode my sme pri polozeni komposteru dali n…
@mellie111 Na zamyslenie - viacmenej pre všetkých - To že sa potkan nedostane do kompostu priamo zo zeme ešte neznamená, že nevylezie vedľa kompostéra a nevlezie doň zvrch/zboku... :-)
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od dedo758:

@mellie111 Na zamyslenie - viacmenej pre všetkých…
@dedo758 neviem prečo sa potom tým potkanom u nás nechce nejako liezť vrchom, ale...kým sme nemali pletivo, tak u nas v kompostoch mali potkaní hotel..alebo pôrodnicu ( máme 3 kompostéry)...tak sme to prerobili takto a už máme od nich pokoj Ale neberiem Vám túto úvahu, je možné, že by sa mohli do kompostu dostať aj zhora, ale u nás ešte za tie 4 roky ako to máme prerobené, im tento nápad ešte netrkol
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?